Direcció General de Comunicació

Territori

El conseller Recoder lliura les Banderes Blaves a les platges i ports catalans guardonats

query_builder   30 juny 2012 20:53

event_note Nota de premsa

El conseller Recoder lliura les Banderes Blaves a les platges i ports catalans guardonats

  • Des del port de l’Escala, el titular de Territori i Sostenibilitat destaca el bon estat de les platges (87 amb Bandera Blava) i ports catalans (24 amb aquest distintiu de qualitat)

  • La costa catalana és un dels destins turístics més importants del Mediterrani i això es deu a la tasca dels ajuntaments i a la consolidació d’actituds cíviques per part de la ciutadania
Bandera blava
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i el president de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), José Ramón Sánchez Moro, acompanyats pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Leonard Carcolé, el president de l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics de Catalunya, Tomàs Gallart, i l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, entre d’altres autoritats, han reconegut avui la tasca feta pels municipis catalans en el foment del turisme i han guardonat a diverses localitats costaneres amb el distintiu de qualitat de la Bandera Blava.  En total, s’han premiat 87 platges (1 més que l’any passat) i 24 ports catalans (2 més que al 2011) d’un total de 43 municipis.
 
Recoder ha destacat la importància d’aquests guardons, que situen la costa de Catalunya com un dels destins turístics més importants del Mediterrani. Tot i això, el conseller ha remarcat que el bon estat de les platges és la conseqüència de l’adopció d’actituds cíviques continuades, que evitin l’abocament de residus a les platges i actuin en la font de generació dels residus.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat ha remarcat també que les millores en el sistemes de sanejament, el tancament d’abocadors i l’adequació de diverses rieres, lligat a la millora dels accessos de les platges, la informació i altres facilitats, han permès que les platges catalanes estiguin en un bon estat qualitatiu. En aquest sentit, i arran de les analítiques efectuades per l’Agència Catalana de l’Aigua durant l’estiu de 2011, el 97% de les platges catalanes van obtenir la qualificació d’excel·lent.
 
El distintiu de les Banderes Blaves l’atorga l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), tot i que ha comptat amb la col·laboració de Ports de la Generalitat.
 

 
Catalunya, al capdavant de l’Estat amb 24 ports guardonats
 
Aquesta any, els ports catalans han aconseguit 24 Banderes Blaves, dues més que el 2011. En aquesta edició s’han presentat 24 candidatures i les 24 han obtingut guardó, un èxit per als instal·lacions nàutiques i esportives catalanes.
 
A tot l’Estat ha hagut un total de 98 ports guardonats amb el distintiu Bandera Blava. Si comparem els 24 ports catalans amb els 98 de tot l’Estat, Catalunya amb un 24% de ports guardonats s’ha situat al capdavant de la resta de comunitats autònomes D’aquesta manera, els ports catalans certifiquen el bon nivell de qualitat ambiental i d’oferta de serveis.
 
Els ports i les dàrsenes esportives que han obtingut la Bandera Blava són els següents:
 
Girona: C.N. Llançà, C.N. Port de la Selva, port esportiu de Roses, C.N. L’Escala,  C.N. l’Estartit, Marina de Palamós, C.N. Port d’Aro i Club de Vela Blanes. 
 
Barcelona: C.N. El Balís, Consorci Port de Mataró, Marina Port Vell, Port Olímpic, Port Ginesta, C. N. Garraf, Port d’Aiguadolç i C.N. Vilanova.
 
Tarragona: Port de Segur de Calafell, Port de Torredembarra, C. N. Tarragona,  Port de Salou, C.N. Cambrils, Port de l’Hospitalet de l’Infant, C.N. Ametlla de Mar i C. N. Ampolla.
 
El guardó Port Bandera Blava premia l’esforç de les persones que treballen diàriament en l’àmbit portuari respectant el medi ambient i vetllant per l’entorn natural dels ports. La imatge de qualitat que ofereixen els ports catalans és un dels objectius del Govern de la Generalitat, que constantment aporta recursos econòmics en matèria mediambiental i coneixements i equipaments per a que les instal·lacions portuàries siguin cada cop més sostenibles.
 
 
87 platges guardonades al nostre país, 1 més que l’any passat
 
Platges de Girona
 
Municipi
Platja
GIRONA
Portbou
Platja Gran
Llançà
Grifeu
Llançà
Del Port
Port de la Selva
Port de la Selva
Castelló d'Empúries
Empuriabrava
Torroella de Montgrí
Cala Montgó
Palafrugell
Tamariu
Palafrugell
Canadell
Palafrugell
Llafranc
Palamós
La Fosca
Sant Antoni de Calonge
Es Monestir
Sant Antoni de Calonge
Torre Valentina
Sant Antoni de Calonge
Sant Antoni
Sant Antoni de Calonge
Cala Cristus-Ses Torretes
Castell-Platja d'Aro
Cala Rovira
Castell-Platja d'Aro
Platja d'Aro
Castell-Platja d'Aro
Sa Conca
Sant Feliu de Guíxols
Sant Feliu
Sant Feliu de Guíxols
Sant Pol
Tossa de Mar
La Mar Menuda
Tossa de Mar
Gran de Tossa
Lloret de Mar
Lloret
Lloret de Mar
Fenals
Lloret de Mar
Sa Boadella
Lloret de Mar
Santa Cristina
Blanes
Blanes
Blanes
S'Abanell
Blanes
Sant Francesc
 
