Territori

El Departament de Territori i Sostenibilitat analitza les intervencions de rehabilitació en entorns històrics monumentals

query_builder   29 juny 2012 12:31

event_note Nota de premsa

El Departament de Territori i Sostenibilitat analitza les intervencions de rehabilitació en entorns històrics monumentals

IMATGE
Avui ha tingut lloc la tercera jornada sobre intervenció en el patrimoni històric català que impulsa el Departament de Territori i Sostenibiliat per tal de difondre l’experiència adquirida durant anys de rehabilitació de nuclis antics. La jornada d’avui s’ha centrat en les intervencions en entorns monumentals vinculats a centres històrics i s’han presentat els casos del turó de la Seu Vella de Lleida i de la recuperació del passeig fora muralles de Girona.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat desenvolupa una política d’intervenció en l’espai públic i el patrimoni històric i arquitectònic per tal de vetllar per la seva conservació, rehabilitació i posada en valor en el marc de les actuals viles i ciutats.
 
Aquests anys de treball continuat han generat una política de qualitat en la intervenció, basada en els principis generals següents:
 
  • Tractar el conjunt de Catalunya com una unitat cultural.
 
  • Actuar sobre espais d’ús i propietat pública i considerar els ajuntaments com els interlocutors de les necessitats de la ciutadania.
 
  • Realitzar un treball continu d’estudi per a la millora de les intervencions en coordinació amb les diferents institucions i organismes implicats.
 
  • Entendre la intervenció com la recerca de la identitat de cada indret, prenent com a base l’evolució històrica de l’element patrimonial.
 
  • Vetllar perquè el patrimoni rehabilitat s’incorpori a la vida pública dels nuclis històrics, de manera adequada als seus nous usos i funcions.
 
És per això que el Departament de Territori i Sostenibilitat està impulsant els “Debats de Patrimoni” en diverses jornades, entre els mesos d’abril i setembre d’enguany. L’objectiu és difondre els criteris d’intervenció en l’espai públic dels centres històrics, mitjançant l’exposició i el debat de casos concrets.
 
Les intervencions a Lleida i Girona
 
Cadascuna d’aquestes jornades analitza la rehabilitació d’un element de l’espai públic. En la que ha tingut lloc avui s’han examinat les operacions de recuperació dels entorns monumentals vinculats als centres històrics, amb l’exposició dels casos de Girona i Lleida.
 
La urbanització del passeig fora muralles de Girona estava inclós en el Pla especial del barri vell i tenia l’objectiu d’habilitar un passeig de circumval·lació que dotés d’un nou accés al recinte universitari, així com d’adequar un espai per a aparcament. L’obra va convertir el mur exterior de la muralla en protagonista i es va dividir en diferents trams per facilitar-ne l’execució. En conjunt, es va condicionar el terreny, es van excavar rases per canalitzar els diferents serveis, es va pavimentar el passeig amb pedra i, finalment, es van col·locar els elements de mobiliari i jardineria.
 
Pel que fa a la Seu Vella de Lleida, va ser construïda en un turó i el conjunt monumental està integrat per la catedral i la muralla que l’envolta. L’actuació va suposar la urbanització de l’espai que envolta la capçalera de la Seu Vella, la muralla annexa i les superfícies en pitjor estat de conservació. Els treballs es van executar per fases, amb els corresponents controls arqueològics.  Així, es va arranjar el glacis del recinte, es van consolidar les muralles, reconstruint-ne el coronament, es van instal·lar serveis públics i, finalment, es va pavimentar el conjunt i es dotà d’un aparcament públic.
 
Noves jornades
 
Els dos primers debats van estar centrats en la recuperació de places i en les intervencions en edificis existents de valor patrimonial per a usos públics. La quarta jornada de debat, a l’octubre, examinarà les intervencions en centres històrics enteses com a projectes globals, a través de les accions dutes a terme a Bàscara i a Banyoles.
 
Aquest cicle de debats es tancarà, al mes de novembre, amb l’anàlisi dels plans de renovació i millora urbana de l’espai públic històric, en què s’exposarà l’avantprojecte per a la part alta de Tarragona i la tasca feta a Navata.
 

6  

Fitxers adjunts

Imatge Lleida 1

Imatge Lleida 1
JPG | 56

Imatge Lleida 2

Imatge Lleida 2
JPG | 51

Imatge Lleida 3

Imatge Lleida 3
JPG | 60

Imatge de Girona 1

Imatge de Girona 1
JPG | 73

Imatge de Girona 2

Imatge de Girona 2
JPG | 47

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 298