Cultura

Conseller Mascarell

El videojoc es consolida com un sector estratègic i exemplar per a les empreses culturals

query_builder   18 juny 2012 17:07

event_note Nota de premsa

El videojoc es consolida com un sector estratègic i exemplar per a les empreses culturals

  • Els principals gurus internacionals debatran a Gamelab les últimes tendències tecnològiques, creatives i de negoci
 
  • La VIII Feria Internacional del Videojoc i del Oci interactiu ha anunciat avui la seva programació, més amplia i de major durada que en edicions anteriors 
 
  • L’esdeveniment se celebra del 27 de juny a l’1 de juliol a la Fira de Barcelona
Gamelab 2012
Gamelab 2012 s’ha presentat aquest matí a la seu del Departament de Cultura en un acte que ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Gamelab és l’esdeveniment professional més important del sector del videojoc al sud d’ Europa i la cita oficial de empreses internacionals amb la indústria i el mercat hispanoparlant. La Feria se celebrarà entre el 27 de juny i l’1 de juliol de 2012 a la Fira de Barcelona. 
 
Han participat en l’acte de presentació de Gamelab 2012 el director de la fira, Iván Fernández Lobo; del creador de videojocs, Gonzo Suárez; del tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; del subdirector de Polítiques i Indústries Culturals del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, Faustino Díaz; del director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Empresa i Ocupació, Carles Flamerich, i del director d’Expansió de Fira de Barcelona, Pere Camprubí.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que el sector del videojoc “és un element estratègic per a la nostra cultura. I ho ha de ser per raons objectives: perquè és un sector absolutament transversal respecte la resta de sectors i perquè és universalitzador, atès que ens permet ser productors de contingut, i no només consumidors. Una cultura que vol ser sòlida ha de tenir les eines per produir continguts. Els nostres mercats han de ser internacionals perquè tot el que es produeixi aquí pugui sortir al món”. En aquest sentit, ha avançat que “s'està treballant amb alguna universitat per crear una oferta de formació sobre videojocs”.
 
Mascarell també ha ressaltat que Gamelab 2012 “serà un èxit com a hub de negoci, com a trobada de creadors i com a aparador de la indústria. La fira serà important, ratificarà la nostra aposta pel que expressa de reunió de creadors; d’anàlisi i exposició de tendències , tant des del punt de vista creatiu com tecnològic i de negoci; i d’una notable significació social.”
 
Fernández Lobo ha destacat que en aquesta vuitena edició, Gamelab creix de tres a cinc dies de durada i que reforça la seva oferta oberta al públic general sense perdre en cap moment la seva vocació de congrés professional. "A nivell internacional es percep com una fira gourmet", ha afegit Gonzo Suárez. "No som tan grans en volum como altres esdeveniments internacionals, però els continguts són els més selectes".
 
"L’objectiu de Gamelab es la generació d’indústria a partir de l'”oro gris, és a dir, la generació de riquesa a partir de la matèria gris", ha explicat Suárez. "Si no agafem aquest tren a temps, serem consumidors i no productors de aquest mercat global". A més, el creador de 'Commandos' ha subratllat la necessitat que el videojoc ha ser una referència per a altres indústries culturals: "Els llibres o l’audiovisual poden aprendre a conviure en un entorn no només molt potent, sinó que és l’únic en el qual poden sobreviure". 
 
Faustino Díaz, subdirector d’Indústries Culturals del Ministeri, ha assegurat que "Gamelab és una peça fonamental en un canvi estructural que empeny cap a la  societat del coneixement" per la qual cosa la Secretaria d’Estat de Cultura manté "un compromís fort" amb la fira. 
 
En el mateix sentit, Jaume Ciurana, ha afirmat que l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona aposta perquè la ciutat sigui 'creative-friendly', "participant activament en els esdeveniments, buscant l’originalitat i el talent". Ciruana ha destacat la "transversalitat" del videojoc respecte a la resta de sectors culturals; així como el seu caràcter exemplar per aquesta indústria.
 
Mascarell
Gamelab 2012
 
L’edició d’enguany es composa de les següents activitats:
-       Exposició oberta al públic: Les principals marques del sector del videojoc i del món de les comunicacions i la tecnologia hi mostraran les seves últimes novetats. Del 28 de juny al 1 de juliol, quatre dies en els quals la fira espera la visita de més de 20.000 consumidores.
-       Conferències i debats: amb la participació dels gurus més destacats a nivell internacional. 
-       Networking professional: Gamelab Hub, espais d’exhibició i trobada per a professionals i empreses procedents de tot el món. 
-       Activitats formatives: Gamelab Academy, destinada als més joves, per a encaminar la seva formació i guiar-los en les seves primeres passes cap el món professional. 
-       Gamelab Mobile: una jornada completa dedicada a la revolució que estan suposant els jocs per a dispositius mòbils. Se celebrarà el 27 de juny al Hotel Catalonia Plaza. 
-       Premis Nacionals a la Indústria del Videojoc: organitzats per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Interactives en col·laboració amb Gamelab. L’ entrega se celebra la nit del dijous 28 de juny. 
 
Destaca la presència de grans noms del sector a la fira:
 
-       Al Lowe: humorista i músic, que acostuma a fer referència a ell a mateix com “el dissenyador de videojocs més vell del món”.
-       Alexander Seropian: creador original de Halo y ara centrat en portar la seva experiència en jocs de gran nivell a telèfons mòbils.
-       Corrine Yu: enginyera cap a Microsoft, peça fonamental de Halo 4, una de las dones més influents del món dels videojocs. També ha treballat a la NASA i com a investigadora sobre física nuclear.
-       Enric Alvarez: creador, entre molts altres jocs, de l’exitós Castlevania: Lords of Shadows, primer joc que la multinacional japonesa Konami desenvolupa fora de Japó. 
-       Hironobu Sakaguchi: creador de Final Fantasy, que rebrà l’homenatge de tot el sector amb el Premio Leyenda 2012 a la cerimònia d’entrega dels Premis Nacionals del Videojoc.
-       Cevat Yerli: fundador de Crytek, una de les principals empreses europees del sector. Desenvolupador de jocs como Far Cry
-       James Ohlen: director creatiu del videojoc online Star Wars: The Old Republic. 
-       Kazunori Yamauchi: creador la saga Gran Turismo i pilot de curses professionals. Rebrà el Premio de Honor de la Acadèmia.
-       Phil Fish: dissenyador de Fez, un dels jocs més ben acollits per la crítica i el públic dels darrers anys.
-       Xavier Carrillo: fundador de Digital Legends, empresa guardonada en nombroses ocasions per jocs desenvolupats per mòbils.
 
Gamelab 2012 compta amb el suport del Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals; del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport; de l’Institut de Comerç Exterior (ICEX), d’Acc1ó (Agència Catalana de suport a la Competitivitat de l’Empresa); l’Associació de Desenvolupadors de Videojocs d’España (DEV); l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Interactives; l’Ajuntament de Barcelona i la Fira de Barcelona. Gamelab compta amb el patrocini de Minijuegos, Mediapro, Autodesk, Adobe i Unity 3D, Medio Oficial, Rtve.es. Medio Asociado, Vadejuegos.com. Medios Colaboradores, Pocket Gamer y Develop.

1  

Vídeos

Tall de vídeo del conseller de Cultura, Ferran Mascarell

`