Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miquel Molins insta el sector fructícola català a sumar sinèrgies, transferència, innovació i sanitat per garantir-ne la competitivitat de futur

query_builder   14 juny 2012 17:22

event_note Nota de premsa

Miquel Molins insta el sector fructícola català a sumar sinèrgies, transferència, innovació i sanitat per garantir-ne la competitivitat de futur

Un aspecte del congrés
Un aspecte del congrés
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, ha presidit aquesta tarda la inauguració del Vè Congrés Mundial de la Pera ‘Interpera’, que se celebra fins demà al Palau de Congressos ‘La Llotja’, de Lleida, organitzat per Afrucat i Areflh.
 
Molins ha remarcat la rellevància dels ponents, del contingut de les ponències, així com de consolidar un congrés com aquest a nivell mundial, pel que representa el sector de la fruita fresca a Catalunya i particularment a les comarques de Lleida; i ha agraït als organitzadors que estiguin assentant-lo com un referent mundial en el sector fruiter i en particular en el món de la pera. “No és fàcil una empresa com aquesta, i menys en l’entorn econòmic actual, en què els mercats estan plenament globalitzats i les produccions ens amenacen des de qualsevol indret del món, gairebé a temps real i amb uns costos molt i molt competitius. Però sigui com sigui, voler ser un referent té també una la recompensa per la qual paga la pena el sacrifici: la de saber-se líder i marcar tendències”, ha assenyalat.
 
El director general ha afegit que “no en va, aquest congrés aplega experts mundials de reconegudíssim prestigi que ens han de permetre una visió global del sector de la pera, dels seus mercats, de les seves problemàtiques tècniques i econòmiques, i de les seves perspectives de futur. Experiències de països com Itàlia, Argentina, Bèlgica, França, Portugal, i, com no, Lleida, en permeten apropar-nos, conèixer-nos i compartir coneixements. Divulgar, difondre i transferir coneixements i avenços en fructicultura és, avui per avui, essencial per a no perdre el tren del que el mercat requereix, del que les normatives ens imposen, i del que ens cal a les nostres explotacions fructícoles i a les nostres centrals per a fer-les competitives. Poder estar al dia de tot el que guarda relació amb un sector concret com el de la fruita, i en particular el d’un segment com el de la pera, és un tren que porta un valor afegit que no podem deixar passar. A més, la racionalització i optimització dels inputs en el procés productiu, del coneixement de les variables de mercat, de les previsions de collita, etc., són una necessitat evident per assegurar la viabilitat econòmica de les nostres explotacions”.
 
Molins també ha destacat la importància que té per al Departament un dels temes que avui també es tracten en aquest congrés: la sanitat, i ho ha fet per posar èmfasi en què “som plenament conscients que la sanitat és avui per avui una autèntica barrera a les nostres exportacions i a la nostra producció, una sanitat que, a més, cada cop més va estretament lligada a aspectes com la seguretat alimentària i la qualitat mediambiental. Per això el nostre compromís és i serà posar els màxims esforços en matèria de sanitat, a tots els nivells i al costat del sector, perquè volem que aquest esforç compartit tingui un resultat comú i profitós però a la vegada el mínim costós possible”.
 
En aquest punt, el director general s’ha referit a una ponència que tracta del projecte Fruit.Net, en el que conjuntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) “ja fa dos anys que hi estem dedicant importants esforços i hem procurat començar la casa pels fonaments, fent-ho amb uns objectius clars i amb un esperit clarament competitiu del que pot representar per a les nostres explotacions; igual que estem fent amb un dels reptes més importants amb els que s’enfronta avui el sector: l’entrada en vigor, de manera obligatòria per a tots els fructicultors, l’1 de gener de 2014, de la gestió integrada de plagues que estableix la Directiva d’ús sostenible de plaguicides, la mesa per al desplegament de la qual a Catalunya es va constituir ahir amb un missatge clar: hem de saber entendre que aquesta és una nova oportunitat per al sector si la sabem gestionar bé. No ho podem entendre com una nova imposició normativa o un nou cost econòmic en el balanç d’explotació. No és fàcil assimilar aquests conceptes, però si ho fem amb consens, plegats, amb diàleg i amb esperit constructiu, com estem mirant de fer, segur que aconseguirem que el desplegament i l’aplicació de la Directiva a Catalunya acabi sent una oportunitat econòmica per al nostre sector fructícola”.
 
Miquel Molins també ha exposat altres línies de suport del Departament al sector “amb aquest ànim de consolidar el sector de la fruita com primer sector agrícola català i uns dels primers en aportació a la Producció Final Agrària, com són els plans de reconversió de plantacions de fruita de Catalunya, dels que estem molt satisfets, i crec que el sector també. Hem estat capdavanters de tot l’Estat a aprofitar el pla de reconversió, fins ara hem reconvertit més de 3.500 hectàrees, i enguany, gràcies a l’aportació del Govern en un plurianual per al 2012 i 2013, hem prorrogat dos anys més aquests plans”. A més, Molins ha assenyalat “l’esforç quasi titànic en matèria de sanitat fem en el control de malalties que amenacen la nostra fructicultura i en què som un referent mentre altres comunitats autònomes del nostre entorn ja han llançat la tovallola. Em refereixo al control del foc bacterià, la propagació del qual representaria un desastre per a les nostres plantacions, especialment de perera”. 
 
Finalment, el director general ha incidit en què “el sector fructícola és estratègic per al país, no només per la seva importància productiva, que és bàsica, sinó també per la seva repercussió en l’ordenació i l’equilibri del territori i per la seva transcendència social. Si volem mantenir això molt de temps, tots plegats hem de ser capaços de transmetre a la societat la importància que té per al conjunt de ciutadans la nostra agricultura, la nostra fructicultura, i fer entendre el paper que juga aquesta en l’economia i el conjunt de la societat. I només assumint reptes com els que he esmentat abans, i tirant-los endavant ho aconseguirem”.