Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Pelegrí fa una crida a donar suport a la campanya per a què la cuina catalana obtingui el reconeixement de la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat

query_builder   27 juny 2012 19:43

event_note Nota de premsa

Pelegrí fa una crida a donar suport a la campanya per a què la cuina catalana obtingui el reconeixement de la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat

moment de l'acte
moment de l'acte
 
 
 
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del conseller delegat executiu de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA) i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, i de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, ha presidit aquesta tarda l'acte de suport a la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2013, que s’ha celebrat a la Sala de Juntes de l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) en el marc de l'International Medieval Meeting, una de les trobades d'experts en història medieval més importants del món.
 
L’acte també ha comptat amb la participació del vicerector magnífic de la UdL, Jesús Avilla, de la directora general de la Fundació Institut Català de la Cuina, Pepa Aymamí, del president de Turalcat, Josep Maria Solé, del catedràtic d’Història Medieval de la UdL, Flocel Sabaté, i del regidor de l’ajuntament de Lleida, Paco Cerdà, entre altres.
 
En el decurs de l'acte, una cinquantena de medievalistes encapçalats pel catedràtic d’Història Medieval i director del departament d’Història de la Universitat de Yale, Paul Freedman, s'han adherit públicament al manifest en favor de l’esmentada campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2013, un projecte de país que promou la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC) amb el suport de la Generalitat de Catalunya i d’altres organismes i entitats. A més, durant l'acte també s'ha adherit a la campanya la Confederació del Turisme Rural i l'Agroturisme de Catalunya (TURALCAT) amb  la incorporació de 90 masies que s’adhereixen a la campanya.
 
En el decurs de la seva intervenció, el conseller s’ha congratulat que la marca cuina catalana compti cada cop amb més adhesions, i de comptar amb el suport de Paul Freedman a la candidatura i de les esmentades noranta masies, el que referma que “l’èxit de la cuina catalana no s’hauria produït sense l’existència d’un sector agrari que produeix aliments sans, bons i de qualitat. La nostra cuina és reflex del què cultivem i criem aquí, és una comunió dels esforços dels nostres pagesos, ramaders i pescadors”.
 
Pelegrí ha incidit en què, en un mercat tan competitiu com l’actual, “cal apostar pels productes de qualitat i de proximitat, amb un gran valor afegit. Tenim una situació geogràfica excepcional que ens ofereix aliments que de forma natural no es troben en cap altre lloc de la terra, paga la pena que se sàpiga i volem compartir aquest patrimoni per què som conscients que tenim grans productes dels que se’n deriva una cuina excepcional, volem compartir aquests petits tresors de la nostra terra i la nostra cuina mediterrània amb la resta del món: l’oli d’oliva, les verdures, hortalisses i llegums, peixos i/o carns magres, fruita fresca, etc.,  els nostres cuiners, sommeliers, cellers..., perquè es tracta d’una cuina saludable, perquè de la dieta catalana tot són beneficis, i per totes aquestes raons... tota la societat s’hauria d’implicar en aquest projecte de reconeixement”.
 
Així, Josep Maria Pelegrí ha fet una crida a sumar-se a la iniciativa de la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2013, “perquè que diu molt del nostre caràcter, del nostre compromís amb la qualitat, amb el país i amb la defensa i promoció de les nostres produccions i per extensió de la nostra agricultura; és a les nostres mans que la cuina catalana sigui reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, tots estem amb la Fundació Institut Català de la Cuina, que fa temps que treballa per fer realitat aquest reconeixement”, i que com ha remarcat el conseller compta amb el ple suport institucional. “Per part de la Generalitat de Catalunya, es farà tot el possible per a què, com va dir el president, el segle XXI sigui el segle d’or  de la nostra cultura gastronòmica. Us encoratjo a tots a donar suport a la proposta per tal que la UNESCO no dubti a atorgar a la nostra cuina aquesta tan merescuda consideració”, ha conclòs Pelegrí.
 
 
 
 

1  

Imatges

moment de l'acte

moment de l'acte 178