Cultura

Un total de 34 curtmetratges participen a la 6a edició dels Premis Llanterna Digital

query_builder   8 juny 2012 19:35

event_note Nota de premsa

Un total de 34 curtmetratges participen a la 6a edició dels Premis Llanterna Digital

 • Els guardons, que s’han lliurat aquest vespre a Lleida, tenen com a objectiu promoure l’ús del català i de l’occità a través de la creació audiovisual
 
 • El 19 de juny s’inaugura la Mòstra de Cinèma Occitan “Llanterna Digital” 2012, amb la programació de 13 títols
Avui divendres ha tingut lloc a La Canonja (Seu Vella de Lleida) l’acte de lliurament de la 6a edició dels Premis Llanterna Digital. Es tracta d’una iniciativa de la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida per promoure l’ús del català i de l’occità a través de la creació audiovisual, tot promovent una reflexió sobre la llengua que es presenta en forma de curtmetratges.
 
La 6a edició dels Premis Llanterna Digital ha comptat amb un total de 34 obres a concurs (el 2011 van ser 23), en les seves diferent categories i modalitats. Es poden veure totes al web www.llanternadigital.cat.
 
Enguany hi ha hagut una important presència de curts arribats de més enllà de les nostres comarques (el 40,1 % del total). També cal destacar un curt presentat per la Bressola de Nyils (Rosselló), a la categoria de centres de primària i secundària, i un altre arribat del lectorat de català de Vrije Universiteit Brussel (Brussel·les), a la categoria reservada als membres de la comunitat universitària.
 
 
Obres premiades
 
Les obres guardonades amb els Premis Llanterna Digital d’enguany són: 
 • Centres d’educació primària i secundàriaEls contes oblidats, de l’Escola d’Alfés
 • Comunitat universitària: Serrallonga.  El retorn, d’Hubert Buys, Yannick Michiels, Lieve Van                  
 • Categoria oberta, obres de fins a 60 segons: Construïm, d’Eric Monteagudo i Orió Peñalver             
 • Categoria oberta, obres de fins a 3 minutsLo luènh deman, de Toni Forteza                                
 • Votació popular a través d’InternetFem-la sentir, del Col·legi La Salle, de Mollerussa
  
Aquest any es lliurarà el guardó “Llanterna Digital” a tots els premiats, a banda del premi corresponent. El guardó dels Premis Llanterna Digital està fet amb resina transparent tenyida i polida i acer inoxidable. S’ha dissenyat per donar el protagonisme al nom del premi i a la seva imatge gràfica, i la informació bàsica del certamen hi apareix tant en català com en occità.
 
El guardó és obra de Carles Teixidó Busto (Bellpuig, 1975). Teixidó ha cursat les especialitats de Motlles i maquetes, i Escultura, a l’Escola Llotja de Barcelona. Després de formar-se professionalment a Barcelona i Bristol (Anglaterra), ha obert el seu propi estudi a Bellpuig (www.lesfera.com) des d’on desenvolupa tot tipus de projectes tridimensionals.
 
 
Suport institucional
 
Els Premis Llanterna Digital són una iniciativa de la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, que està integrada per representants del Departament de Cultura; del Consorci per a la Normalització Lingüística, CNL de Lleida; dels serveis territorials d’Ensenyament, de Salut i de Justícia de la Generalitat de Catalunya; del Servei Lingüístic de la Universitat de Lleida; de l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida, i del Servei Lingüístic de Comissions Obreres.
 
A banda dels organismes i entitats que formen part de l’organització, els Premis Llanterna Digital compten amb el suport del Consorci del Turó de la Seu Vella, que acull, al Castell del Rei, l’acte de lliurament de guardons. La llista de col·laboradors es completa amb les institucions següents: l’Obra Social “La Caixa”; el Conselh Generau d’Aran; la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; el Parc Astronòmic Montsec; l’Espai Funatic, el Circuit Urgellenc i Cinemes Guiu.
 
 
 
 
MÒSTRA DE CINÈMA OCCITAN “LLANTERNA DIGITAL”
 
 
Dimarts 19 de juny s’inaugura a Lleida la Mòstra de Cinèma Occitan “Llanterna Digital” 2012, una iniciativa del Departament de Cultura que, a través de la Direcció General de Política Lingüística, pretén divulgar la realitat social i cultural occitana, a través de creacions audiovisuals en les seves diferents variants dialectals i contribuir a bastir una xarxa d’exhibició pública d’aquestes creacions, a Catalunya i a Occitània. La Mòstra de Cinèma Occitan “Llanterna Digital” va néixer a Lleida, l’any 2008, a partir dels premis de curtmetratges amb els quals comparteix nom.
 
La programació de l’edició d’enguany inclou un total de 13 títols, dels quals 12 són curtmetratges de diferent durada (de 3 a 30 minuts) i l’altre, un llargmetratge de 88 minuts. Pel que fa a gèneres, hi ha dues obres d’animació, tres documentals i 8 treballs de ficció.
 
La Mòstra 2012 també amplia les localitats on es podrà veure. Enguany es programa a Lleida, la Seu d’Urgell (sessió conjunta amb el festival de cinema de muntanya Picurt), Cassà de la Selva, Vielha, Barcelona, Besièrs, Tolosa, Montalban, Ostana, Paesana i Rodés, en el marc de l’Estivada (festival interregional de les cultures occitanes). Per al seu desplegament a les diferents localitats, la Mòstra ha signt acords amb diversos col·laboradors, tant institucionals com privats.
 
La gran novetat d’aquesta edició és el fet que totes les obres es podran veure, a les diferents localitats catalanes amb l’àudio original occità i subtitulades en català.
 
 
Programació a Lleida
Les sessions de La Mòstra 2012 a Lleida seran les següents:
           

Dimarts 19 de juny, 20.45 h. Sessió inaugural a l’Espai Funatic 

  • Lo luènh deman
  • Lo sen (L’Occitania en banhadèra)          
  • Las Sasons    
 
Dimarts, 26 de juny, a les 20.45 h. Espai Funatic 
  • Marcel dins son vargier 
  • Eths segaires 
  • Lo camin de l'aur 
  • Au Molin de Corèu
  • Mirèio
 
 Dimecres, 27 de juny, a les 21.30 h. Cafè del Teatre de l’Escorxador (sessió compartida amb la programació de Cafè Curt) 
  • Paur sus Paris 
  • La dent (L’Occitania en banhadèra)
  • L'escòla ideau           
  • Istuèras de Cana
  • Le Chô Chi Shon ou l’art martial occitan