Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Primer seminari permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible

query_builder   5 juliol 2012 10:53

event_note Nota de premsa

Primer seminari permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible

FOTO WEB
Un moment del I Seminari Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible.
 
 
EUROPARC-Espanya, amb el suport del CENEAM (Organisme Autònom Parcs Nacionals del Ministeri d’Agicultura, Alimentació i Medi Ambient, MAGRAMA), va organitzar el I Seminari Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), que es va celebrar als passats dies 27 al 29 de juny, a les instal·lacions del CENEAM a Valsaín (Segòvia), amb la participació de 25 tècnics de les administracions ambientals d'Andalusia, Canàries, Castella i Lleó, Castella la Manxa, Catalunya i Extremadura, en representació de 32 espais protegits acreditats amb la Carta, i també l'administració turística de l'Estat. Turespaña hi ha participat com a organisme implicat en la promoció del producte ecoturisme. Aquest seminari s'ha inclòs com una de les primeres actuacions que s'executen del Pla estatal i Integral de Turisme, i tindrà continuïtat en el futur.
 
Els objectius del Seminari s'han concretat en analitzar com s'està aplicant la CETS en els diferents territoris; promoure l'intercanvi d'experiències entre els espais protegits acreditats amb la CETS, les seves problemàtiques, les seves metodologies de treball i les seves propostes aplicades; informar i analitzar les novetats que van sorgint en la CETS i en altres projectes directament relacionats amb ella; identificar línies de treball en comú, així com canals i mitjans de comunicació per a promoure i difondre la CETS, sobretot per a comunicar millor el producte d'ecoturisme generat amb els espais protegits i empresaris adherits a la CETS.
 
Resultats
 
Les administracions ambientals autonòmiques van exposar la situació actual de la CETS als seus territoris. L’Estat espanyol té 36 espais naturals protegits (ENP) amb CETS i el 2012 arribarà a la xifra de 38 espais acreditats. En 20 d'aquests s'està desenvolupant la 2a fase de la CETS que consisteix en l'adhesió de les empreses turístiques a la Carta. Es va destacar la importància que els ENP amb CETS s'hagin dotat amb recursos humans específics per a establir un estret vincle entre el gestor de l'ENP i les empreses adherides, traduint això en avantatges pràctiques per a les empreses de turisme que han apostat per la sostenibilitat dels seus negocis i de l'espai protegit on treballen. En aquest aspecte són exemple les administracions ambientals de Castella i Lleó, d'Andalusia, d'Extremadura, Catalunya, i la Diputació de Barcelona, ​​així com els Parcs Nacionals de Garajonay, Cabañeros i Monfragüe, que estan dedicant personal especialitzat per a treballar amb els seus empresaris de turisme.
 
EUROPARC-Espanya va exposar l'esborrany de la proposta de nou text oficial de la Fase II de la CETS, que està elaborant el Grup de Treball de Turisme Sostenible de la Federació EUROPARC. Els participants van aportar suggeriments al text millorant aspectes pràctics de l'adhesió de les empreses.
 
Els auditors espanyols de la CETS van suggerir millores pràctiques per a què els ENP que ho desitgin puguin adherir-s’hi més fàcilment, sobretot per a elaborar millors memòries de candidatura de la CETS (Fase I). A més, es va exposar amb claredat els procediments de renovació de la CETS per als ENP.
 
Turespaña va explicar detalladament el producte "Ecoturisme a Espanya", una experiència turística única que s'ofereix en una selecció d'espais protegits acreditats amb la CETS, a les Reserves de la Biosfera de l’Estat que implantin el producte, en els geoparcs i en els espais Natura 2000, amb cert nivell de gestió activa, que hagin establert sistemes de formació de les empreses turístiques que ofereixin l'experiència. El Pla estatal i Integral de Turisme, aprovat pel Consell de Ministres del passat 22 de juny, inclou impulsar l'ecoturisme a l’Estat amb una bateria d'actuacions, entre elles, aquest seminari permanent de la CETS al CENEAM.
 
També es va explicar les conclusions del I Congrés estatal d'empresaris de turisme en Reserves de la Biosfera i espais protegits, celebrat a la Reserva de la Biosfera de Monfragüe, el 20 i 21 de juny, tot destacant l'assistència de 20 associacions d'empreses turístiques situades en aquests espais, assolint un acord global sobre el producte “ecoturisme a Espanya”, la necessitat d'un ens gestor a nivell nacional i d'una promoció internacional específica.
 
D’altra banda, es va exposar un resum dels resultats del projecte de cooperació "Els parcs nacionals com a destinacions de turisme sostenible", finançat per la Xarxa Rural estatal i protagonitzat pels grups d'acció local dels parcs nacionals de Garajonay, Sierra Nevada i Doñana.
 
Aquest Seminari Permanent pretén esdevenir una cita anual, on el personal tècnic dels espais protegits, acreditats amb la Carta, trobi un fòrum de debat i d’intercanvi d'experiències i bones pràctiques, per al desenvolupament i la gestió del projecte de la CETS. El Seminari cobreix els costos d'allotjament, manutenció i, en alguns casos, desplaçaments dels participants, de manera que serà una bona oportunitat per a materialitzar la tan necessari trobada anual de gestors de ENP amb la CETS.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge del I Seminari Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible.

Imatge del I Seminari Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible.
JPG | 2139