Direcció General de Comunicació

El Govern amplia el catàleg de Dades Obertes amb informació urbanística, cultural i electoral

query_builder   27 juny 2012 13:49

event_note Nota de premsa

El Govern amplia el catàleg de Dades Obertes amb informació urbanística, cultural i electoral

El Govern amplia el catàleg d’Open Data amb les dades referents als planejaments urbanístics dels municipis de Catalunya, a l’agenda cultural del Departament de Cultura i al banc de dades electorals de Catalunya, que ja es poden trobar al portal de Dades Obertes de la Generalitat.
 
Amb aquesta ampliació, la Generalitat de Catalunya posa a l’abast de les empreses i de la ciutadania en general tots els mitjans de què disposa per tal de facilitar-los l’activitat i afavorir la seva competitivitat.
 
 
Mapa urbanístic de Catalunya (MUC)
 
El Mapa urbanístic de Catalunya (MUC), impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, és un sistema d’informació geogràfica del planejament urbanístic dels 947 municipis de Catalunya. Proporciona un instrument de transparència en la informació urbanística i, alhora, constitueix una eina estratègica per a l’anàlisi territorial i la presa de decisions.
 
Aquesta informació pot ser utilitzada en la redacció i tramitació dels instruments de planejament urbanístic de forma que es pugui integrar fàcilment en els sistemes d’informació urbanística i en faciliti el manteniment i actualització contínua.
 
S’ha construït prenent com a base, d’una banda, la informació del Registre de Planejament Urbanístic i, de l’altra, els instruments digitalitzats de planejament general que afecten un determinat punt del territori de cada municipi. Ha requerit elaborar un estàndard d’intercanvi de la informació urbanística en format CAD, amb la definició dels paràmetres tècnics per a la sistematització, la codificació i la representació gràfica dels instruments de planejament.
 
Les dades obertes disponibles a través del portal Dades obertes són arxius vectorials de la refosa del planejament general vigent en el municipi segons les especificacions tècniques de l’Estàndard d’intercanvi del MUC. La informació del planejament està disponible en els formats DGN i XLS.
 
Agenda cultural del Departament de Cultura
 
L'Agenda cultural del Departament de Cultura de la Generalitat ofereix un recull de més de 1.000 activitats culturals que es realitzen a tot Catalunya. El portal de Dades Obertes ofereix la possibilitat de descarregar-se el fitxer amb totes les activitats, en format XML i actualitzat diàriament, així com també l’agenda de cada una de les 41 comarques catalanes.
 
L’obertura de l’agenda cultural servirà per al desenvolupament del projecte Agenda Oberta, guanyador d'un dels Ajuts puntCAT 2011 gràcies a la votació dels titulars de dominis .cat. Es tracta d'un repositori estàndard d'actes i un gestor d'esdeveniments personalitzat, basat en les dades obertes que ofereixen institucions i entitats.
 
L’objectiu és centralitzar la informació de gran part de les agendes d’activitats d'arreu d’administracions de territoris de parla catalana, de manera que els usuaris puguin filtrar els continguts per poblacions, dates i etiquetes i, fins i tot, obtenir recomanacions segons els seu perfil d’interessos i proximitat. Així, es podrà actuar com a agregador d'agendes d'activitats.
 
Banc de dades electorals de Catalunya
 
L’Àrea de Processos Electorals ha completat el projecte d’obertura de dades públiques d’eleccions de la Generalitat de Catalunya amb els resultats electorals de totes les convocatòries des de 1977 fins al moment actual.
 
El catàleg de dades electorals s’estructura en 75 blocs que contenen els resultats electorals en format XLS (Microsoft Office Excel) i en format CSV (valors separats per comes), i una descripció de cadascun dels conjunts de dades.
 
El fitxer inclou les dades de participació i de vots corresponents a les eleccions al Parlament de Catalunya, a les municipals, a les generals (Congrés i Senat), al Parlament Europeu i als referèndums amb dades municipals, comarcals, provincials, de comunitat autònoma i per districtes en el cas del municipi de Barcelona. També s’inclouen les dades de les eleccions al Conselh Generau d’Aran per municipi, terçó i Aran (VA).
 
Així mateix, els fitxers d’electes de Parlament de Catalunya, Consell General d’Aran, consells comarcals, Congrés dels Diputats, Senat, Parlament Europeu i diputacions provincials presenten les dades en l’àmbit de les circumscripcions pròpies del tipus d’elecció.
 
Un catàleg de dades obertes cada cop més ampli
 
El Govern avança en el procés d’obertura de dades públiques, una iniciativa d’importància estratègica per oferir les òptimes condicions de reutilització de dades i de disseny de funcionalitats i serveis que en pugui desenvolupar el sector econòmic privat.
 
Amb aquesta finalitat, cal impulsar l’elaboració d’un inventari de dades públiques reutilitzables i programar-ne temporalment l’obertura a través del web Dades obertes de la Generalitat de Catalunya.
 
El catàleg conté actualment més de 1.300 conjunts de dades provinents de diferents organismes de la Generalitat, disponibles en diferents formats, la majoria dels quals són estàndards, de manera que es poden reutilitzar fàcilment. Amb les dades ja s’han desenvolupat aplicacions per a mòbils i per a web.
 
La Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió treballa actualment per ampliar l’oferta de dades i facilitar-ne la publicació amb l’exposició de nous serveis web.
 
Properament s’oferiran dades dels mapes del sistema d’informació geogràfica d’identificació de parcel·les agrícoles (SIGPAC), les estadístiques dels diagnòstics de les malalties transmissibles més rellevants de Catalunya i les adreces i telèfons dels organismes de la Generalitat i els seus responsables.