El Departament de Benestar Social i Família reforçarà el paper de la família extensa en l’acolliment d’infants i adolescents tutelats per la Generalitat a Lleida. Avui s’ha presentat en aquesta ciutat el projecte pilot “La meva família m’acull”, que promociona la figura acollidora de familiars com ara avis, tiets o germans en aquells infants i adolescents que no poden estar amb els seus pares.
Quan un nen o una nena es troba en una situació de desemparament, el Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA), n’assumeix temporalment la tutela fins que es resol la situació que ha portat a prendre aquesta mesura. En aquest casos, l’infant o l’adolescent ha de deixar de conviure amb els seus pares i la DGAIA li busca un entorn més adequat per al seu desenvolupament, ja sigui un acolliment en família extensa –avis, tiets, germans grans–, un acolliment en família aliena o passar a conviure a un centre residencial.
L’acolliment en família extensa és la mesura protectora que millors resultats obté, sempre que sigui aplicable, i preval sobre l’acolliment en família aliena i l’acolliment en un centre. La voluntat del Departament de Benestar Social i Família és ampliar aquest suport i desplegar, si la seva avaluació és positiva, el projecte “La meva família m’acull” de forma progressiva per tot el país.
|
Lleida
|
Catalunya
|
Infants acollits en família extensa
|
181
|
2.991
|
Total d’infants tutelats
|
448
|
7.289
|
La ciutat de Lleida, juntament amb Reus, posaran en marxa aquest estiu aquest programa, i s’afegiran als territoris i ciutats on ja s’està aplicant: el districte de Sant Martí de Barcelona, les ciutats de Badalona, L’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, la comarca de La Selva i les Terres de l’Ebre. Fins avui, en aquests territoris s’ha atès un total de 410 infants i a 302 famílies acollidores extenses.
En aquestes localitats s’ha creat un equip específic format per un psicòleg o psicopedagog, un treballador social i un educador social, amb l’objectiu de fer un seguiment de les famílies acollidores i d’oferir-los, entre d’altres, una formació en grup per preparar-les per totes les situacions que poden sorgir durant l’acolliment, ja sigui en la fase d’acoblament, en el retorn de l’infant amb la seva família o en satisfer les seves necessitats afectives i socialitzadores.
Objectius del programa
“La meva família m’acull” es pot resumir en tres grans objectius:
- Garantir que tots els infants i adolescents puguin ser acollits per la seva família extensa, sempre que s’hagin de separar dels seus pares, que tinguin família extensa, que aquesta hi estigui interessada i que hi hagi les condicions adequades per fer-ho.
- Assegurar l’èxit de l’acolliment dels nens i nenes per part dels seus familiars.
- Ampliar l’abast del projecte a altres territoris de Catalunya, si així ho aconsella el resultat de la seva avaluació.
El programa “La meva família m’acull” s’ha presentat avui a Lleida davant d’una seixantena de professionals dels serveis socials bàsics i serveis especialitzats en infància i adolescència. El programa compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, que ha elaborat un recurs formatiu destinat a fomentar el desenvolupament de les famílies acollidores extenses en tres dimensions fonamentals: l’ emocional, la cognitiva i la d’habilitats educatives. Aquest recurs serà aplicat per professionals de la DGAIA a les localitats que desenvoluparan el programa i serà acompanyat per un curs preparatori adreçat als professionals de la DGAIA i impartit per professorat universitari. L’acte ha tingut lloc al CaixaForum Lleida i ha estat inaugurat pel director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Josep Lluís Ortuño, acompanyat del regidor de Benestar Social i Ocupació i segon Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Josep Presseguer, i la sotsdirectora d’Àrea Integració Social de la Fundació “la Caixa”, Montserrat Buisan.