Drets Socials

Foto1

Benestar Social i Família reforça el paper de la família extensa en l'acolliment d'infants tutelats a Lleida

query_builder   18 juny 2012 12:35

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família reforça el paper de la família extensa en l'acolliment d'infants tutelats a Lleida

Avui s’ha presentat el projecte pilot “La meva família m’acull”, que promociona la figura acollidora de familiars com ara avis, tiets o germans en aquells infants i adolescents que no poden estar amb els seus pares
 
Foto1
El Departament de Benestar Social i Família reforçarà el paper de la família extensa en l’acolliment d’infants i adolescents tutelats per la Generalitat a Lleida. Avui s’ha presentat en aquesta ciutat el projecte pilot “La meva família m’acull”, que promociona la figura acollidora de familiars com ara avis, tiets o germans en aquells infants i adolescents que no poden estar amb els seus pares.
 
Quan un nen o una nena es troba en una situació de desemparament, el Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA), n’assumeix temporalment la tutela fins que es resol la situació que ha portat a prendre aquesta mesura. En aquest casos, l’infant o l’adolescent ha de deixar de conviure amb els seus pares i la DGAIA li busca un entorn més adequat per al seu desenvolupament, ja sigui un acolliment en família extensa –avis, tiets, germans grans–, un acolliment en família aliena o passar a conviure a un centre residencial.
 
L’acolliment en família extensa és la mesura protectora que millors resultats obté, sempre que sigui aplicable, i preval sobre l’acolliment en família aliena i l’acolliment en un centre. La voluntat del Departament de Benestar Social i Família és ampliar aquest suport i desplegar, si la seva avaluació és positiva, el projecte “La meva família m’acull” de forma progressiva per tot el país.
 
 
Lleida
Catalunya
Infants acollits en família extensa
181
2.991
Total d’infants tutelats
448
7.289
 
La ciutat de Lleida, juntament amb Reus, posaran en marxa aquest estiu aquest programa, i s’afegiran als territoris i ciutats on ja s’està aplicant: el districte de Sant Martí de Barcelona, les ciutats de Badalona, L’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, la comarca de La Selva i les Terres de l’Ebre. Fins avui, en aquests territoris s’ha atès un total de 410 infants i a 302 famílies acollidores extenses.
 
En aquestes localitats s’ha creat un equip específic format per un psicòleg o psicopedagog, un treballador social i un educador social, amb l’objectiu de fer un seguiment de les famílies acollidores i d’oferir-los, entre d’altres, una formació en grup per preparar-les per totes les situacions que poden sorgir durant l’acolliment, ja sigui en la fase d’acoblament, en el retorn de l’infant amb la seva família o en satisfer les seves necessitats afectives i socialitzadores.
 
Objectius del programa
“La meva família m’acull” es pot resumir en tres grans objectius:
  • Garantir que tots els infants i adolescents puguin ser acollits per la seva família extensa, sempre que s’hagin de separar dels seus pares, que tinguin família extensa, que aquesta hi estigui interessada i que hi hagi les condicions adequades per fer-ho.
  • Assegurar l’èxit de l’acolliment dels nens i nenes per part dels seus familiars.
  • Ampliar l’abast del projecte a altres territoris de Catalunya, si així ho aconsella el resultat de la seva avaluació.
 
El programa “La meva família m’acull” s’ha presentat avui a Lleida davant d’una seixantena de professionals dels serveis socials bàsics i serveis especialitzats en infància i adolescència. El programa compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, que ha elaborat un recurs formatiu destinat a fomentar el desenvolupament de les famílies acollidores extenses en tres dimensions fonamentals: l’ emocional, la cognitiva i la d’habilitats educatives. Aquest recurs serà aplicat per professionals de la DGAIA a les localitats que desenvoluparan el programa i serà acompanyat per un curs preparatori adreçat als professionals de la DGAIA i impartit per professorat universitari. L’acte ha tingut lloc al CaixaForum Lleida i ha estat inaugurat pel director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Josep Lluís Ortuño, acompanyat del regidor de Benestar Social i Ocupació i segon Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Josep Presseguer, i la sotsdirectora d’Àrea Integració Social de la Fundació “la Caixa”, Montserrat Buisan.

1  

Imatges

Josep Lluís Ortuño, atenent els mitjans de comunicació

Josep Lluís Ortuño, atenent els mitjans de comunicació 892