Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El conseller Pelegrí ha inaugurat avui la Fira de l'Ou de Sant Guim de Freixenet

query_builder   10 juny 2012 15:10

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí ha inaugurat avui la Fira de l'Ou de Sant Guim de Freixenet

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat avui la Fira de l’Ou de Sant Guim de Freixenet, que aquest any celebra la seva setzena edició.
 
El conseller ha signat en el llibre d’honor de l’Ajuntament, ha visitat la botiga centenària de Cal Mensa i ha realitzat un reccorregut per la zona de la fira on es troben les parades locals.
 
La Fira de l’Ou de Sant Guim de Freixenet s’organitza des de 1996 en aquesta localitat de la comarca de la Segarra a causa de la gran quantitat de granges de gallines ponedores que hi ha establertes a la població. Aquest fet ha convertit aquest municipi en un dels primers productors d’ous de tot Catalunya.
 
La Fira de l’Ou s’estructura en diverses activitats relacionades amb els ous (esmorzxar popular amb dos mil ous ferrats i exposició d’ous), un mercat de productes artesanals i alimentaris d’arreu dels Països Catalans, activitats i tallers relacionats amb la cultura tradicional i popular catalana, un mercat de productes i serveis del municipi, i activitats i demostracions per part de les entitats locals.
 
S’ha de destacar al importància del sector avícola (aviram, ous i aus cinegètiques) en l’economia catalana i també respecte a la resta de l’Estat en xifres, amb una capacitat per a prop de cinc milions d’aus.
 
L’adaptació de les explotacions de gallines ponedores a la normativa europea sobre benestar animal, que va finalitzar l’1 de gener de 2012, ha estat un dels principals reptes del sector avícola català en els darrers anys.  El compliment d’aquesta normativa resulta bàsica com a garantia de qualitat, sanitat i competitivitat.
 
Per això, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha estat al costat del sector en tot el procés d’adaptació a la nova normativa. A més, el Departament ha creat un grup dedicat especialment a l’alimentació animal i ha posat en marxa altres iniciatives centrades en la traçabilitat i la higiene, com ara el Centre de Sanitat Avícola de Catalunya (CESAC).