El president de Generalitat proposa al Parlament el nomenament com a membres del plenari del CoNCA el músic David Albet, el poeta i lingüista Carles Duarte, la filòsofa, pedagoga i activista de cultura popular Mercè Gisbert, la productora i directora cinematogràfica Isona Passola, el poeta, novel·lista i assagista Valentí Puig, i la gestora cultural Gemma Sendra.
És el Parlament de Catalunya qui ha de votar ara la proposta del Govern, segons estableix la Llei 6/2008, del 13 de maig, del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.
El Plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts és integrat per set membres, nomenats pel Parlament d’entre persones amb experiència i de prestigi reconegut en l’àmbit cultural i artístic. Les sis persones proposades, en cas de ser nomenades pel Parlament de Catalunya, conformarien el plenari juntament amb Pilar Parcerisas, que actualment ja ocupa el seu càrrec com a membre de l’òrgan.
A continuació s’adjunta una breu ressenya de la trajectòria de les persones proposades:
David Albet
Fundador i director artístic del conjunt Barcelona 216, dedicat a la música contemporània. Comissari del Centenari Robert Gerhard (1996). Director del Festival de Músiques Contemporànies de Barcelona (1996-1999). Productor de la versió catalana de l’òpera Brundibar de Hans Krasa, estrenada al Mercat de les Flors i generadora de l’activitat Òpera a Secundària. Director de Compositors a Barcelona, activitat conjunta dels Instituts de Cultura Estrangers, l’ICUB, el CCCB, l’ESMUC i el Barcelona 216.
Ha estat professor de flauta, cambra, conjunt instrumental i secretari de l’Escola Municipal de Música de Santa Perpètua de Mogoda del 1990 al 2002, i professor de Conjunt Instrumental i cap de Departament de Clàssica i Contemporània de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) del 2002 al 2006. És responsable de la programació de música de cambra de l’Auditori de Barcelona a partir de 2006. Ha estat intèrpret amb diferents orquestres musicals, entre les quals l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu.
Carles Duarte i Montserrat (Creu de Sant Jordi 2007)
Poeta i lingüista. La seva obra ha estat traduïda a diverses llengües i ha merescut els premis Rosa Leveroni, Vila de Martorell i Crítica "Serra d'Or". És cavaller de les Arts i les Lletres de la República francesa.
Ha col·laborat amb pintors com Antonio Hervás, escultors com Guido Dettoni i Manuel Cusachs, fotògrafs com Francesc Guitart i Kim Castells i amb cantants com Dounia Hédreville, Josep Tero, Antonio Placer, Franca Masu, Elena Ledda o Mariona Sagarra. Com a lingüista ha treballat amb els professors Joan Coromines i Antoni M. Badia i Margarit i ha publicat llibres de lingüística històrica i de llenguatges especialitzats.
Actualment dirigeix la Fundació Lluís Carulla i presideix la Comissió de Cultura de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País; és secretari del Cercle del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona i patró de la fundació Amics del MNAC.
Mercè Gisbert Cervera
Doctora en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona. Actualment és professora de l'Àrea de Didàctica i Organització Escolar del Departament de Pedagogia a la Universitat Rovira i Virgili.
Actualment és vicepresidenta de l’Agrupació Musical Senienca. Sempre ha tingut una gran vinculació amb la cultura immaterial i tradicional de les Terres de l’Ebre, i està molt implicada amb esdeveniments de cultura que es celebren en aquell territori. Va exercir de presidenta de l’Agrupació Musical Senienca, des d’on va impulsar i modernitzar el Certamen Internacional de Bandes de Música Vila de la Sénia. Ha impulsat la creació d’una altra iniciativa musical relacionada amb la música de bandes: la creació d’un concurs internacional de composició de música de banda per a joves compositors.
Isona Passola Vidal (Creu de Sant Jordi 2012)
Productora, guionista i directora cinematogràfica. Ha contribuït notòriament a la projecció del cinema català. Al capdavant de Massa d’Or Produccions, ha posat a l’abast del públic títols significatius, especialment Pa negre. Directora del documental Cataluña-Espanya, presideix l’Associació de Productors Independents del Mediterrani (APIMED), amb seu a Barcelona.
Valentí Puig i Mas
Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, ha exercit de periodista i crític literari, però és sobretot conegut com a poeta, dietarista i narrador. També ha cultivat l'assaig. Com a periodista ha exercit sobretot d'articulista. Ha col·laborat en diversos mitjans, per exemple El País, Diario de Mallorca, i al setmanari El Temps, a més de fer de corresponsal a Londres per al diari ABC. També ha treballat en el món editorial, i va exercir de director general d'Ensenyament i Cultura al Consell General Interinsular, precedent del Govern autonòmic de les Illes Balears. La seva obra, en català i castellà, ha estat guardonada amb diferents premis literaris: Ramon Llull (1987), Crítica Serra d’Or d’assaig (1993), Josep Pla (1998), Premi de la crítica – narrativa catalana (1999) i Premi Sant Joan (2006)
Gemma Sendra i Planas
Llicenciada en Filosofia i Lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona. Perfil professional: Disseny, desenvolupament i gestió de grans projectes culturals. Ha estat directora del Recinte Històric de Sant Pau, secretària general del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, gerent del MACBA, adjunta a la direcció de continguts del Fòrum Universal de les Cultures, gerent de la Fundació i el Consorci del Gran Teatre del Liceu, i responsable de l’Àrea de Cultura del Centre d’Estudis de Planificació (CEP).
Dóna classes a diferents edicions del Màster en Gestió Cultural de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i és assessora en projectes i participació en diferents fòrums acadèmics tant a nivell nacional com internacional, especialment de Llatinoamèrica, organitzats per l’AECI, del Ministeri d’Exteriors.