Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura atorga ajuts a la gestió forestal per valor de 5,5 milions d'euros

query_builder   12 juny 2012 12:26

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura atorga ajuts a la gestió forestal per valor de 5,5 milions d'euros

 
 
Aquesta inversió es destinarà a treballs per a la gestió forestal sostenible, recuperació de danys per catàstrofes naturals i prevenció d’incendis, diversificació de l’economia rural (biomassa) i transformació i comercialització dels productes forestals
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha convocat les subvencions per a la gestió forestal sostenible, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El termini de presentació de sol·licituds és d’1 mes.
 
Les subvencions previstes en aquesta nova convocatòria es regiran per les bases reguladores publicades en la convocatòria de l’any 2011, encara que es modifiquen algunes per acomplir amb normativa nova i per tal de facilitar la tramitació dels ajuts.
 
La dotació màxima de les subvencions previstes en la present convocatòria és de 5.507.971,02 euros (1.257.971.02 euros a càrrec del fons europeu FEADER i 4.250.000 euros a càrrec del pressupost del DAAM). L’import màxim total que es pot concedir a un mateix beneficiari en aquesta convocatòria pels diferents capítols és de 95.000 euros; i la distribució pressupostària segons els diferents capítols que es convoquen és la següent:
 
  • 2,6 milions d’euros per a les accions de recuperació de zones afectades per nevades i per incendis anteriors, i per a dur a terme gestió forestal de prevenció d’incendis, com el tractament de restes vegetals vora camins, la reducció de la càrrega de combustible en la unitat de gestió o la diversificació de la vegetació amb plantació de noves espècies. També es preveu finançar infraestructures com la construcció de vials aptes per a vehicles d’extinció d’incendis, l’obertura de línies de defensa contra incendis forestals amb eliminació de restes in situ i en pista, la millora de vials aptes per a vehicles d’extinció d’incendis, i la construcció de punts de reserva d’aigua.
 
  • 1,1 milions d’euros per a la construcció de vials necessaris per a la gestió forestal sostenible i a la construcció d’obra civil o de bioenginyeria, a més de treballs silvícoles com aclarida, tallada selectiva i tractament de restes vegetals vora camins, la selecció de tanys, l’estassada de sotabosc, les podes de formació i podes de qualitat, el despelagrinatge de suro, pela de suro de reduïda qualitat i ratllat de suro, el tractament fitosanitari per la lleva del suro, tractament de restes vegetals vora camins o la unitat de gestió o el desembosc amb cable aeri i/o tracció animal.
 
  • 1,2 milions d’euros per al tractament, desembosc i densificació de la biomassa forestal, els contractes d’arrendament financer (Leasing) per l’adquisició i instal·lació d’un mòdul d’obtenció d’energia tèrmica mitjançant biomassa forestal, per la redacció d’estudis d’avaluació de disponibilitat de biomassa, i per la producció de tòfona i pinyó.
 
  • 0,5 milions d’euros per l’adquisició de maquinària forestal, equipaments nous i construcció i adquisició de béns immobles relacionats amb l’activitat forestal.
 
Les sol·licituds es poden presentar i obtenir-ne els models normalitzats a les dependències de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat del DAAM (Carrer del Dr. Roux, 80, 08017 Barcelona), i als Serveis Territorials del Departament a Barcelona (Av. Meridiana, 38, 08018 Barcelona), Girona (Plaça Pompeu Fabra, 1, 17002 Girona), Lleida (Carrer Camp de Mart, 35, 25004 Lleida), Tarragona (Avda. Catalunya, 50, 43002 Tarragona), Terres de l’Ebre (Carrer de Burgos, 17 baixos, 43870 Amposta), així com al Registre dels serveis centrals (Gran Via de les Corts Catalanes, 612-614, 08007 Barcelona).
 
També es podrà obtenir les sol·licituds telemàticament en l’adreça web: www.gencat.cat/daam/