Protecció Civil

Protecció Civil manté la prealerta del pla INUNCAT per la reactivació del episodi de pluges intenses a partir del migdia

query_builder   5 juliol 2012 12:13

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté la prealerta del pla INUNCAT per la reactivació del episodi de pluges intenses a partir del migdia

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté oberta la prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT ja que les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), indiquen que a partir de migdia s'esperen ruixats d'intensitat entre feble i moderada a l'interior del país. Localment podran ser d'intensitat forta i poden superar el llindar dels 20 l/m2 en 30 minuts, sobretot al Pirineu, al Prepirineu i a la Catalunya central. A més, de manera més dispersa i feble també podran arribar a altres punts del territori. Localment aniran acompanyats de tempesta i calamarsa.
 
L’episodi de pluges serà generalitzat i afectarà tot Catalunya menys algunes comarques del litoral català. La previsió per comarques indica que durant la tarda d’avui, de 14.00 a 20.00 h el grau de probabilitat és mitjà i afecta a l’Alt Urgell, Anoia, Bages, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Osona, Pallars Jussà, Priorat, Ripollès, Segarra, Solsonès i l’Urgell. També poden haver-hi ruixats intensos, tot i que amb menor probabilitat a l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alta Ribagorça, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Llobregat, Cerdanya, Garrotxa, Montsià, Noguera, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Ribera d'Ebre, Segrià, Selva, Terra Alta, Vall d'Aran, Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
 
A partir de les 20.00 h i fins les 02.00 h es preveu que l’episodi comenci a perdre intensitat. Les pluges intenses seran menys probables tot i que queden en risc de patir-les les comarques de Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
 
La DGPC recomana:
 
Al cotxe:
  • Extremar les precaucions en la conducció, ja que els xàfecs poden anar acompanyats sovint de tempesta i localment de calamarsa.
  • Allunyeu-vos de les rieres, dels torrents i de les zones que es poden inundar, i no hi estacioneu el vehicle. No us quedeu als ponts perquè aquests poden caure.
  • No travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada. Encara que no ho sembli, els cotxes poden flotar amb poca alçada d'aigua i ser arrossegats amb facilitat.
 
A casa:
  • Mantenir nets els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als terrats i als patis dels edificis. I recordeu que en cas de pluja, no heu de travessar les lleres.
 
La Direcció General de Protecció Civil recomana fer seguiment de les informacions meteorològiques, així com extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció (Consells per a l'autoprotecció en cas d'emergència).