Oficina del President

Jordi Bedmar

President Mas: "Catalunya pot aspirar a ser a Europa el que Massachusetts és als EUA"

query_builder   20 juny 2012 12:18

event_note Nota de premsa

President Mas: "Catalunya pot aspirar a ser a Europa el que Massachusetts és als EUA"

El president al MIT
El president amb la comunitat d'acadèmics catalans del MIT
 
  • El cap de l’Executiu ha iniciat el seu viatge oficial de cinc dies als Estats Units per promocionar Catalunya com a centre de recerca biotecnològica

 

  • Artur Mas es mostra convençut que Catalunya ha de fer la mateixa aposta que aquest estat nord-americà per combinar turisme amb coneixement i innovació
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui des de Boston, als Estats Units, on ha iniciat el seu viatge de cinc dies que el portarà també a Nova York, que “Catalunya pot aspirar a ser a Europa el que Massachusetts és als EUA, si un dia fóssim capaços de construir uns Estats Units d’Europa”.
 
El cap de l’Executiu ha utilitzat aquest símil davant dels mitjans de comunicació, perquè considera que Catalunya té moltes semblances amb aquell estat nord-americà. Segons el president, Massachusetts disposa d’un territori amb dimensions i població similars a Catalunya i “amb una economia productiva vinculada al coneixement, la recerca i la innovació”, per la qual cosa ha afirmat que es pot agafar com “un mirall, no estrictament polític, però sí pel que fa al model productiu”.
 
Artur Mas també ha volgut subratllar l’aposta de Massachusetts pel turisme i que fa compatible amb la universitat, fins i tot, plantejant-se establir alguns centres de convencions on també hi hauria sales de joc. “Senzillament vull fer notar que aquest estat, que és el bressol del coneixement i la innovació, i les indústries més avançades del món, fan compatible tot això amb el turisme”, ha afirmat. I ha advertit que “Catalunya no ha de ser una excepció en aquest sentit”, ja que considera que “ hi cap tot, el turisme, les convencions, un país atractiu per captar gent de fora, i al costat indústria avançada, exportadora, innovadora”.
 
Durant la primera jornada de la seva estada oficial als Estats Units, el cap del Govern ha visitat l’Institut Tecnològic de Massachusetts, el MIT, on ha mantingut contactes amb la comunitat de catalans acadèmics i estudiants que treballen en projectes de recerca conjunts o hi fan estades de postgrau.
 
El president continuarà avui la seva visita a la fira BIO Boston, en la qual, segons ha explicat, la presència de Catalunya al pavelló de l'Estat espanyol és d'entre el 50 i el 60%, amb una cinquantena d'empreses, moltes d'elles petites i algunes microempreses, i 22 institucions entre centres de recerca, acadèmics, etc.  En aquest sentit, ha afirmat que “això dóna una massa crítica catalana important” i ha assegurat que “no podem presumir de ser a dalt de tot”, però ha advertit que “si mirem enrere Catalunya ha fet una evolució molt interessant”.
 
Finalment, el president de la Generalitat ha ressaltat l’aposta constant de Catalunya per la internacionalització. Ha explicat que les exportacions creixen entre un 8 o 9% l'any, i per sobre del 10% els dos darrers anys, malgrat la crisi, i ha subratllat que “això no es fa només amb diners, sinó amb moltes empreses petites i mitjanes que es decideixen a obrir-se”. Per aquest motiu, ha aprofitat per destacar la importància de les 34 oficines de representació comercial a l'exterior de què disposa la Generalitat, de captació d'inversions i centres de promoció de negocis, al servei de les empreses.
 
 
El segon dia d’estada del president Mas als Estats Units començarà amb una trobada amb l’exgovernador de Massachusetts i representant del Center for Urban and Reginal Policy, Michael Dukakis. També hi assitiran els consellers d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i de Salut, Boi Ruiz, que acompanyen el president en aquest viatge.
 
En aquesta segona jornada del seu viatge, el president Mas es desplaçarà fins a la fira BIO Boston 2012 per poder visitar les empreses catalanes participants en aquesta reunió empresarial internacional, la més important en l’àmbit de la biotecnologia. La fundació Biocat, una entitat impulsada per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, que coordina i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies innovadores a Catalunya (coma) ha estat l’encarregada de coordinar la participació de les empreses i entitats que formen part de la delegació catalana a la BIO Boston.
 
Al migdia, el president de la Generalitat es reunirà amb l’actual governador de Massachusetts, Deval Patrick, i posteriorment se signarà l’acord Catalunya-Massachusetts, que preveu la cooperació bilateral en investigació, innovació tecnològica i industrial, així com la col·laboració empresarial i el desenvolupament econòmic en sectors productius clau i en matèria acadèmica.
 
Ja al vespre, el president de la Generalitat té previst assistir a la presentació de l’edició internacional de l’informe d’Ernst & Young sobre el sector biotecnològic a Catalunya.  
 

1  

Imatges

Fotografia del president al MIT

Fotografia del president al MIT 704