Territori

Rio

Catalunya lidera una prova pilot per analitzar les emissions de CO2 mundials des d'una perspectiva regional

query_builder   20 juny 2012 10:09

event_note Nota de premsa

Catalunya lidera una prova pilot per analitzar les emissions de CO2 mundials des d'una perspectiva regional

  • El conseller Recoder signa la Declaració de Rio, de compromís amb el desenvolupament sostenible i la eradicació de la pobresa, en el marc de la Cimera mundial d’estats i regions
 
  • Recoder reivindica davant les Nacions Unides el reconeixement de la regió Mediterrània com a àrea d’acció prioritària per la complexitat dels reptes ambientals, socials, polítics i econòmics als que ha de fer front
El conseller Recoder, durant la seva intervenció en la Cimera d'estats i regions, a Rio de Janeiro
El conseller Recoder, durant la seva intervenció en la Cimera d'estats i regions, a Rio de Janeiro
 
L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, en col·laboració amb el Carbon Disclosure Project (CDP), el registre independent líder d'informació sobre el canvi climàtic, ha creat un model economètric per mesurar els efectes de les polítiques sobre el canvi climàtic en diferents regions del món. Així ho ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, durant la seva participació en una conferència sobre indicadors per a nous models de desenvolupament, en el marc de la Cimera Mundial d’Estats i Regions que se celebra a Rio de Janeiro (Brasil), hores abans de l’inici de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible (Rio+20).
 
El projecte pretén reportar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i les polítiques d’adaptació i mitigació al canvi climàtic engegades en diverses regions. Inicialment, hi participaran la cinquantena de governs subnacionals integrants de The Climate Group i de la xarxa Regions of Climate Action (R20). Tots ells disposen fins el mes de desembre d’enguany per completar l’avaluació de la seva àrea.
 
El CDP és una organització independent sense finalitat de lucre que disposa de la més important base de dades sobre el canvi climàtic i les empreses de tot el món. Des de l'any 2.000, 5.000 organitzacions de més de 60 països hi han incorporat les seves dades d’emissions de gasos d'efecte hivernacle i estratègies de canvi climàtic. Ara, aquesta organització, amb l’ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat, hi inclourà també les dades a nivell regional.
 
 
La Cimera mundial d’estats i regions
 
El conseller Recoder, com a copresident de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD), ha inaugurat la Cimera mundial d’estats i regions. Aquest esdeveniment l’han organitzat conjuntament l'estat de Rio de Janeiro, l’nrg4SD, The Climate Group i Regions Unides/FOGAR. El seu objectiu és proporcionar una plataforma per als governs subnacionals -estats federats, regions, províncies i altres governs intermedis- per demostrar les seves contribucions al desenvolupament sostenible, en col·laboració amb altres nivells governamentals i els actors econòmics i socials. La Cimera ha posat en marxa una coalició mundial i ha adoptat una ambiciosa declaració de compromís dels governs subnacionals en economia verda, en el context del desenvolupament sostenible, i l'eradicació de la pobresa. 
 
 
La Declaració de Rio
 
Els participants en la Cimera, amb Catalunya al capdavant, han signat un document de compromís amb el desenvolupament sostenible i la eradicació de la pobresa, que preten avançar en la formulació d’un full de ruta a desplegar a curt termini.
 
La declaració fa una crida als estats membres de les Nacions Unides perquè apostin per l’economia verda com a estratègia per a contribuir a millorar el benestar de la ciutadania,  la inclusió social i l'ús eficient i la conservació dels recursos naturals. A més, reitera la importància dels governs regionals i demana a les Nacions Unides el seu reconeixement com a actors governamentals en els processos de presa de decisions, l’accés a finançament i la implementació i avaluació de polítiques en matèria de desenvolupament sostenible.
 
 
Oportunitats per a un “creixement verd” a la Mediterrània
 
Per últim, el conseller Recoder ha participat en un acte paral·lel organitzat per les Nacions Unides dins la Conferència Rio+20 sobre les oportunitats per a un “creixement verd” a la Mediterrània. En aquest marc, Recoder ha proposat “el reconeixement de la regió Mediterrània com a àrea d’acció prioritària per la complexitat dels reptes ambientals, socials, polítics i econòmics als que ha de fer front, així com per la diversitat d’oportunitats que ofereix” i ha volgut destacar que “és un dels territoris del planeta on els efectes del canvi climàtic tindran un major impacte i, per tant, constitueix un laboratori privilegiat per posar en pràctica experiències i accions que poden ser extrapolats a d’altres llocs del món”.
Així mateix, ha posat de manifest que Catalunya pot exercir un paper important en el procés de coordinació de les institucions a la regió de la Mediterrània per tal de promoure un pla específic per avançar en la implantació de polítiques de sostenibilitat per a aquesta regió.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 47