Direcció General de Comunicació

president

El Govern detalla les previsions per al proper curs escolar

query_builder   13 juny 2012 08:00

event_note Nota de premsa

El Govern detalla les previsions per al proper curs escolar

  • Cleries valora la cooperació entre les administracions en polítiques socials a nivell local i comarcal
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, explicarà les previsions del Govern de cara al proper curs escolar durant el ple del Parlament que s’inicia avui. La conselleria informarà que el curs vinent la majoria de centres públics, tant escoles com instituts, mantindran la ràtio d’alumnes per aula i no es veuran afectats per l’increment d’un 20% proposat pel Reial Decret Llei de Mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu. Així, a P3 en un 72% de centres la ràtio continuarà sent de 25 alumnes o menys  per aula. A primer d'ESO un 62% tindran una ràtio de 30 o menys alumnes per aula i, en aquest cas, tampoc s’aplicarà l’increment de fins a 36 alumnes per aula. A més, la consellera Rigau detallarà les dades publicades la setmana passada per l'Eurostat sobre l’abandonament escolar. A Catalunya aquesta xifra és del 26%, per sota del conjunt de l'Estat, que és del 26,5%. Això significa una millora respecte a les xifres de 2010, ja que Catalunya estava per sobre de l'Estat amb un 29% d'abandonament, quan a l'Estat era del 28,4%.
 
Dins l’àmbit de l’ensenyament, cal d’afegir que el Govern recorrerà al Tribunal Constitucional contra el decret llei d’Educació de l’estat espanyol perquè hi ha articles que envaeixen competències de la Generalitat. Aquesta decisió s’ha pres després d’analitzar el dictamen en aquest sentit del Consell de Garanties Estatutàries. La consellera Rigau també prendrà la paraula durant el ple per respondre una interpel·lació sobre les taxes a la Formació Professional i les millores dels cicles formatius de grau superior.
 
La modernització de la justícia, un dels objectius principals d’aquesta legislatura, serà un dels temes que es tractaran a la sessió d’avui. La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, avançarà l’estratègia del Govern per assolir aquest repte que es fonamenta en quatre àmbits d’actuació: l’organització, els recursos humans, les TIC i les infraestructures.
 
Per la seva banda, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, mostrarà el posicionament del Govern respecte els convenis de cooperació interadministrativa en polítiques socials locals i comarcals. En aquest sentit, cal destacar que el conseller Cleries està signant contractes programa amb les demarcacions locals em matèria de serveis socials i polítiques de benestar i igualtat pel període 2012-2015.
 
El titular d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, explicarà la posició del Govern en relació a l’aplicació de la reforma laboral i informarà sobre el tancament de l’empresa Encaix de la Sènia. L’estat del pagament del deute dels ajuntaments serà abordat també durant la sessió de control al Govern per la vicepresidenta Joana Ortega, que també informarà sobre el futur del segon múltiplex assignat a Televisió de Catalunya i les emissions de tots els canals de la televisió autonòmica. El conseller d’Interior, Felip Puig, respondrà a una de les preguntes orals per donar compte de les polítiques de seguretat ciutadana.
 
Finalment, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, explicarà en quin punt es troba el procediment de responsabilitat que ha obert el Govern per determinar si els promotors taurins han tingut pèrdues a causa de la reforma de la llei de protecció dels animals que preveu la prohibició de les "corrides de toros" a Catalunya.
 
La preguntes orals al Govern s’iniciaran a les 16h, i a les 16.30h, el president de la Generalitat, Artur Mas, se sotmetrà a la sessió de control.
 
Nomenaments al Conca, l’ICF i el Memorial Democràtic
Durant el ple d’aquesta setmana es designarà, a proposta del president de la Generalitat, sis nous membres del Conca: la productora, guionista i directora cinematogràfica, Isona Passola; el periodista i escriptor, Valentí Puig; el poeta i lingüista, Carles Duarte; el músic i director artístic, David Albet; la doctora en filosofia i ciències de l'educació, Mercè Gisbert, i la gestora de projectes culturals, Gemma Sendra. La durada del mandat amb dedicació parcial és de cinc anys, renovables cinc anys més.
El ple també designarà els sis membres del consell assessor de l'Institut Català de Finances (ICF), un a proposta de cadascun dels grups i també els sis membres de la junta de govern del Memorial Democràtic.