Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí: "Aquest estiu, més que mai, la prevenció ha de ser la nostra prioritat per lluitar contra els incendis"

query_builder   8 juny 2012 12:05

event_note Nota de premsa

Pelegrí: "Aquest estiu, més que mai, la prevenció ha de ser la nostra prioritat per lluitar contra els incendis"

els efectius  que participen en la campanya
els efectius que participen en lacampanya
El conseller Pelegrí ha presentat avui, a Calaf, el dispositiu de vigilància de la Campanya de la Sega 2012 que abasta unes 250.00 hectàrees situades principalment a Lleida, Tarragona i la Catalunya Central
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Medi Natural, Josep Escorihuela,  s’ha desplaçat aquest matí a Calaf (Anoia) per assistir a la presentació de l'operatiu especial de suport al món rural per a la prevenció d'incendis: Campanya de la Sega 2012.
 
Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, posa en funcionament la Campanya de la Sega. Aquest és un Operatiu Especial de Prevenció d’Incendis de suport al Món Agrícola, que pretén reduir el nombre d’incendis i minimitzar-ne els danys. La campanya s’inicia la segona quinzena de juny i s’allarga fins a finals de juliol.
 
La zona sobre la que s’actuarà té una superfície aproximada d’unes 250.000 ha, i esta situada en les principals zones cerealístiques de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central. Concretament el dispositiu es concentra a l’Anoia, Bages, Conca de Barberà, Segarra, Solsonès, Noguera i Urgell.
 
Durant la presentació el conseller Pelegrí ha explicat l’eficàcia d’aquest operatiu de prevenció d’incendis activat durant de temporada de collita del cereal que es va posar en funcionament l’any passat i que va obtenir “uns resultats excel.lents”. En concret, només es van produir 11 incendis agrícoles amb només 32 hectàrees cremades. Segons el conseller, l’èxit de la campanya recau sens dubte en la implicació de tots els agents “començant pels agricultors que han assumit la seva part de responsabilitat, assumint un codi de bones pràctiques i fent la seva feina amb el màxim de cura , han reduït els incendis originats arran de la seva activitat”. Pelegrí ha valorat molt positivament la feina feta pels Agents Rurals i el GEPIF, tots ells del Departament, i ha agraït especialment a les Agrupació de Defensa Forestal que participen de manera altruista en l’operatiu”
 
 
 
 
 
 
El conseller que aquesta mateixa setmana ha presentat  al Parlament la campanya de prevenció d’incendis 2012, ha recordat que “la prevenció és l’eina més valuosa que tenim per lluitar contra els incendis”. Així ha insistit en la importància d’aquest operatiu especial de suport a l’agricultura que permet desenvolupar amb normalitat la seva activitat “minimitzant  al màxim el risc d’incendi”
 
Dispositiu de Vigilància 2012
 
El dispositiu de vigilància està format pels següents efectius: agents rurals de les set comarques afectades, per quatre unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) i per Agrupacions de Defensa Forestal ADF que també participaran en la vigilància d’acord amb la seva disponibilitat, tots aquests efectius durant a terme un desplegament radial per intentar cobrir el màxim de territori. També hi participa el Grup de Suport Aeri dels agents rurals, com una eina essencial per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres. 
 
Un altra dels aspectes que contempla l’operatiu especial Campanya de la Sega, és el de donar informació sobre mesures preventives. Per aquest motiu el Departament ha editat un tríptic informatiu sobre “Codi de bones pràctiques per a la prevenció d’incendis durant la recol·lecció del cereal”.
 
El tercer aspecte, és el de realitzar una primera intervenció en el cas que s’origini un incendi. Es tracta d’actuar amb immediatesa que és la peça clau per evitar danys més grans. Per aquest motiu, els vehicles del GEPIF i de les ADF estan dotades de mitjans d’extinció perquè en un primer moment poder realitzar una primera intervenció. Posteriorment si és necessari col·laborar en les tasques d’extinció sota la coordinació dels Bombers.  
 
L’últim dels aspectes de la campanya, és la investigació de les causes. Els agents rurals duran a terme les diligències d’investigació necessàries per intentar trobar el motiu pel qual s’ha originat l’incendi. Conèixer les causes que originen els incendis permet depurar responsabilitats i avançar en mesures preventives per evitar nous incendis en el futur.

4  

Imatges

els efectius (agentas rurals, enginyers forestals, adf's, etc.)

els efectius (agentas rurals, enginyers forestals, adf's, etc.) 5684

helicopter

helicopter 6744

explicació de la campanya

explicació de la campanya 5339

maquinaria

maquinaria 5672

1  

Fitxers adjunts

Dossier Campanya de Sega 2012

Dossier Campanya de Sega 2012
PDF | 7012