Delegació a Tarragona

El model d'atenció continuada i urgències al Baix Camp gestiona 5.000 trucades des del mes octubre a l'abril

query_builder   18 juny 2012 18:05

event_note Nota de premsa

El model d'atenció continuada i urgències al Baix Camp gestiona 5.000 trucades des del mes octubre a l'abril

El balanç ha estat presentat pel delegat del Govern, Joaquim Nin, i el gerent de la regió sanitària de Tarragona, Josep Mercadé, a l’Hospital de Reus davant els alcaldes del Baix Camp.
 
A la ciutat de Reus el CAP Sant Pere redueix l’activitat amb una mitjana durant aquest horari de -11,9 per dia i l’Hospital Sant Joan de Reus n’incrementa 1,5
El nou model d’atenció continuada i urgències que es va posar en funcionament al mes de setembre a la comarca del Baix Camp, incorpora una important coordinació entre el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) amb el centre coordinador sanitari i la xarxa d’ambulàncies de suport avançat i suport vital bàsic, així com amb els Centres d’Atenció Primària (CAP) i els equips d’atenció domiciliària.
 
El delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, i el gerent de la Regió Sanitària de Tarragona, Josep Mercadé, han volgut agrair la  collaboració de la ciutadania en aquesta iniciativa. El delegat ha subratllat que “estem davant d’un canvi de mentalitat en la manera de fer servir els serveis d’urgència. Estem convençuts que el nou model està sent molt eficaç en qualitat i en rapidesa del servei que estem prestant. Entre tots, hem creat un canvi de mentalitat positiu envers l’ús de la sanitat pública i, més en concret, del servei d’urgències”.
 
En total, a la Regió Sanitària Camp de Tarragona des de l’octubre de 2011 a l’abril el SEM ha gestionat 14.173 trucades rebudes al 061 i al 112. D’aquestes, 9.680 van generar mobilització de recurs, amb ambulància o visites domiciliàries i 4.493 no van generar cap recurs i la majoria es van resoldre amb consulta sanitària informativa.  
 
La posada en funcionament d’aquest nou model ha posat en valor l’Hospital Lleuger de Cambrils, que atén les urgències de les poblacions del litoral i dels pobles d’interior. A la ciutat de Reus, el CAP Sant Pere ha vist disminuïdes les visites en horari de 21 a les 8 hores amb una mitjana de -11,9 al dia. Al respecte, l’Hospital Sant Joan de Reus ha tingut un increment d’1,5 visites en aquest horari.
 
En el període comprès d’octubre abril des de l’aplicació del nou model al Baix Camp, en horari de 21 hores a 8 hores, s’han enregistrat 5.022 trucades gestionades pel centre coordinador del SEM. D’aquestes, 3.737 (el 74,4%) van generar mobilització de recurs, mentre que 1.285 (el 25,6%) no en van generar.
 
 
Joaquim Nin ha destacat que “tot i que alguns preveien que amb la posada en marxa del nou sistema d’atenció d’urgència es podrien col·lapsar  els hospitals de referència, les dades demostren que això no ha estat així, sinó que, fins i tot, en alguns centres les visites a urgències han disminuït a tot el territori. El Govern confia en aquest model perquè s’està demostrant que funciona i molt be”.
 
Pel que fa a les 3.737 trucades amb mobilització de recurs, en 2.704  (el 72%) es va activar una ambulància de suport vital bàsic, en 472 (el 13%) es va activar una ambulància de suport vital avançat i en 561 (el 15%) es va activar un domicili.
 
Les 1.285 trucades que no han necessitat de la mobilització de recursos corresponen a 738 consultes sanitàries, 162 consultes amb derivació, 279 consultes informatives, 64 derivacions i 42 mobilitzacions de recursos cancel·lats. Pel que fa als usuaris, durant aquest període no hi ha hagut cap reclamació a la Unitat d’Atenció al Ciutadà de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, així com tampoc a les Unitats d’Atenció a l’Usuari dels diferents centres.
 
El balanç del model d’atenció sanitària al territori finalitzarà la propera setmana amb la presentació que es farà als alcaldes de la comarca del Priorat.

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 2134

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 1944