Cultura

El Departament de Cultura i l l'Obra Social "la Caixa" dediquen una exposició als cellers cooperatius modernistes

query_builder   5 juliol 2012 13:59

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura i l l'Obra Social "la Caixa" dediquen una exposició als cellers cooperatius modernistes

  • La mostra “Cellers: cooperativisme + modernisme” es podrà veure a CaixaForum Barcelona fins al 14 d’octubre
  • L’exposició ofereix claus per entendre el valor artístic i la singularitat arquitectònica dels cellers modernistes construïts a principis del segle XX
Fotografia de la visita a l'exposició
El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, i el director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, han inaugurat avui a CaixaForum Barcelona l’exposició “Cellers: cooperativisme + modernisme”, una exposició organitzada i produïda en el marc del programa de restauració i millora “Cellers Cooperatius” de l’Obra Social ”la Caixa” i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 
L'exposició, comissariada per la comunicadora científica Sílvia Bravo, pretén oferir algunes claus per entendre el valor artístic i la singularitat arquitectònica dels cellers modernistes construïts a principis del segle XX, així com la seva història i les innovacions tècniques i constructives que van portar aparellades i que van permetre millorar la producció del vi.
 
En la presentació de l’exposició, el conseller Mascarell ha destacat que “no tenim pitjor patrimoni que altres països del nostre entorn com França, però hi tenim itineraris mentals molt diferents”. “Treballem per revitalitzar el nostre patrimoni –ha remarcat el conseller–, la seva revitalització és un canvi fonamental per al país”.
 
En relació amb els cellers cooperatius modernistes, el conseller ha explicat que “a finals del segle XIX la gent del conreu del raïm d'algunes contrades van tornar a començar quasi de zero, i van guanyar”. “Van aprofitar una situació dolenta per tirar endavant, sumant esforços, amb convicció, principis i valors”, ha afegit.
 
El director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, ha assenyalat que els impulsors dels cellers cooperatius modernistes “van ser capaços de treballar de manera interclassista i van ser prou ingenus com per creure en el progrés”.  “Ara som més rics, més savis i més escèptics. Tant de bo tinguéssim la capacitat de creure en la capacitat de progrés que van tenir ells”, ha conclòs Lanaspa.
 
 
Programa “Cellers Cooperatius”
 
L’any 2009, aquestes dues institucions van signar un conveni de col·laboració per rehabilitar vuit cellers cooperatius modernistes de gran valor artístic i patrimonial. Set d’aquests cellers són obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, i el vuitè, de Pere Domènech i Roura, fill de Lluís Domènech i Montaner. L’Obra Social ”la Caixa” inverteix 3,6 milions d’euros en aquest projecte per adequar i difondre el valor d’aquests edificis, cosa que inclou també l’exposició que avui s’inaugura a CaixaForum Barcelona. Així mateix, s’ha creat http://www.cellerscooperatius.cat/, un espai amb informació relacionada amb els cellers modernistes de Catalunya: la història, l’arquitectura i, fins i tot, rutes turístiques, entre altres recursos.
 
Els cellers inclosos en el conveni estan situats a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i la Terra Alta, i van ser construïts entre els anys 1913 i 1922 per encàrrec dels sindicats agrícoles locals respectius. En concret, es tracta dels cellers de Nulles (Alt Camp), Barberà de la Conca, l’Espluga de Francolí i Rocafort de Queralt (Conca de Barberà), Cornudella de Montsant i Falset (Priorat), i Gandesa i el Pinell de Brai (Terra Alta). Els cellers cooperatius de Cèsar Martinell van ser declarats bé cultural d’interès nacional per la Generalitat l’any 2002.
 
Aquest acord s’emmarca en una línia d’actuació conjunta impulsada pel Govern de la Generalitat i ”la Caixa” dirigida a posar en valor i adequar monuments catalans d’elevat interès arquitectònic i artístic. En aquest sentit, aquest conveni s'afegeix al programa "Romànic Obert" impulsat conjuntament per la Generalitat i ”la Caixa”, en virtut del qual l’entitat financera dedica 18 milions d’euros a la rehabilitació de 74 monuments emblemàtics del romànic català.
 
 
Les catedrals del vi
 
Durant els primers anys del segle XX, el món del vi va patir una crisi sense precedents. Pagesos i propietaris, que al principi es van enfrontar, van acabar unint forces per lluitar-hi. L’eclosió del cooperativisme, que va sacsejar l’agricultura catalana, i del Modernisme, que va impulsar des de la ciutat canvis tècnics i artístics, va donar lloc a la construcció de més d’una trentena de cellers. Es van fer a mida i es van dissenyar per modernitzar el medi rural, però també per reivindicar que el món del vi no tan sols no havia mort, sinó que prenia més força que mai.
 
L’exposició "Cellers. Cooperativisme + Modernisme" pretén oferir algunes claus per entendre el valor artístic i la singularitat arquitectònica d’aquests cellers, també coneguts com les «catedrals del vi» o «cellers modernistes». Es mostren diferents mirades i aproximacions a aquests edificis prenent com a fil conductor els arquitectes —sobretot Cèsar Martinell, que en va projectar més de la meitat— i les persones que hi van viure o que encara hi viuen: els pagesos que es van hipotecar per tirar endavant un projecte col·lectiu i els cooperativistes actuals que mantenen el compromís i l’orgull que van fer possibles aquests gegants arquitectònics.
 
Tot plegat, amb l’objectiu de convertir la visita en una vivència a partir de diferents perspectives fragmentades dels cellers: la històrica, l’arquitectònica, la relacionada amb els personatges que van formar part o encara formen part de la seva història, etc. La mostra és també una invitació a redescobrir els cellers que encara avui dominen el paisatge de molts pobles de Catalunya.
 
Per fer possible aquesta experiència vivencial, l’exposició fa servir una gran varietat de formats als diferents àmbits que componen la mostra: des de fotografies, infografies i audiovisuals, passant per una maqueta i interactius, fins a documentació de l’època, així com pantalles tàctils interactives.
 
A la part final de la mostra hi ha l’apartat «En primera persona», format per dos audiovisuals. Es tracta d’un gran espai central que recrea una bóta de roure i dins el qual es mostrarà un gran audiovisual que acostarà a l’usuari aquestes històries tant des de la terra i els productes d’aquests cellers com des de les persones que els van crear, hi van treballar i hi treballen. Un segon audiovisual al final de l’exposició mostrarà les entrevistes fetes a diferents persones relacionades amb els cellers (cooperativistes, enòlegs, historiadors de l’art, etc.).
 
 
(Més informació al dossier adjunt)

3  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Exposició "Cellers. Cooperativisme + Modernisme"

Dossier de premsa: Exposició "Cellers. Cooperativisme + Modernisme"
PDF | 459

Fotografia de la visita a l'exposició "Cellers: cooperativisme + modernisme"

Fotografia de la visita a l'exposició "Cellers: cooperativisme + modernisme"
JPG | 562

Fotografia de l'exposició "Cellers: cooperativisme + modernisme"

Fotografia de l'exposició "Cellers: cooperativisme + modernisme"
JPG | 731