Territori

Catalunya i 11 regions europees més demanen al Parlament Europeu més autonomia per afrontar la contaminació ambiental

query_builder   26 juny 2012 11:54

event_note Nota de premsa

Catalunya i 11 regions europees més demanen al Parlament Europeu més autonomia per afrontar la contaminació ambiental

  • Catalunya, Baden-Württemberg, Emília-Romanya, Londres, Hessen, Llombardia, Rin del Nord-Westfàlia, Piemonte, Randstad, Estíria, Vèneto i Flandes han elaborat un posicionament comú perquè la Unió Europea tingui en compte les autoritats regionals a l’hora de revisar la Directiva de qualitat de l’aire
 
  • Aquestes regions inclouen algunes de les àrees més densament poblades i industrialitzades de la UE i han estat a l'avantguarda de la gestió  de la contaminació ambiental durant els últims anys
Logo AIRQ12
Catalunya i 11 regions europees més integrants de la xarxa AIR (AIR-Quality Iniciative of Regions) han elaborat un posicionament comú per reclamar que es revisi la Directiva de qualitat de l’aire per ajudar les autoritats regionals a prendre les mesures més adequades per a la millora de la salut de la població. De fet, en l'última dècada, les regions d'Europa, entre elles Catalunya, han desenvolupat accions realment decisives en aquest sentit. No obstant, reclamen un major suport de la Comissió i els Estats membres per ajudar a combatre les fonts contaminants.
                                         
La xarxa AIR es va fundar el 2011 i representa 12 regions de 7 Estats de la Unió Europea (UE):  Baden-Württemberg, Catalunya, Emília-Romanya, Londres, Hessen, la Llombardia, Rin del Nord-Westfàlia, Piemont, Randstad, Estíria, Vèneto i Flandes. En conjunt, aquestes regions representen el 22% del PIB i el 18% de la població de la UE (88 milions d'habitants). Aquestes regions, que inclouen algunes de les àrees més densament poblades i industrialitzades de la UE, com Milà, Torí, Bolonya, Rotterdam, Brussel·les, Stuttgart, Colònia, Londres o Barcelona, han estat a l'avantguarda de la gestió  de la qualitat de l'aire durant els últims anys. Malgrat aquests esforços, aquestes regions, com moltes altres a la Unió Europea, tenen dificultats per assolir alguns dels límits dels valors establerts en la Directiva de qualitat de l'aire.
 
La xarxa ha sol·licitat, entre d’altres mesures, la simplificació de la legislació en aquest àmbit, amb uns  règims de valors límits respecte els contaminats atmosfèrics més adequats a les evidències mèdiques i amb accions destinades a les àrees on es produeix un major impacte sobre la salut humana. També ha volgut remarcar la necessitat que les regions puguin decidir les seves prioritats en matèria de reducció de la contaminació, dins d’uns determinats paràmetres.
 
Els representants regionals han demanat als encarregats de formular les polítiques comunitàries sobre la qualitat de l’aire que, en el procés de revisió del compliment de la normativa, es tingui en compte que s’hagin pres totes les mesures raonables i proporcionals. En el cas del fracàs en la reducció d’òxids de nitrogen (NOX) en les principals àrees metropolitanes europees, derivat de l’aplicació de les recents normes Euro de vehicles, també es reclama que Europa assumeixi la seva part de responsabilitat i que les regions no hagin d’assumir costos extraordinaris per fer front als forats en el compliment d’aquesta norma. En aquest cas concret, polítiques dirigides a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle no han ajudat a millorar la qualitat de l’aire en els entorns urbans.
 
Les regions i ciutats s’han mostrat disposades a compartir les seves experiències a través del Grup AIR i altres fòrums per maximitzar l'aplicació de bones pràctiques a nivell regional en tota la Unió Europea.
 
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, ha participat aquest matí a la seu del Parlament Europeu, a Brussel·les, a la conferència “A Breath of fresh AIR: Regional approach to future air-quality policy”. Representants polítics de les 12 regions europees que integren la xarxa AIR hi han debatut sobre el futur de les polítiques de qualitat de l’aire i les millors actuacions a adoptar a Europa, posant especial èmfasi en el punt de vista dels problemes reals de les regions. Hi han assistit membres del Parlament Europeu, el comissari de la Unió Europea de medi Ambient, Janez Potočnik, el comissari de la UE d’Indústria i Empresa, Antonio Tajani, i el director general d’Energia de la UE,  Philip Lowe.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 57