Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El sector català de la fruita fresca va registrar un ascens de producció i d'exportació el 2011

query_builder   8 juny 2012 11:31

event_note Nota de premsa

El sector català de la fruita fresca va registrar un ascens de producció i d'exportació el 2011

FOTO WEB 1
Un moment de la presentació.
 
El descens de preus i del consum en serien les notes negatives, segons l’Informe 2011 de l’Observatori de la Fruita Fresca de Catalunya
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del subdirector general d'Agricultura, Joan Gòdia, i del cap del Gabinet d’estudis i prospectiva agrària i alimentària del Departament, Francesc Reguant, han presentat avui l’informe anual 2011 de l’Observatori de la Fruita Fresca de Catalunya, en el decurs d’un acte que ha tingut lloc a la seu principal del Departament a Lleida i en què també s’ha presentat les dades de previsió de collita de préssec de 2012, a càrrec d’Elisenda Casals, cap del Departament Tècnic i de Vigilància de Mercats de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat.
 
Com ha assenyalat Molins, des de la seva creació, l’any 2008, l’Observatori de la fruita fresca de Catalunya ha estat una eina d’informació i anàlisi que el DAAM posa a disposició del sector agroalimentari i l’Informe 2011 n’és un nou fruit que conté l’evolució dels principals indicadors tècnics, de mercat i econòmics de la campanya actual a Catalunya i les referències i comparacions oportunes amb anys anteriors i amb altres països productors, facilitant així la consulta i l’anàlisi. Segons es desprèn d’aquest, el sector fructícola català i especialment el del préssec i la nectarina es va veure afectat l’any 2011 per la greu crisi de preus iniciada a finals de juny per raons de sobre-oferta, de contracció del consum i d’efecte negatiu de la crisi alimentaria de la E.coli.
 
L’estudi també reflecteix, entre altres aspectes a destacar, que les produccions de fruita dolça obtingudes durant la campanya 2011 a Europa han estat lleugerament superiors a les de la 2010 i que les dates de recol·lecció s’han avançat entre 7 i 15 dies, segons localització i varietat. A nivell català, la producció de fruita també ha estat superior, tot i haver-hi matisos destacables en funció de la demarcació com prova el fet que a Lleida ha augmentat en préssec, nectarina i pera i ha baixat lleugerament en poma, mentre a Girona la producció de poma ha crescut considerablement, i a Tarragona i a Barcelona han pujat moderadament les collites de préssec i nectarina.
 
A nivell qualitatiu, val a dir que no hi ha hagut gelades i que les pedregades han tingut una afectació local, mentre que les ventades sí que han afectat negativament la qualitat de les peres. D’altra banda, cal destacar la millora de calibres, sobretot en poma i pera donat que el 2010 van ser justos, així com l’excel·lent coloració de les pomes Gala.
 
Com ha assenyalat el director general, les notes negatives rauen d’una banda en el descens del consum de fruita el 2011 en les principals espècies, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, respecte el 2010, sent el préssec l’espècie més perjudicada; i de l’altra en el descens dels preus de préssecs i nectarines que es van situar a nivells molt baixos des de mitjans de juliol i fins a inicis de setembre, una crisi de preus que va incidir directament en un augment dels quilos destinats a retirada, i en pomes i peres, el segon semestre del 2011 també es va caracteritzar per preus per sota de campanyes anteriors.
 
Per contra, Miquel Molins s’ha congratulat de la pujada generalitzada de les exportacions catalanes de fruita el 2011 menys en pera, i des de Catalunya s’ha exportat el 41% dels préssecs, el 35% de les nectarines, el 63% de les peres i el 67% de les pomes respecte del conjunt de l’Estat. Els principals països destinataris són els de la vella Europa com ara Alemanya, França, Itàlia, Portugal, Grècia, Països Baixos i Bèlgica. No obstant això, els darrers han han evolucionat a l’alça com a destins els països de l’Est (Polònia, Rússia, ...)  en pera i fruita de pinyol i els països àrabs en poma.
 
Sense considerar ni la fruita tropical ni els cítrics, les fruites fresques que significativament s’importen a nivell estatal i català són poma i, en menor mesura, pera. A Catalunya, durant el 2011 s’han importat, respecte al 2010, menys préssecs, nectarines, peres i pomes. Aquestes importacions venen principalment de França, Xile i Grècia en préssec i nectarina, i en el cas de les peres de Bèlgica, Països Baixos i Hemisferi Sud. Els principals països importa­dors de pomes són França, Itàlia, Alemanya i Xile.
 
La jornada de presentació de l’Informe 2011 de l’Observatori de la Fruita Fresca de Catalunya celebrada avui, com la del passat divendres en motiu de la presentació de l’Informe anual 2011 de l’Observatori del Porcí, han servit per analitzar els factors crítics de competitivitat del sector de la fruita fresca a fi de dotar les explotacions i les empreses agràries d’informació essencial per a la millora de la seva gestió i eficiència productiva. L’objectiu d’aquestes jornades és apropar la tasca dels observatoris al sector agrari de Catalunya.
 
Així, Molins ha volgut encoratjar a tots els agents que integren l’Observatori i a tot el sector fructícola català en general a utilitzar les informacions de l’Observatori i a suggerir incorporacions i propostes per millorar-ne el contingut. L’Observatori és una eina d’informació i anàlisi que el DAAM posa a disposició del sector agroalimentari per ajudar a la presa de decisions, formant part de la seva política de transparència i suport informatiu al sector. Entre les actuacions de l'Observatori destaquen el disseny i manteniment d'indicadors que sintetitzen la situació i dinàmica del sector en cada moment, l'anàlisi d’aquests, la situació del mercat i altres dades; la realització d’estudis per comprendre la realitat sectorial, l’entorn i les perspectives, i d’informes sobre l’evolució del sector. En general, la informació de l’Observatori és una bona eina, no només per dissenyar actuacions de caire estructural, sinó també per a superar situacions com la crisi viscuda, i encara no resolta del tot, com a base per a programar les actuacions oportunes a nivell de consum, i altres mesures de suport al sector.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Un moment de la presentació en roda de premsa.

Un moment de la presentació en roda de premsa.
JPG | 28

Dossier de la presentació.

Dossier de la presentació.
PPT | 4885