Delegació a Lleida

L'ATM de l'Àrea de Lleida presenta als municipis les activitats amb què poden adherir-se a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2012

query_builder   14 juny 2012 13:26

event_note Nota de premsa

L'ATM de l'Àrea de Lleida presenta als municipis les activitats amb què poden adherir-se a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2012

 
· En l’edició de l’any passat els ajuntaments i consells comarcals participants van organitzar més de 140 activitats en què hi van prendre part unes 5.000 persones
 
· Ramon Farré i Albert Alins destaquen l’increment de la conscienciació institucional i ciutadana en relació a la promoció de la mobilitat sostenible i en subratllen la seva incidència en la millora de la qualitat de vida, l’estalvi energètic i la posada en valor dels recursos paisatgístics i naturals
 
L’ATM de l’Àrea de Lleida ha donat a conèixer avui a alcaldes/ses, regidors/es i tècnics/ques dels municipis de la demarcació de Lleida les activitats que poden posar en funcionament en el marc de l’edició d’enguany de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que se celebrarà del 22 al 29 de setembre.
 
L’acte ha estat presentat pels delegats del Govern a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Farré i Albert Alins, amb la participació de la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat, Dolors Tella, i el gerent de l’ATM de l’Àrea de Lleida, Josep Lluís Cunillera.
 
L’ATM de l’Àrea de Lleida, que és membre de la Comissió Institucional de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, ha rebut l’encàrrec per part del Departament de Territori i Sostenibilitat d’actuar com a coordinador al seu àmbit territorial de les diferents activitats que es duguin a terme, per tal d’agilitzar i facilitar als municipis la seva posada en funcionament i resoldre les qüestions tècniques i operatives que puguin sorgir.
 
Com a ens coordinadora d’aquestes activitats, l’ATM de l’Àrea de Lleida ha proposat les següents:
 
1.- Activitats de caminar:
 
- Caminades saludables: recorreguts de 30 minuts, apropiades bàsicament per a grups de gent gran.
 
- Caminades culturals: itineraris urbans per conèixer el patrimoni i la història local.
 
- Caminades verdes: sortides de 2 a 3 hores en parcs, boscos i altres zones rústiques, per exemple, per netejar-les.
 
2.- Organització de pedalades.
 
3.- Activitats amb transport públic: curses de mobilitat per mostrar dades comparatives de costos amb el vehicle privat personalitzades a cada municipi.
 
En el transcurs de la sessió també s’ha presentat la campanya de comunicació que recolzarà i donarà difusió a les accions generals de la campanya i aquelles específiques que faci cada municipi. Les accions també es difondran pels canals de l’ATM de Lleida a les xarxes socials. 
 
Enguany els ciutadans que participin en les activitats que finalment hagin programat els seus municipis podran participar en un concurs fotogràfic a través de les xarxes socials de l’ATM de Lleida. 
 
 
L’any 2011, uns 5.000 participants en més de 140 activitats a 56 municipis
 
El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha explicat que en l’edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura del 2011 van ser 56 els municipis de la demarcació de Lleida que es van adherir a la iniciativa i van organitzar activitats diverses. També ho van fer els consells comarcals de l’Urgell i l’Alta Ribagorça. Les comarques amb major participació de municipis foren el Segrià (16), la Noguera (8), les Garrigues (7), l’Urgell (6), el Pla d’Urgell (5) i l’Alta Ribagorça (4). En les més de 140 activitats lúdiques organitzades a la demarcació hi van prendre part més de 5.000 persones. La implicació dels municipis en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura segueix una clara tendència a l’alça. L’any 2010 les entitats adherides foren 9 i les activitats dutes a terme, 15.
 
Farré, que ha valorat positivament aquest increment de conscienciació dels municipis i dels ciutadans, ha subratllat però que les activitats incloses en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que se celebrarà el proper setembre “no pretenen demonitzar cap mitjà de transport, sinó promoure la combinació adequada de tots ells per avançar en l’assoliment d’un sistema global sostenible de mobilitat”.
 
Per la seva banda, el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, s’ha referit a la possibilitat que ofereixen les activitats programables de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura per a la millora de la qualitat de vida, l’estalvi energètic i la posada en valor dels recursos paisatgístics i naturals.
 
Objectius de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura
 
La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, proposa, enguany sota el lema “Mou-te en la direcció correcta”, una cerca de noves formes de mobilitat i alleugerir el domini absolut del cotxe particular en favor d’un transport més sostenible.
 
Canviar el nostre mode de transport pot significar viure en una ciutat millor i respirar un aire de més qualitat i més saludable. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
 
Els objectius principals de la Setmana són els següents:
 
·         Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
 
·         Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
 
·         Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
 
·         Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
 
·         Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús irracional del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que genera tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicia el sedentarisme i la inactivitat física. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
 

1  

Fitxers adjunts

Ramon Farré i Albert Alins en la presentació de les activitats programables de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Ramon Farré i Albert Alins en la presentació de les activitats programables de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura
JPG | 992