Institut Català de les Dones

El telèfon d'atenció a les dones en situació de violència ha atès 3.464 trucades del Pla de Lleida

query_builder   15 juny 2012 13:50

event_note Nota de premsa

El telèfon d'atenció a les dones en situació de violència ha atès 3.464 trucades del Pla de Lleida

La presidenta de l’ICD ha presidit aquest matí la Mesa Institucional del Circuit de les comarques de Lleida per a l’abordatge de la violència masclista
Reunió de la Mesa institucional del Circuit de les Comarques de Lleida per a l'abordatge de la violència masclista
Reunió de la Mesa institucional del Circuit de les Comarques de Lleida per a l'abordatge de la violència masclista
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha donat a conèixer aquest matí a Lleida que la Línia d’atenció a les dones en situació de violència 900 900 120 ha atès des de la seva creació l’any 2001 fins l’any 20011, un total de 3.464 demandes d’atenció i informació de les comarques del Pla de Lleida i Solsonès.
 
Montse Gatell ha anunciat una nova campanya de difusió de la Línia 900900120 i ha explicat que “cal continuar divulgant i donant a conèixer aquest servei per assegurar-nos que arriba a totes les dones que el necessiten”. Ha subratllat que “aquest servei és útil, no només per a les dones, sinó que també hi poden trucar totes les persones que tinguin coneixement de situacions de violència masclista”. 
 
La presidenta de l’ICD també ha destacat que el nombre de trucades que rep la Línia 900900120 mostra que es tracta d’un servei consolidat i necessari perquè les dones puguin sortir de les situacions de violència masclista i ha destacat la seva confidencialitat, així com la possibilitat de contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut en les situacions més extremes.
 
La Línia 900900120 és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima i expressar, en molts casos per primera vegada, la situació viscuda. Ofereix una derivació, el més acompanyada possible, als serveis més adients de la xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista. Atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones, en 124 llengües, tots els dies de l'any i durant les 24 hores del dia. Les trucades són ateses per un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina.
Des de la seva posada en funcionament l’any 2001, aquest servei ha experimentat a les comarques del Pla de Lleida i Solsonès un increment que va arribar al màxim l’any 2009 amb un total de 495 trucades ateses.
 
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
total
97
183
175
233
252
327
430
455
495
417
400
3464
 
La disminució de les atencions de la Línia 900900120 de de l’any 2010 va paral·lela al desplegament a Catalunya de la Xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones municipals i comarcals (SIAD). La presidenta de l’ICD ha destacat aquest matí a Lleida la importància d’aquests serveis per “la seva proximitat i perquè augmenten l’eficàcia en la prevenció i l’atenció precoç de la violència masclista”.
 
És en aquest sentit que Gatell ha donat a  conèixer que els 8 Serveis d’informació i atenció a les dones de les comarques del Pla de Lleida i Solsonès van atendre l’any passat 1.183 dones, 156 a causa de la violència masclista. L’any 2010 es van atendre 1.134 dones, 133 en situacions de violència masclista. La xarxa de SIAD s’ha materialitzat en els darrers anys gràcies als acords establerts per l’ICD amb els consells comarcals i els municipis.
 
Montse Gatell també ha destacat la tasca que desenvolupa el nou Servei d’intervenció especialitzada (SIE) per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles, ubicat a la Seu d’Urgell, inaugurat el passat novembre pel conseller del Departament de Benestar Social i Família, Josep Lluis Cleries. I ha explicat que a finals d’any està previst obrir un altre centre d’aquestes característiques a la ciutat de Lleida. Aquests serveis ofereixen una atenció integral i multidisciplinar durant els processos de recuperació i reparació.
 
Mesa institucional del Circuit  
 
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i Ramón Farré, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida, han presidit aquest matí una reunió de la Mesa institucional del Circuit de les Comarques de Lleida per a l’abordatge de la violència masclista. Aquesta Mesa és el màxim òrgan de representació i decisió del Circuit i té per objectiu millorar la resposta a les
dones que pateixen violència masclista i optimitzar els recursos existents. En la reunió d’aquest matí s’ha valorat el desplegament de les comissions comarcals i els seus protocols d’actuació.
 
Montse Gatell ha explicat el Programa d’Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015 a les persones representants de les administracions i institucions relacionades amb la violència masclista en aquest territori. Aquest programa marcarà les polítiques actives del Govern en la lluita contra aquesta xacra els propers anys.