Servei Català de Trànsit

Joan Aregio: "Canviar les actituds és el que dóna resultats a la llarga en seguretat viària"

query_builder   26 juny 2012 14:29

event_note Nota de premsa

Joan Aregio: "Canviar les actituds és el que dóna resultats a la llarga en seguretat viària"

El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Joan Aregio, ha inaugurat la Jornada de prevenció dels accidents de trànsit i educació viària a les escoles, que ha tingut lloc a l’Institut Guttmann. Aregio ha agraït la feina que fan els educadors i monitors viaris de la policia i del programa Game Over, perquè “busquen canviar actitud, que és molt més difícil que canviar comportaments, però és el que a la llarga dóna resultats en seguretat viària”.
 
Foto
El Dr. Josep M. Ramírez, director gerent de l'Institut Guttmann, i Joan Aregio, director del SCT, durant la Jornada de prevenció dels accidents de trànsit i educació viària a les escoles.
En la sessió han participat monitors en seguretat viària de la Policia Local i Mossos d’Esquadra, així com monitors del programa de prevenció d’accidents de trànsit Game Over de l’Institut Guttmann.
 
Durant la jornada, concebuda com un espai per debatre els mètodes i l’eficàcia de les actuacions preventives, s’han presentat algunes de les dades d’un estudi realitzat enguany per l’Institut Guttmann en col·laboració amb el SCT sobre l’impacte de la campanya Game Over en els nois i les noies. Game Over és una iniciativa impulsada al 2007 per l’Institut Guttmann juntament amb el Servei Català de Trànsit que consisteix en xerrades informatives i de sensibilització als instituts i escoles de Catalunya impartides per joves monitors amb una lesió medul·lar a conseqüència d’un accident de trànsit.
 
Cal recordar que el 19% dels pacients atesos anualment a l’Institut Guttmann són a conseqüència d’un accident de trànsit i representen el 20% dels pacients més joves hospitalitzats amb lesions medul·lars i traumatismes cranioencefàlics.
 
 
Sensibilització amb les conductes de risc amb pares i amics
 
L’estudi destaca que, tres mesos després de la xerrada, el 44% dels nois manifesten haver canviat aspectes de la seva conducta relacionada amb el trànsit i que ells mateixos desenvolupen una tasca de sensibilització envers les conductes de risc en pares i amics.
  
El 90% dels alumnes recorden perfectament el relat de l’experiència personal del monitor i el 93% recorda molt bé les conseqüències que les conductes de risc en
la conducció poden provocar, com ara les importants seqüeles altament discapacitats, fruit de lesions neurològiques. A més, el 40% dels alumnes reconeix haver practicat en alguna ocasió conductes de risc relacionades amb el trànsit i manifesten que arrel la xerrada han canviat els seus hàbits sobre tot els relacionats amb la seguretat (cinturó, casc...) i la prudència (respectar senyals, reduir velocitat...).
 
La jornada ha reunit als agents socials implicats en la prevenció d’accidents de trànsit que han debatut els mètodes i l’eficàcia de les actuacions preventives en matèria de seguretat viària i prevenció d’accidents a l’àmbit escolar. El Dr. Josep M. Ramírez, director gerent de l’Institut Guttmann ha manifestat que “l’objectiu d’aquestes iniciatives és valorar l’eficàcia de les actuacions preventives i contribuir dins el possible a reduir el cost humà i social que les discapacitats, fruit d’accidents de trànsit, representen per a tots nosaltres”.
 
Durant el 2011, els monitors del Game Over han realitzat 829 sessions a 404 escoles de tota Catalunya i han arribat a 32.896 alumnes d’ESO i Batxillerat. Des de la posada en marxa de la campanya són ja 265.681 els alumnes que han participat en aquestes xerrades a diferents escoles i instituts de tota Catalunya.
 
 
Algunes dades epidemiològiques i la relació amb els accidents de trànsit
 
Els accidents de trànsit que provoquen lesió medul·lar suposen el 44% del total de les causes per accident i el 70% en el cas de TCE sever, dels quals el 29% és per accident de cotxe i el 38% de moto. Afecten primordialment la població jove d’entre 16 i 30 anys i d’aquests, un 64% són homes. En el moment de l’alta, el 52% dels TCE tenen una incapacitat laboral i un 35%, en el cas dels lesionats medul·lars.
 
A Catalunya cada any es produeixen prop de 200 casos nous de lesió medul·lar (1.200 a Espanya), dels quals el 54% afecten a persones joves d’entre 16 i 30 anys. Respecte als traumatismes cranioencefàlics greus, es considera que cada any es produeixen a Catalunya prop de 450 casos nous (2.800 al conjunt de l’Estat), dels quals el 58% afecten menors de 25 anys.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en PDF.

Nota de premsa en PDF.
PDF | 163