Empresa i Treball

OCUPACIÓ

La taxa d'activitat emprenedora de Catalunya creix per primer cop en quatre anys i se situa l'any 2011 en el 6,82%

query_builder   12 juny 2012 17:56

event_note Nota de premsa

OCUPACIÓ

La taxa d'activitat emprenedora de Catalunya creix per primer cop en quatre anys i se situa l'any 2011 en el 6,82%

 

  • Aquest percentatge implica que 334.500 persones estan en fase inicial de creació d’una empresa a Catalunya
 
  • El 78,5% de les persones emprenedores han creat el seu negoci per oportunitat i un 19,2% per necessitat
 
La taxa d’activitat emprenedora (TEA*, per les seves sigles en anglès) a Catalunya es va situar l’any 2011 en el 6,82%, el que suposa un increment del 35,36% respecte de l’any anterior, segons el darrer informe GEM-Catalunya 2011. Això suposa que per primer cop en quatre anys s’ha registrat un increment de l’activitat emprenedora a Catalunya.
 
L’informe GEM – Catalunya 2011, promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació i la Diputació de Barcelona i elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona sota la direcció de Yancy Vaillant, analitza l’activitat emprenedora així com la proporció de la població adulta a Catalunya involucrada en activitats empresarials i de creació d’empreses durant l’any 2011.
 
 Indicador TEA: percentatge de catalans emprenedors
 
La taxa del 6,82% implica que 334.500 persones estaven en fase inicial de creació d’una empresa a Catalunya l’any 2011. Si s’analitza tot el procés empresarial, un de cada quatre adults (25,57%) tenia la intenció de crear, l’estava creant o ja dirigia la seva pròpia empresa. Això representa un augment interanual a Catalunya del 17,10% respecte a la dada del 2010.
 
La taxa catalana es situa per sobre de la mitjana espanyola (5,31%) però encara està per sota de la mitjana europea (7,55%). Pel que fa a les demarcacions catalanes, Girona (8,50%) i Barcelona (6,90) se situen per sobre de la mitjana catalana, mentre que Tarragona (5,10%) i Lleida (5,10%) queden per sota tant de la catalana com de l’espanyola.
 
D’altra banda, l’informe també posa de manifest que a Catalunya el 78,53% de les persones emprenedores han creat el seu negoci per oportunitat i un 19,2% per necessitat, que tot i que ha crescut continua sent una de les taxes més baixes d’Europa.
 
L’informe apunta que Catalunya ha tornat a recuperar el flux positiu i la creació d’empreses supera de nou els abandonaments empresarials. Segons el GEM, el 2011 per cada emprenedor que va tancar la seva empresa hi havia 1,57 emprenedors novells (empreses que han iniciat operacions en el darrer any).
 
Perfil emprenedor català
 
Pel que fa al perfil de les persones emprenedores catalanes, l’estudi indica que correspon al d’un home d’uns 39 anys i amb estudis superiors. En aquest sentit, el nivell educatiu dels emprenedors catalans ha anat millorant en els darrers cinc anys i aquest perfil de persones se senten cada cop més atrets cap a una carrera emprenedora. L’estudi apunta que el 66,3% dels emprenedors inicials van declarar que havien acabat els seus estudis postsecundaris l’any 2011 mentre que en el 2006 aquest percentatge era del 52,9%. 
 
Pel que fa a l’emprenedoria femenina també ha crescut la taxa respecte al 2010 situant-se en el 5,43%, tot i que encara està lluny de la masculina (8,18%). Les dones només representen un de quatre empresaris novells el que segons l’estudi significa que les dones catalanes s’enfronten a determinades dificultats al moment d’iniciar les seves empreses i acomplir els seus projectes emprenedors que fan que la velocitat d’entrada en el circuït emprenedor sigui més lent en comparació amb els homes.
                     

 Finançament dels projectes

Com a conseqüència de les restriccions financeres, el capital inicial necessari per crear una empresa mostra un clar descens l’any 2011. Els emprenedors naixents van aportar una mitjana de 35.196 euros en forma de capital llavor mentre que en el 2010 aquesta aportació superava els 40.000 euros. Pel que fa al capital mig aportat pels inversors informals per iniciatives de creació d’empresa l’any passat va ser de 41.552 euros.
 
Els joves emprenedors són els més afectats per aquesta situació i les seves empreses neixen amb una inversió significativament inferior respecte a les empreses dels empresaris no joves. 
 
Els joves emprenedors lideren la recuperació emprenedora a Catalunya

A Catalunya, els joves emprenedors (menors de 35 anys) lideren la recuperació emprenedora. La taxa d’activitat emprenedora en fase inicial dels joves en 2011 va ser del 7,00%, el que suposa un increment del 20,42% respecte del 2010 i supera la resta de la població adulta.
 
L’emprenedor jove és principalment una persona que sorgeix del món laboral, és a dir, que els joves a l’atur són poc propensos a crear empreses.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona una de les regions més emprenedores

Per primera vegada, l’informe GEM estudia l’estat de l’activitat emprenedora a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El 2011, un 6,7% de la població adulta declara estar involucrada en activitats emprenedores, una taxa similar a la catalana però que supera a la ciutat de Madrid (5,7%).
 
El perfil emprenedor de l’Àrea Metropolitana de Barcelona es caracteritza per una elevada taxa d’emprenedors amb un alt nivell de capital humà, una gran capacitat financera i innovadora i projecció internacional de les activitats empresarials, sent aquestes dades superiors a les catalanes.
 
(Adjuntem nota de premsa amb gràfics)

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa amb gràfics

Nota de premsa amb gràfics
PDF | 85