Drets Socials

Les dones mortes per violència masclista a Catalunya a principis d'any no havien acudit als recursos especialitzats

query_builder   28 juny 2012 18:03

event_note Nota de premsa

Les dones mortes per violència masclista a Catalunya a principis d'any no havien acudit als recursos especialitzats

El Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista creat pel Govern el passat mes de febrer ha presentat el seu primer informe
 
El Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista ha finalitzat el seu primer informe, en aquest cas referent a les circumstàncies de les morts de set dones a principis d’any a Catalunya. De l’anàlisi de l’ús realitzat per aquestes set víctimes i el seu entorn de la xarxa de serveis que el Govern i els ens locals posen a disposició de les dones en situació de violència masclista, es desprèn que totes elles tenien recursos especialitzats a l’abast per fer front a la situació de violència masclista, però no els havien utilitzat.
 
Cap d’aquestes dones havia tingut relació amb el sistema judicial ni havia estat atesa pels serveis policials ni havia presentat denúncia. Tampoc havien fet ús dels serveis de les Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte ni de cap altre servei especialitzat en violència masclista. Només tres d’elles havien fet ús dels serveis socials d’atenció primària i Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, però en referència a d’altres temes. Tampoc havien donat indicis d’haver patit o estar patint una situació de violència masclista.
 
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha valorat positivament la tasca del Gabinet com a “nou mecanisme i espai d’intercanvi i anàlisi de la informació, que ens permet obtenir una visió integral de la xarxa de recursos en aquests casos on la violència masclista es manifesta de manera extrema”.
 
El Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista  es va crear al febrer d’enguany i la seva creació s’emmarca en el compromís del Govern de continuar posant tots els recursos necessaris per a la coordinació, la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de les dones que es troben en una situació de violència masclista i els seus fills i filles.
 
Pel que fa a les conclusions d’aquest primer informe del Gabinet, Gatell ha destacat la seva utilitat, ja que “ens ratifica que una de les estratègies vàlides per avançar contra aquesta xacra és millorar el coneixement que tenen les pròpies dones, el seu entorn i tota la societat sobre com identificar la violència masclista, així com els recursos on puc adreçar-me per demanar ajuda i acompanyament”.
 
L’objectiu de la tasca d’aquest Gabinet és millorar els mecanismes de detecció, prevenció i atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista, així com la coordinació en la lluita contra aquesta xacra. Amb aquest objectiu el Gabinet ampliarà la mostra dels casos a estudiar a homicidis d’altres anys i també a víctimes d’agressions molt greus, i elaborarà informes anuals.
 
El Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista, coordinat per l’Institut Català de les Dones del Departament de Benestar Social i Família, recull i analitza les dades en les hores posteriors a una mort, i manté reunions periòdiques per trobar les claus d’aquests fets. Està format per representants dels departaments de Benestar Social i Família, Justícia, Ensenyament, Salut i Interior.
 
Al llarg del 2012 s’han comptabilitzat a Catalunya 12 casos d’homicidi a causa de la violència masclista. Tres d’aquests són homicidis ocorreguts l’any 2011 que han estat comptabilitzats enguany atès que el seu coneixement s'ha produït el 2012.