Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La Taula sectorial demana que es prohibeixi per normativa la barreja d'olis i que s'incrementi el control

Agricultura enviarà demà al Ministeri les propostes recollides avui en la taula sectorial

query_builder   4 juliol 2012 20:14

event_note Nota de premsa

La Taula sectorial demana que es prohibeixi per normativa la barreja d'olis i que s'incrementi el control

Agricultura enviarà demà al Ministeri les propostes recollides avui en la taula sectorial

 
Avui s’ha reunit amb caràcter d’urgència la Taula Sectorial Agrària de l’Oli d’oliva a Barcelona, presidida pel Director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila. La convocatòria obeeix al fet que el Departament ha volgut recollir el parer de les entitats de la taula envers el document que ha elaborat la Unió Europea sobre un futur Pla d’Acció del sector de l’oli d’oliva, el qual va ser presentat pel Ministerio a les Comunitats Autònomes i a les entitats estatals del sector la setmana passada, demanant que en el termini de cinc duies se’n fessin arribar les consideracions.
 
El document recull tot un seguit d’actuacions a curt i mitjà termini en els àmbits de la qualitat i els controls, la reestructuració del sector, l’estructuració del sector, la promoció, el paper del Consell Oleícola Internacional i la competència amb països tercers. El Director general ha posat èmfasi en el fet que “el Departament considera que és un bon punt de partida” el document de la Unió Europea, i del fet que aquest toqui de prop molts punts que fins ara han estat l’eix central dels debats del propi sector a Catalunya, la qual cosa “obre una oportunitat per a fer arribar les nostres reivindicacions”.
 
Una de les qüestions sobre les que èmfasi ha posat el sector en la reunió d’avui, ha estat sobre el de la necessitat de prohibir per normativa arreu de la UE, la barreja d’olis d’oliva amb altres olis d’origen vegetal, així com la necessitat d’endurir les inspeccions en el comerç  d’olis d’oliva que sovint s’utilitzen com a reclam comercial i que es venen per sota de preu de cost, amb l’agreujant que les indicacions i etiquetatge sovint són del tot insuficients o indueixen a confusió.
 
Una altra de les qüestions que valora positivament el sector i que recull el document de la UE és el de la necessitat d’endegar campanyes de promoció del consum, sobretot si aquestes van lligades a la divulgació dels beneficis que té l’oli d’oliva per a la salut humana, aspecte amb el que l’oli d’oliva n’és un bon exponent.
 
En relació a les propostes de la UE sobre la reestructuració del sector, les entitats de la taula han coincidit en valorar-la insuficient ja que únicament s’emmarca en la possibilitat d’endegar accions en el marc del segon pilar i dels programes de desenvolupament rural dels estats membres, sense contemplar altres actuacions que podrien ser beneficioses i que s’haurien d’emmarcar en les necessitats territorials de cada zona.
 
De totes les opinions de les entitats de la taula, se n’ha acordat que el Departament en faria un document que demà, data de termini per a fer-lo arribar, s’enviarà al Ministerio.
 
El Director general s’ha compromès a seguir de prop totes les propostes que en pugui fer el Ministeri en relació al document de la UE i a mirar d’incidir sobre totes aquelles altres que des d’un punt de vista català tindrien més rellevància i s’han exposat en la taula d’avui, convidant a les entitats a que també facin un seguiment proper de l’evolució d’aquest Pla d’acció.