Oficina del President

President Mas

President Mas: "L'ajut europeu al sector financer és la manera menys traumàtica de ser ajudats"

query_builder   9 juny 2012 22:00

event_note Nota de premsa

President Mas: "L'ajut europeu al sector financer és la manera menys traumàtica de ser ajudats"

El president Mas durant la compareixença informativa
El president Mas durant la compareixença informativa
 
 
· El cap de l’Executiu afirma que si s’hagués produït un rescat del país s’haurien posat condicions duríssimes a la ciutadania
     
· Artur Mas subratlla que aquesta assistència financera “no es tracta d’un regal sinó d’un préstec que s’ha de tornar”
 
· El president alerta que “si els problemes no s’encaren amb valentia i coratge, si s’amaguen, al final les conseqüències acaben sent pitjors per a tothom”
                  
 
El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha valorat positivament l’ajut europeu al sector financer espanyol, que ha qualificat “com la via menys traumàtica de ser ajudats”. Pel cap de l’Executiu, “si hi hagués hagut un rescat en tota regla de l’Estat espanyol, s’haurien posat condicions duríssimes a la ciutadania, i això s’ha evitat”.
 
Artur Mas, que ha fet una compareixença informativa per valorar el resultat de la reunió de l’Eurogrup, ha donat suport a la decisió del Govern espanyol de demanar als països socis europeus l’ajut al sector financer perquè “l’Estat espanyol no se’n podia sortir sol, i Catalunya dins de l’Estat en aquesta ocasió tampoc, perquè realment els desequilibris són importants,  i ara no tenim els mecanismes per cobrir-los i poder-los corregir”.
 
En aquesta línia, el cap del Govern català ha celebrat la decisió europea “perquè al final el problema es concentra bàsicament en el sector financer i es corregiran els desequilibris que té ”. Per Artur Mas, aquest ajut ha de servir perquè la banca compleixi “una funció molt important en aquests moments, i que no fa o no ho fa prou bé, i és la de fer circular el diner”. “Per fer circular l’economia i que hi hagi creixement, fa falta que el sector financer estigui més sanejat del que està ara”, ha destacat.
 
Artur Mas ha subratllat però que aquest ajut europeu “no es tracta d’un regal sinó d’un préstec”.És una ajuda dels nostres socis europeus que nosaltres  valorem molt, però no és una ajuda a fons perdut, perquè en la mesura que és un préstec ,vol dir que s’ha de tornar amb els interessos corresponents”, ha continuat dient. I ha afegit “Segurament “aquests interessos seran prou positius  perquè el cost d’aquest deute no sigui gaire gran, no sigui excessiu, i això ajudarà també tot aquest procés de sanejament, que segurament fa temps que s’hauria d’haver fet”.
 
En aquesta línia, Artur Mas s’ha mostrat crític pel retard d'arribar a aquesta solució. “Hi ha altres països que es varen trobar en una situació més o menys similar de grans desequilibris en el seu sistema financer i van encarar aquella situació des del principi”, ha afirmat. “A l’Estat espanyol no es va tapar aquesta hemorràgia des del començament i es va seguir fent veure que el problema no existia i, finalment, com sempre passa, el problema ha sortit amb tota la seva virulència”, ha manifestat. Tot i això, Mas creu que “és millor tard que mai”, perquè “si no s’arreglen aquests desequilibris, l’economia del conjunt de l’Estat espanyol en patirà les conseqüències”.
 
“Evidentment, a ningú li agrada que s’hagi de produir una situació com aquesta, perquè en definitiva estem parlant de corregir desequilibris, i a més a més importants, però millor fer-ho així que no pas deixar-ho de fer”, ha continuat dient el president. I ha reblat “si els problemes no s’encaren, i no s’encaren amb valentia i coratge, si s’amaguen, al final les conseqüències acaben sent pitjors, i pitjors per a tothom”.
 
Mas també ha volgut destacar durant la seva intervenció que “dins del sistema financer espanyol, i ho dic pensant en entitats catalanes, n'hi ha moltes que estan prou bé per no demanar necessàriament algun tipus d’ajuda”. Per això, pel president de la Generalitat “aquest ajut que ara es donarà a través de l’Estat espanyol s’haurà de concentrar en aquelles entitats financeres que tenen més problemes, per sanejar-les, i donar així un senyal de confiança i seguretat als mercats internacionals”.
 
Nota: S’adjunta transcripció literal de la compareixença del president.

1  

Imatges

Compareixença del president Mas

Compareixença del president Mas 920

2  

Fitxers adjunts

Press release

Press release
PDF | 154

Transcripció valoració ajut financer

Transcripció valoració ajut financer
PDF | 145