Interior

Interior i l'Ajuntament d'Altafulla signen l'adhesió d'aquesta població a la xarxa RESCAT i al programari SIPCAT

query_builder   21 juny 2012 21:12

event_note Nota de premsa

Interior i l'Ajuntament d'Altafulla signen l'adhesió d'aquesta població a la xarxa RESCAT i al programari SIPCAT

Foto
El conseller d’Interior, Felip Puig, i l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, han signat avui un conveni per a l’adhesió d’aquest municipi a la xarxa RESCAT de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya.
 
D’altra banda, la Policia Local d’Altafulla, s’ha integrat al programari SIPCAT, un sistema de gestió integral per a les policies locals de Catalunya, que permet interconnectar amb els sistemes d’informació del cos de Mossos d’Esquadra i amb el Centre d'Atenció de Trucades CAT 112 (telèfon d'emergències) i que el Departament d’Interior ofereix de forma gratuïta.
 
El conseller ha explicat que “aquests dos convenis de col·laboració persegueixen enfortir aquest sistema de policia de Catalunya i aquesta coordinació entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra i atorguen una major optimització dels recursos i una major eficàcia del serveis policials”. Per Puig, “darrera d’aquests convenis hi ha una tecnologia que ha de permetre unificar processos i facilitar la feina i la gestió de la policia, per tenir més control i més visió del què passa”.
 
Per la seva banda, l’alcalde ha agraït el suport del conseller Puig i ha explicat que “Altafulla és un poble molt segur i les sinergies entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Local que s’aconseguiran amb aquests convenis farà possible que tot continuï així”.
 
A l’acte també hi ha assistit el director general d’Administració de Seguretat, Andreu Martínez, la subdirectora territorial del Departament d’Interior a Tarragona, Carmen Mansilla, i el subdirector general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Joan Carles de la Monja, entre d’altres autoritats.
 
 
XARXA RESCAT
 
La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Agència Catalana de l’Aigua, Direcció General de Protecció Civil, policies locals i tots els ajuntaments sense policia local).
 
A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la xarxa pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat major per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.
 
La xarxa està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de mòbils, té més cobertura que la telefonia convencional i resisteix en cas de manca de subministrament elèctric. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i dades.
 
 
Entre les característiques de la xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, cosa que permet visualitzar en tot moment on són cadascuna de les unitats operatives.
 
El Departament d’Interior ha ofert a totes les policies locals de Catalunya que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions i ha facilitat dos terminals als alcaldes de tots els municipis sense policia local de Catalunya, que d’aquesta forma estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol cas d’emergència.
 
Actualment hi ha signats 92 convenis per a l’adhesió dels ajuntaments a la xarxa RESCAT i 37 municipis que han aprovat el conveni per les seves Juntes de Govern o Ple de l’Ajuntament.
 
 
SIPCAT
 
El Departament d'Interior, en el marc del projecte PISE (Plataforma integrada de seguretat i emergències), ha impulsat un pla global de les emergències per a Catalunya que no sols involucra la Generalitat, sinó també les administracions locals.
 
El programari SIPCAT parteix d'una aplicació informàtica de seu local ja desenvolupada que ha servit de base per a la construcció del sistema, amb tots els requeriments funcionals i tècnics necessaris per assolir l'objectiu i l'èxit de les accions d'implantació del projecte (programari de gestió integral) a les policies locals de Catalunya.
 
Les característiques principals d’aquest nou aplicatiu són les següents:
 
  • Possibilitat de treballar indistintament en local o en remot segons es vulgui, sense necessitat de disposar de costosos servidors en les dependències municipals.
  • Funcionalitats avançades de gestió de la demanda (despatx), gestió i planificació d’activitats, gestió de recursos humans i materials, etc.
  • Quadre d’Indicadors de Gestió d’una policia local.
  • Integració amb Centre d’Atenció de Trucades CAT 112. 
  • Integració amb el SIP dels Mossos d’Esquadra.
  • Integració amb el Servei Català de Trànsit.
  • Integració amb el nou GIS corporatiu.
  • Capacitat d’integració de plataformes de mobilitat (PDA) i certificats digitals, tramitació digital, etc.