Empresa i Treball

Mena

INDÚSTRIA

Les exportacions activen la indústria a Catalunya amb un augment del 13,5% el 2011

query_builder   2 juliol 2012 13:40

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

Les exportacions activen la indústria a Catalunya amb un augment del 13,5% el 2011

 
  • Segons l’Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2011, presentat avui pel conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, F. Xavier Mena, la indústria catalana va ser el sector que més va créixer el 2011, amb un augment del PIB industrial de l’1,7%.
 
  • L’informe també indica l’evolució positiva de la inversió industrial, que va augmentar un 2,4% l’any 2011, la taxa més alta dels darrers quatre anys.
 
  • El document recull l’evolució dels principals indicadors de la indústria catalana i una anàlisi detallada de 24 sectors econòmics.
 
Segons l’Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2011, les exportacions activen l’activitat industrial a Catalunya amb un augment del 13,5% el 2011. El primer trimestre del 2012, les exportacions continuen amb el seu paper impulsor del creixement, amb un augment del 8,8% sobre el mateix període de l’any passat (Gràfic 1).
 
L’Informe ha estat presentat avui pel conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, acompanyat del director general d’Indústria, Joan Sureda, i del cap de l'Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Direcció General d'Indústria, Joan Miquel Hernández.
 
En el marc de la presentació, el conseller ha destacat “que les exportacions continuen amb el seu paper impulsor i es configuren com el full de ruta de sortida a la situació econòmica actual”. En aquest sentit, ha dit, “les empreses que exporten són més competitives”.
 
Segons el conseller, les línies d’actuació per enfortir el teixit empresarial català es basen en tres plans estructurals: “internacionalitzar, innovar i impulsar la inversió estrangera”. Actualment, ha afirmat, “l’economia catalana està fent un procés de crisàlide: està reconvertint les seves bases competitives perquè en surti una economia més forta i oberta al món”.
 
Les dades que recull el document, indiquen que el PIB total de l’economia catalana va augmentar l’any passat un 0,7%, un creixement que millora en tres dècimes el del 2010. Tot i que el 2011 va ser un any de desacceleració per a la indústria catalana, el sector industrial va ser novament el que més va créixer, amb un augment del PIB de l’1,7% (Gràfic 2), seguit pel sector serveis (1,3%) i l’agricultura (1,1%).  
 
Els dos factors principals que van fer possible el lideratge del sector industrial són l’impuls de les exportacions catalanes i l’augment de la inversió industrial.
 
El 2011, el valor de les exportacions catalanes va assolir el rècord històric de 55.185 milions d’euros (Gràfic 3). D’altra banda, les vendes a l’exterior van augmentar en tots els sectors, entre els quals destaquen el material de transport (un 22% més) i la producció de pell (16,5%).
 
Pel que fa a la destinació de les vendes, l’increment més notable s’observa a l’Europa no comunitària (28,2%), fet que posa de manifest que les exportacions continuen la tendència gradual a diversificar els mercats.
 
La millora de la inversió industrial a Catalunya és l’altre factor que va fer possible que la indústria fos el sector que més va créixer, ja que va augmentar un 2,4% en termes nominals l’any 2011, la taxa més alta dels darrers quatre anys (Gràfic 4).
 
L’increment de la inversió va ser especialment destacat a les empreses grans, amb un creixement interanual del 7,4%.
 
Entre els sectors que van augmentar la seva inversió durant el 2011, destaquen la indústria de l’automòbil (12,1%), la de béns intermedis (10,4%) i la de béns d’equipament (8,1%). Per al 2012, el sector de l’automòbil preveu incrementar la seva inversió en un 27,6% i serà, per segon any consecutiu, el sector que liderarà la inversió.
 
 
Inversió estrangera industrial
 
Les inversions estrangeres de caràcter industrial van representar un 41,2% del total d’inversions a Catalunya i un 23% de les inversions estrangeres industrials a l’Estat espanyol. Aquest fet confirma Catalunya com un país atractiu per atraure inversió estrangera industrial.
 
 
 
Promoció i atracció d’inversions a Catalunya
 
En el marc de la presentació de l’informe, el conseller ha explicat que el Departament d’Empresa i Ocupació continua treballant en l’impuls a la inversió estrangera a Catalunya.
 
El Govern de la Generalitat està treballant a dia d’avui en 237 projectes d’inversió d’empreses, preferentment estrangeres, i que estan pendents de decisió d’ubicació.
 
Des d’inici d’any el Departament d’Empresa i Ocupació ha materialitzat a través d’Invest in Catalonia un total de 20 projectes d’inversió. Aquests projectes han suposat una inversió de 115,25 M. d’euros, la creació de 1.308 llocs de treball directes i el manteniment de 1.592 llocs de treball addicionals.
 
Per països, el 70% d’aquests 20 projectes materialitzats han estat projectes d’empreses estrangeres, tractant-se sobre tot d’empreses japoneses, franceses, d’Estats Units i alemanyes.
 
A nivell sectorial, els 20 projectes materialitzats fins a 27 de juny d’enguany pertanyen principalment als sectors TIC (20% del total), agroalimentari (15% del total), automoció (15%) i químic (10%), entre altres.
 
El 2011, Invest in Catalonia va donar suport a un total de 38 projectes d’inversió, que van donar lloc a una inversió de 239,90 M. d’euros, la creació de 1.882 llocs de treball i el manteniment de 1.888 llocs de treball addicionals.
 
Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2011
 
L’Informe anual sobre la indústria descriu l’evolució anual de la indústria catalana a partir de les variables principals com el PIB industrial, l’Índex de Producció Industrial, l’Indicador de Clima Industrial, l’ocupació, el comerç exterior, els fluxos d’inversió amb l’exterior, la inversió industrial i els preus industrials. També elabora una anàlisi detallada de 24 sectors de l’economia catalana i inclou les aportacions de més de 80 experts sectorials.
 
 
Adjuntem nota de premsa amb gràfics

2  

Fitxers adjunts

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, acompanyat del director general d'Indústria, Joan Sureda, i del cap de l'Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Direcció General d'Indústria, Joan Miquel Hernández, en l'acte de presentació de l'Anuari.

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, acompanyat del director general d'Indústria, Joan Sureda, i del cap de l'Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Direcció General d'Indústria, Joan Miquel Hernández, en l'acte de presentació de l'Anuari.
JPG | 1882

Nota de premsa amb gràfics

Nota de premsa amb gràfics
PDF | 92