Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura recomana extremar la precaució davant l'onada de calor i el risc d'incendi

query_builder   27 juny 2012 12:28

event_note Nota de premsa

Agricultura recomana extremar la precaució davant l'onada de calor i el risc d'incendi

 
El Departament recomana reduir al mínim o ajornar aquelles actuacions que puguin originar guspires en les hores de màxima insolació (de les 13 a les 17 hores)
 
L’ onada de calor saharià que aquests dies ha afectat a la península i que ara es dirigeix cap el mediterrani incrementarà el risc d’incendi forestal a tot el país i molt especialment a les terres de l’Ebre, Lleida, Prelitoral i interior tarragoní, i comarques de la Catalunya Central
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, alerta de la previsió d’un progressiu increment del perill d’incendi forestal des d’avui fins el dilluns de la setmana vinent.
 
És per això que des del Departament es recomana extremar les precaucions i en la mesura del possible, ajornar totes aqueles activitats en zones forestals i els 500 metres que les envolten, amb màquines i maquinaria que puguin generar guspires a les hores de màxima insolació (de 13 a 17 hores).
 
Així mateix es fa recordatori que és molt important en les vivendes, granges i instal·lacions aïllades prop de masses forestals, mantenir els voltants de les edificacions i instal·lacions nets de materials combustibles, i vegetació seca.
 
L’evolució de la situació es realitza mitjançant el mapa de perill diari, el qual es pot consultar al  web de Departament: Mapa de perill d’incendi forestal.
 
L’augment de perill d’incendis es basa principalment perquè aquest any hi ha més sequera, i en conseqüència menys humitat en el terreny i les masses forestals, en comparació dels darrers, una  tendència que a poc a poc es va generalitzant pel territori. Durant els últims sis les precipitacions només han estat abundants als Pirineus, sobretot a la part més occidental. A bona part del país les precipitacions han estat inferiors a la mitjana climàtica. Les precipitacions de juny estan seguint en la mateixa línia i, per tant, el dèficit hídric va augmentant. A més enguany la sequera presenta uns valors més alts que els anys previs excepte a la part nord del país on seria semblant.
En aquests moments, el Pla Alfa de prevenció d’incendis és al nivell 2 les comarques de la Noguera, Segrià, Urgell, Segarra, Conca de Barberà, Garrigues, Alt Camp, Alt Penedès, Baix Penedès, Priorat, Riber d’Ebre, Terra Alta Baix Ebre. Aquest nivell comporta que el dispositiu de vigilància del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi integrat pel cos d’Agents Rurals, les agrupacions de Defensa Forestal i els Voluntaris Forestals, manté en aquest conjunt de comarques vigilància exclusiva als incendis forestals.
 
El Pla Alfa
 
El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin.

L'activació del Pla Alfa, per part dels Agents Rurals, ve donada pel mapa de perill diari d'incendi forestal i altres eines d'anàlisi de risc. En funció de les situacions de perill es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per cada comarca.

L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la realització de determinades actuacions preventives i, en els casos dels nivells 2 i 3, també l'activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d'emergència per a incendis forestals a Catalunya).