Recerca i Universitats

El Govern finança el 83% del cost total d'una titulació cursada en una universitat pública

query_builder   12 juny 2012 19:41

event_note Nota de premsa

El Govern finança el 83% del cost total d'una titulació cursada en una universitat pública

El Govern de la Generalitat de Catalunya finança el 83,1% del cost total d’una titulació cursada en una universitat pública. La contribució dels estudiants és del 13,9% mentre que l’Estat aporta un 3% en concepte de beques, segons les últimes dades disponibles corresponents al curs 2010-2011.
 
El Secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha destacat el rigor d’aquestes dades que es basen en un càlcul realitzat amb dades objectives i sota un criteri de neutralitat i transparència. En aquest sentit, Castellà ha apel·lat al sentit de la coresponsabilitat per evitar generar “distorsions innecessàries” en el debat sobre el càlcul d’aportacions als preus públics universitaris.
 
Durant l’acte d’homenatge a la comunitat universitària de la UPC, celebrat aquesta tarda, el Secretari d’Universitats i Recerca ha demanat que “s’evitin les distorsions en una qüestió tan sensible com el càlcul d’aportacions als preus universitaris fent declaracions a partir d’estimacions interessades que tenen una base científica de rigor discutible”. En aquest sentit, Castellà  ha rebutjat aquests posicionaments que “únicament generen soroll i distorsionen un debat que és molt sensible”.
 
En el decurs d’aquest acte, Castellà també ha subratllat l’esforç de diàleg amb les universitats per mantenir la qualitat del sistema universitari de Catalunya en aquests moments difícils de restriccions pressupostàries. Així mateix, ha destacat que el Govern de la Generalitat no ha fet públic els preus universitaris que s’aplicaran el curs 2012-2013 “en compliment dels terminis legals” que no permeten fer-ho fins a finals de mes.
 
El sistema de càlcul de la Generalitat de Catalunya computa diferents dades per determinar qui és el percentatge real que aporten administracions i estudiants en relació al cost total de les titulacions ofertes en les universitats públiques. En primer lloc, té en compte les aportacions del Govern a les universitats públiques i als organismes vinculats directament a les funcions de les universitats com ara el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya. En canvi, no inclou l’apartat corresponent a l’amortització de les infraestructures i equipaments universitaris.
 
El càlcul també computa  l’import dels preus públics per crèdit i el cost d’expedició de títols acadèmics, així com la contribució de l’Estat en concepte de beques d’exempció de pagament de preus. En base a aquestes dades, el curs 2010-2011, l’aportació del Govern va ser de 798,50 milions d’euros, la dels estudiants (sense comptabilitzar els alumnes beneficiats amb una beca d’exempció de pagament) va ser de 133,59 milions, i la de l’Estat va ser 28,51 milions.
 
D’altra banda, el Secretari d’Universitats i Recerca ha subratllat que el model d’universitat pública de Catalunya és el “d’universitat de recerca” però això no grava el cost per a l’estudiant ja que “l’única recerca que assumeix parcialment l’alumne és l’associada a la docència”. El Secretari ha afirmat que ”en el càlcul del percentatge aportat per l’alumne no s’imputa ni un sol euro  del pressupost de la Generalitat en política de recerca”.

3  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 326

Gràfic 1

Gràfic 1
PNG | 10

Gràfic 2

Gràfic 2
PNG | 8