Direcció General de Comunicació

El Palau de la Generalitat acull el XIX Festival Internacional de Carilló

query_builder   4 juliol 2012 13:00

event_note Nota de premsa

El Palau de la Generalitat acull el XIX Festival Internacional de Carilló

 
  • Tindrà lloc els dies 14, 15, 21 i 22 de juliol de 21 a 22 hores
 
  • El certamen aplega els carillonistes més destacats de l’escena internacional, de països com França, els Estats Units i els Països Baixos
 
  • El carilló del Palau de la Generalitat data de 1976 i és l’únic de l’Estat que té activitat diària
 
XIX Festival Internacional de Carilló de Barcelona
 
El Festival Internacional de Carilló de Barcelona, des de la seva primera edició el 1994, ofereix un programa format pels intèrprets de carilló més destacats de l’escena internacional. Aquest festival que tindrà lloc els propers 14,15, 21 i 22 de juliol al Palau de la Generalitat és únic en el seu gènere al sud d’Europa i posa en relleu un instrument encara força desconegut com és el carilló.
 
Els intèrprets del XIX Festival
 
El Festival Internacional de Carilló aplega els concertistes més destacats de l’escena internacional, de països com França, els Estats Units i els Països Baixos.
 
Gert Oldenbeuving, que representa tota una generació de carillonistes neerlandesos dedicada a promoure l’art del carilló per tot el món, actuarà el proper dissabte 14 de juliol a les 21 hores i oferirà un concert dividit en dues parts. La primera, formada per peces barroques de van Eyck, Desmarets, Aubert, Lacoste, Mouret i Bach; i una segona part, en què interpretarà melodies populars catalanes i peces d’autors catalans. Oldenbeuving va promoure el Congrés Mundial de Carillonistes celebrat als Països Baixos el 1990 i va ser el director artístic del Congrés Mundial organitzat a Polònia el 2008.
 
El diumenge 15 de juliol a les 21 hores serà el torn d’Elizabeth Vitu i Laurent Pie, carillonistes de la Catedral de Perpinyà. Formen un duo d’exquisida sensibilitat interpretativa i són l’ànima de múltiples iniciatives carillonístiques a la capital de la Catalunya Nord. Oferiran peces originals per a carilló i interpretaran conjuntament obres de Galuppi, Bizet, Delibes, i Offenbach.
 
El tercer concert del Festival tindrà lloc el dissabte 21 a les 21 hores i anirà a càrrec de John Gouwens, un dels carillonistes americans de referència. Des del 1980 duu a terme una intensa activitat pedagògica i concertística, així com també en els camps de la composició, l’edició de partitures per a carilló i la promoció de l’instrument des de la Guild of Carillonneurs in North America. Destaca pel seu interès a interpretar música de Frederic Mompou o Enric Granados al carilló de qui el dissabte 21 interpretarà les peces “La font i la campana” de “Paisatges” de Mompou i la Dansa n. 4, Vilanesca, de Granados.
 
El Festival es clourà el diumenge 22 de juliol a les 21 hores amb l’actuació d’Anna Maria Reverté, carillonista del Palau des del 1988, que oferirà el programa titulat “Bach entre tangos i tientos”.
 
Els concerts es podran seguir des del Pati dels Tarongers o la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat i es podran visualitzar els teclats de l’instrument a través d’un circuit tancat de televisió. L’entrada del festival és gratuïta i l’aforament és limitat. Tot i això, també és possible seguir els concerts des dels carrers del Barri Gòtic. 
 
La música del XIX Festival
 
Els programes que es presenten són tots molt eclèctics i variats i, per tant, s’interpretarà tot tipus de música. Des de la més antiga, amb Jacob van Eyck o Johann Sebastian Bach, a la més popular i desenfadada amb tangos com “La cumparsita”. Des de música original per a carilló de diversos autors americans, fins a arranjaments de música tradicional catalana o d’autors catalans passant per música francesa de Bizet o Léo Delibes. El Festival és, en definitiva, un recorregut de diferents estils i concepcions musicals.
 
El carilló del Palau de la Generalitat, únic a Catalunya i a Espanya
 
L’actual carilló té 49 campanes i un pes total de 4.898 quilos. Aquest nombre de campanes, que abasten una extensió tonal de 4 octaves cromàtiques, li dóna la categoria de carilló de concert. Va ser construït per la casa Petit i Fritsen, d’Aarle-Rixtel (Països Baixos), i fou inaugurat el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya. El carilló, instrument sonor singular, permet d’interpretar tota mena de composicions musicals escrites expressament, així com adaptacions d’obres de tots els estils.
 
El carilló és l’únic de l’Estat que té activitat diària. S’ofereixen audicions diàries (de dilluns a divendres) a les 12 i a les 18 hores, a càrrec de la carillonista del Palau: Anna Maria Reverté. En aquestes audicions, el carilló es pot escoltar des dels carrers del Barri Gòtic de Barcelona. A més, des de la festivitat de la Mercè, el 24 de setembre, i fins a l’últim concert del Festival Internacional de juliol, cada primer diumenge de mes es fan concerts a les 12 del migdia. S’ofereixen programes variats, tant clàssics com més populars. Els concerts es poden escoltar des de l'interior del Palau de la Generalitat, al Pati dels Tarongers o bé a la Galeria Gòtica.
 
La carillonista del Palau
 
Anna Maria Reverté és la carillonista del Palau de la Generalitat i responsable de la seva promoció i divulgació des de 1988. Reverté va iniciar els estudis musicals amb els seus pares i, posteriorment, els va ampliar al Conservatori Superior de Música de Barcelona, on obtingué el títol de Professora de Piano i el de Professora de Solfeig i on realitzà, també, estudis superiors d’harmonia, contrapunt i fuga. Va estudiar carilló amb Maria Dolors Coll (pionera d’aquest instrument al nostre país i carillonista del Palau a partir del 1959) i amb Leen’t Hart, de l’Escola Neerlandesa de Carilló d’Amersfoort. Reverté també ha estudiat amb d’altres professors tant als Països Baixos com a Dinamarca.
 
La carillonista del Palau ha estat guardonada amb diversos premis internacionals de carilló i ha format part del jurat de prestigiosos concursos internacionals. Com a concertista ha actuat per tot Europa i els Estats Units. Aquest any, Reverté ha estat convidada a participar al Festival Internacional de Carilló de Berlín i en diversos concerts a França, Bèlgica i els Països Baixos. També és autora de més de 400 arranjaments per a carilló, una bona part dels quals estan dedicats a la música catalana.