Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura recolza i fomenta la Raça Bruna dels Pirineus

El conseller Pelegrí afirma que la recuperació de les races autòctones aporta valor afegit al sector

query_builder   10 juny 2012 15:13

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura recolza i fomenta la Raça Bruna dels Pirineus

El conseller Pelegrí afirma que la recuperació de les races autòctones aporta valor afegit al sector

Pelegrí durant la cloenda
Pelegrí durant la cloenda
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, ha presidit la cloenda de l’Assemblea General de la Federació Raça Bruna dels Pirineus (Februpi), a la Seu d’Urgell.
 
En el decurs de la cloenda, el conseller Pelegrí ha afirmat que el Departament dóna suport a la Federació Raça Bruna dels Pirineus, alhora que impulsa la conservació i el foment de les races autòctones catalanes. En aquest sentit, Pelegrí ha explicat que en els darrers anys, el Departament ha realitzat una aposta decidida pel foment de les races autòctones catalanes, i en especial de la vaca Bruna dels Pirineus, ja que la recuperació de les races autòctones aporta valor afegit al sector.
 
De fet, en el conjunt d’Europa, la majoria de governs estan realitzant actuacions adreçades a la preservació d’aquestes races i a la recerca de sistemes que en garanteixin la seva rendibilitat comercial, evitant així que aquests exemplars acabin sent testimonials. Catalunya se situa en aquesta línia de preservació i potenciació comercial. Aquest és un dels eixos estratègics de la ramaderia catalana.
 
Aquestes actuacions de foment es financen a través de diverses línies d’ajut per diferents conceptes, algunes en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) i altres mitjançant ajuts directes.
Pel conseller, el futur d’aquesta raça radica en la promoció de la seva carn a les grans ciutats, a través dels seus restaurants i establiments, ja que d’aquesta manera es podrà “posar en valor la seva carn i apreciar el que es produeix a casa nostra”.
 
Característiques de la vaca bruna dels Pirineus
 
La vaca bruna dels Pirineus prové de la vaca autòctona catalana ubicada als Pirineus i fusionada amb bovins de raça bruna alpina que es van importar de Suïssa a finals del segle XIX i principis del segle XX. La zona d'origen va ser els Pirineus catalans, trobant-se actualment a les comarques pirinenques i prepirinenques de Catalunya, principalment al Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès.
 
Està classificada com a raça de protecció especial i constitueix el 80% dels bovins de carn de Catalunya. El cens aproximat de la raça és de 30.000 vaques de més de 2 anys, i els animals inscrits al llibre genealògic de la raça a 31 de desembre de 2011 és de 15.936 femelles reproductores, 486 mascles, repartits en 332 explotacions.
 
 

1  

Imatges

Pelegrí durant la cloenda

Pelegrí durant la cloenda 335