Salut

14 de juny, Dia Mundial del Donant de Sang

El 80% dels donants afirmen que donen sang per solidaritat

query_builder   14 juny 2012 17:33

event_note Nota de premsa

14 de juny, Dia Mundial del Donant de Sang

El 80% dels donants afirmen que donen sang per solidaritat

El Departament de Salut, el Banc de Sang i Teixits i la Federació de Donants reconeixen la donació de sang altruista en un acte institucional presidit pel conseller de Salut, Boi Ruiz.
Banc de Sang
Amb el lema "Som donants. Ho portem a la sang", s’ha celebrat a Catalunya el Dia Mundial del Donant de Sang, en reconeixement a la donació de sang altruista que contribueix a salvar centenars de milers de vides.
 
L’any 2011 hi va haver a Catalunya un total de 281.744 donacions, xifra que va permetre atendre les necessitats de tots els pacients dels hospitals catalans.
 
Enguany, l’acte central d’agraïment i homenatge als donants del Dia Mundial del Donant de Sang ha estat presidit pel conseller Boi Ruiz i ha estat organitzat pel Banc de Sang i Teixits, el Departament de Salut i la Federació de Donants, amb la col·laboració del Palau de la Música Catalana i la Creu Roja. A la celebració, que ha tingut lloc al Petit Palau del Palau de la Música de Barcelona, han estat homenatjats una trentena de donants i cinc institucions pel seu suport especial a la donació de sang altruista.
 
Al llarg de la jornada s’ha presentat una enquesta realitzada pel Banc de Sang i Teixits a 11.000 donants de Catalunya segons la qual un 80% afirmen que la solidaritat és el motiu que fonamenta la donació, seguit del fet que algun familiar o amic havia necessitat sang i per això es van fer donants.
 
Es tracta de l’enquesta més gran realitzada pel Banc de Sang i Teixits i els seus resultats també indiquen que 9 de cada 10 persones enquestades afirmen que han repetit la donació. Alhora, els donants valoren molt positivament valors associats a l’activitat dels professionals del Banc de Sang, com el tracte rebut durant la donació, la higiene i la informació que se’ls ha transmès.
 
 
La música, fil conductor d’aquest 14-J
L’acte institucional del Palau de la Música ha estat acompanyat enguany d’una campanya molt especial de reconeixement al donant en què el Palau ha regalat una entrada per assistir al concert de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya a cada persona que ha donat sang entre les 17 i les 22 h al mateix Palau de la Música. El concert tindrà lloc el proper 18 de juny i els acompanyants gaudiran d’un descompte del 50% en el preu de l’entrada.
 
Alhora, la música ha estat present en altres campanyes especials de donació, com la de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, on s’han fet actuacions musicals al llarg del dia per homenatjar els donants.
 
Estrena del documental Ho portem a la sang
Paral·lelament, avui també s’ha estrenat el documental Ho portem a la sang, en què una desena de donants i receptors es confonen amb experiències paral·leles al voltant de la donació de sang i en què s’evidencia a partir d’històries personals el reclam que donant sang salvem vides. El documental s’ha emès a través del Canal 33 aquesta passada nit.
 
Més informació:
http://www.donarsang.gencat.cat