Platges de Barcelona
 
Municipi
Platja
BARCELONA
Malgrat de Mar
Malgrat (centre)
Pineda de Mar
Pineda (Pescadors-La Riera)
Calella
Garbí
Calella
Gran de Calella
Canet de Mar
Canet
Caldes d'Estrac
Dels Tres micos
El Masnou
Ocata
El Masnou
El Masnou
Badalona
Badalona (Pescadors)
Barcelona
Nova Mar Bella
Barcelona
Mar Bella
Barcelona
Bogatell
Barcelona
Nova Icària
Barcelona
Barceloneta-Somorrostro
Barcelona
Sant Sebastià
Castelldefels
Castelldefels
El Prat de Llobregat
Del Prat (Can Camins)
Gavà
Gavà Mar
Vilanova i la Geltrú
Ribes-Roges
Vilanova i la Geltrú
D'Adarro
Vilanova i la Geltrú
Sant Gervasi
Cubelles
Llarga
 
Platges de Tarragona
 
Municipi
Platja
TARRAGONA
Cunit
Cunit
Calafell
Segur de Calafell
Calafell
L'Estany-Mas Mel
Calafell
Calafell
El Vendrell
Comaruga
El Vendrell
Francàs
Roda de Barà
Roda de Barà
Roda de Barà
Costa Daurada
Torredembarra
La Paella
Torredembarra
Barri Marítim
Torredembarra
Es Muntanyans
Altafulla
Altafulla
Tarragona
La Móra
Tarragona
Arrabassada
Tarragona
Savinosa
Tarragona
Tamarit
Vila-seca
La Pineda
Salou
Llevant
Salou
Capellades
Cambrils
Vilafortuny i Esquirol
Cambrils
Cavet
Cambrils
Prat d'en Forés
Mont-roig del Camp
Cristall
Mont-roig del Camp
Pixerota
Vandellós i Hospitalet de l'Infant
La Punta del Riu
Vandellós i Hospitalet de l'Infant
L'Arenal
Vandellós i Hospitalet de l'Infant
Torn
L'Ametlla de Mar
Sant Jordi d'Alfama
L'Ametlla de Mar
Cala Forn
L'Ametlla de Mar
Pixavaques
L'Ametlla de Mar
L'Alguer
L'Ametlla de Mar
Calafató
L'Ampolla
Cap Roig
L'Ampolla
D'Avellaners
Sant Carles de la Ràpita
Parc de Garbí
Sant Carles de la Ràpita
Les Delícies
Alcanar
Les Cases d'Alcanar-El Marjal
 
 
Protecció Civil de la Generalitat impulsa mesures per millorar la seguretat a les platges catalanes
 
Aquest any els municipis disposen d’un llistat de recomanacions homogeneitzat a tot el territori, que indica mesures mínimes per garantir la seguretat a les platges i la resposta dels serveis d’emergència, posant a disposició dels ajuntaments el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) com a node d’informació i coordinació.
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) i els representants en el grup de treball específic de mesures de seguretat i protecció a les platges i llocs de bany de Catalunya han elaborat un llistat amb el mínim de mesures de seguretat recomanades a les platges, ja disponible aquest estiu.
 
El grup de treball de mesures de seguretat i protecció a les platges i llocs de bany de Catalunya està format pels organismes que tenen implicació directa en la gestió de les platges: Federació Catalana de Salvament i Socorrisme, l’Associació d’Empreses Catalanes de Salvament Aquàtic, la Creu Roja de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i la Direcció General de Protecció Civil.
 
Aquesta temporada de platges (entre juny i agost), al CECAT (que té dues sales, una a l’edifici 112 de Reus i una altra a la seu del Departament d’Interior, a Barcelona) hi haurà personal destinat únicament a seguir les incidències que es puguin produir a les platges catalanes.
 
Les mesures referides abans acordades pel grup de treball de mesures de seguretat i protecció a les platges i llocs de bany de Catalunya van ser informades favorablement per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya el 26 d’abril de 2012.

 
 
Mesures recomanades
 
Les mesures de seguretat recomanades als municipis fan referència a l’equip humà, als punts de vigilància, al lloc de socors i primers auxilis, a les embarcacions d’auxili, als vehicles dels que ha de disposar la platja, a les dades que han de contenir els cartells informatius, les comunicacions i del sistema d’abalisament.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 86