Servei Català de Trànsit

Avui s'ha iniciat el dispositiu 'Pas de l'estret' per garantir la seguretat viària dels vehicles que viatgen al nord d'Àfrica

L'objectiu és establir una acció preventiva de control que s'allargarà fins al 15 de setembre per reduir les conductes de risc associades a la fatiga i a l'excés de càrrega

query_builder   30 juny 2012 13:24

event_note Nota de premsa

Avui s'ha iniciat el dispositiu 'Pas de l'estret' per garantir la seguretat viària dels vehicles que viatgen al nord d'Àfrica

L'objectiu és establir una acció preventiva de control que s'allargarà fins al 15 de setembre per reduir les conductes de risc associades a la fatiga i a l'excés de càrrega

pas estret
Aqust matí s'ha iniciat el dispositiu 'Pas de l'estret' a l'AP-7 a la Jonquera.
El Servei Català de Trànsit (SCT) i la Divisió de Trànsit de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra han iniciat avui el dispositiu de trànsit ‘Pas de l’estret’ 2012, amb l’objectiu de vetllar pels viatgers que durant els mesos d’estiu es desplacin per carretera en direcció al nord d’Àfrica. L’operatiu s’ha establert en col·laboració amb la Creu Roja, Abertis Autopistes, Áreas i el Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112.
 
L’inspector Pedro Castrejón, cap de l’àrea regional de trànsit dels Mossos d’Esquadra de Girona, ha destacat que l’objectiu principal del dispositiu és “prevenir la sinistralitat i garantir la mobilitat”. A més, Castrejón ha ressaltat que en el control preventiu desplegat aquest matí a l’AP-7 a l’altura de la Jonquera, “les infraccions que més s’han detectat han estat una mala estiba de la càrrega i excés de pes d’aquesta i també la no utilització dels sistemes de seguretat passiva, tot i que aquest any s’ha notat una major conscienciació en l’ús dels sistemes de retenció infantil”. 
 
Durant el període estiuenc, augmenten els fluxos circulatoris de persones que es desplacen per carretera des dels països europeus on resideixen (sobretot França, Bèlgica, Itàlia i Alemanya) i també des de Catalunya cap als seus països d’origen del Magrib. Això implica una mobilitat de pas pel territori català, especialment pel corredor del Mediterrani (AP-7).
 
El fet que aquests desplaçaments siguin de llarg recorregut i que en molts casos existeixi la necessitat d’arribar a temps per embarcar al transport marítim d’Algesires i Alacant fa pressuposar que alguns d’aquests conductors circulen durant moltes hores i fent pocs descansos. A més, és habitual, tal com s’ha comprovat en dispositius anteriors, que circulin amb excés de càrrega i, a vegades, amb vehicles en condicions tècniques deficients.
 
A través del dispositiu ‘Pas de l’estret’ els Mossos vetllen perquè es compleixi la normativa amb una acció de vigilància i controls preventius amb la finalitat de reduir les conductes de risc associades principalment a la fatiga, l’excés de càrrega i/o passatgers i la manca d’ús dels sistemes de seguretat passiva (cinturó, sistemes de retenció infantil), per tal d’evitar accidents de trànsit i garantir la seguretat viària de tots els usuaris.
 
A més, també es controlen les condicions tècniques dels vehicles i s’informa de com s’han de disposar les mercaderies a l’interior del vehicle, i es desvien cap a una zona de fora de l’autopista els vehicles que vagin sobrecarregats. D’aquesta manera els agents de Mossos d’Esquadra incideixen tant en el conductor (control de la fatiga i dels sistemes de seguretat passiva) com en el vehicle (control del pes, de la càrrega i del compliment del requeriments tècnics del vehicle). Els conductors que cometin algun tipus infracció seran sancionats i no podran continuar el viatge si no compleixin els requisitis normatius de circulació.
 
El dispositiu ‘Pas de l’estret’ a peu de carretera s’ha iniciat avui 30 de juny, però al llarg de tot aquest mes de juny totes les ART i oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) dels Mossos d’Esquadra ja han desenvolupat una fase prèvia informativa del dispositiu que ha consistit en la comunicació de la realització d’aquests controls policials preventius a col·lectius i entitats del territori que es puguin veure afectats pel dispositiu ‘Pas de l’estret’. En aquestes xerrades informatives s’han facilitat als assistents consells de seguretat viària, fent especial menció a la quantitat i a la disposició de la càrrega en el vehicle. Des de la Policia de la Generalitat també s’han posat en contacte amb els consolats de diversos països del nord d’Àfrica per informar del desplegament d’aquest dispositiu en el període estiuenc.
 
 
Característiques del dispositiu ‘Pas de l’estret’
 
El dispositiu ‘Pas de l’estret’ a peu de carretera durarà tot l’estiu, fins al 15 de setembre, i se centra en tot el recorregut de l’AP-7 en territori català –via d’enllaç d’Europa amb Àfrica–, des de la Jonquera fins a les Cases d’Alcanar. Convé destacar que enguany aquest dispositiu es desplega abans per l’avançament en el calendari de la celebració del Ramadà, la qual cosa fa suposar que aquesta mobilitat cap al nord d’Àfrica també s’anticipa.
 
En els controls policials de trànsit, hi participen efectius de les àrees regionals de Trànsit (ART) Girona, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. En aquests controls, a més de vigilar les condicions de viatge del conductor, els ocupants i del vehicle, es reparteixen uns tríptics amb consells sobre seguretat viària a tenir en compte tant abans d’inciar el viatge com un cop s’és a la carretera. Davant el públic a qui van adreçats aquests fulletons, la informació està disposada en francès i àrab, a banda d’en català i castellà.
 
Per la seva banda, una cinquantena de membres voluntaris de la Creu Roja presten en els punts d’atenció suport complementari als viatgers, com ara el servei de mediació i traducció (àrab-francès-català-castellà), suport i assistència sanitària i preventiva, transport sanitari en cas que sigui necessari, orientació social, complement de l’alimentació i de la hidratació, o la gestió d’espais d’esbarjo infantils. En aquest sentit, Rafel Brosa, responsable d’emergències de la demarcació de Girona de la Creu Roja, ha destacat la importància de la tasca que desenvolupa el mediador cultural “sobretot quan la persona a qui s’atén és un nouvingut que no coneix el país i se li ha d’explicar perquè l’han aturat en un control policial”.
 
Com a reforç, abertis autopistas instal·la plafons informatius en àrab a les zones següents: dos cartells a Montmeló (Barcelona), a l'enllaç de l'AP-7 amb la C-33; dos més al Papiol (Barcelona), a l'enllaç de l'AP-2 i l'AP-7; i dos més a la bifurcació del Mediterrani (Tarragona), on conflueixen les autopistes AP-2 i AP-7. A més, Miquel Camacho, Director de Xarxa AP-7/AP-2 d’Abertis Autopistas, ha subratllat la conveniència de planificar els desplaçaments i d’informar-se de l’estat del trànsit.

1  

Fitxers adjunts

NOTA DE PREMSA EN PDF

NOTA DE PREMSA EN PDF
PDF | 110