Salut

Salut recomana a les persones afectades per infiltracions il·legals amb botox i silicona líquida que passin un control mèdic per a major seguretat

Sanitat Respon programarà les visites perquè puguin ser ateses en un centre autoritzat pel Departament de Salut

query_builder   5 juliol 2012 15:49

event_note Nota de premsa

Salut recomana a les persones afectades per infiltracions il·legals amb botox i silicona líquida que passin un control mèdic per a major seguretat

Sanitat Respon programarà les visites perquè puguin ser ateses en un centre autoritzat pel Departament de Salut

El Departament de Salut recomana a les persones que hagin estat afectades pels tractaments il·legals amb silicona líquida i toxina botulínica (botox), realitzades a la clínica il·legal d’estètica del carrer de Muntaner de Barcelona, que truquin al telèfon de Sanitat Respon (061) per tal que els prenguin nota de les seves dades i es pugui programar la visita per ser ateses en un centre del sistema públic o demanar visita a la sanitat privada, en algun dels centres autoritzats pel Departament de Salut.
 
Salut fa aquesta recomanació en previsió que alguna de les persones ateses en aquesta clínica il·legal d’estètica pugui tenir complicacions, especialment en els casos en què s’hagi injectat silicona líquida, en què pot haver-hi rebuig i aparèixer granulomes, fibrosis o desplaçaments.
 
Els tractaments d’estètica amb toxina botulínica són legals a l’Estat espanyol, però solament poden ser realitzats en centres sanitaris autoritzats amb aquesta finalitat i per personal sanitari facultatiu adequadament format.
 
La utilització de silicona líquida per a la realització d’infiltracions no està autoritzada ja que presenta diversos riscos per a la salut de les persones, ateses les possibilitats de mobilitat dins l’organisme i d’infiltració en el teixit muscular.
 
Denúncia de centre il·legal
 
El passat dia 2 de juliol, els Mossos d’Esquadra, amb la col·laboració d’inspectors del Departament de Salut, van dur a terme una inspecció i escorcoll d’una clínica d’estètica, ubicada al carrer de Muntaner de Barcelona, on presumptament es realitzaven tractaments il·legals amb silicona líquida i toxina botulínica (botox). Aquell dia, la clínica celebrava una jornada massiva de tractaments amb botox, el que anomenaven Botox day, amb descomptes publicitats a Internet i al Facebook, amb l’objectiu de captar un gran nombre de clientes.
 
La investigació es va iniciar a mitjan mes de juny quan el Departament de Salut va traslladar un informe als Mossos d’Esquadra en relació amb diverses denúncies rebudes de la Societat Espanyola de Medicina Estètica. Aquestes denúncies alertaven que una dona, que no era metgessa, estaria realitzant tractaments amb toxina botulínica en domicilis i en perruqueries del Vallès, i es feia referència que estaria fent infiltracions il·legals amb silicona líquida. Els investigadors també han pogut determinar que en aquest centre, i en visites a domicili i en perruqueries, es feien tractaments d’augment de llavis utilitzant silicona líquida quan les pacients estaven convençudes que els estaven administrant àcid hialurònic.
 
Arran de la denúncia presentada pel Departament de Salut, s’ha tingut constància que en els darrers anys, almenys deu pacients s’haurien sotmès a una intervenció quirúrgica després de rebre infiltracions facials per part d’una de les detingudes. Tot i així, se sospita que podrien haver-hi moltes persones afectades que no haurien interposat cap denúncia.
 
En finalitzar la inspecció, el Departament de Salut va ordenar el cessament d’activitats del centre. Durant l’escorcoll, els agents van intervenir gran quantitat de medicaments il·legals, així com diversos vials de silicona líquida (tan buits com plens) sense cap etiqueta ni referència al contingut.
 
Consells i recomanacions per als usuaris i usuàries de medicina estètica
 
  • Comproveu que el centre que heu elegit per fer-hi un tractament de medicina estètica està autoritzat pel Departament de Salut.

 

  • Comproveu que el professional que elegiu està col·legiat contactant amb el col·legi professional.

 

  • Exigiu que us facin una bona història clínica per saber totes les dades sobre la vostra salut que puguin afectar el tractament.

 

  • Sol·liciteu per escrit informació exhaustiva sobre el tractament que voleu que us apliquin.

 

  • Exigiu un consentiment informat específic.

 

  • Exigiu pressupost previ al començament de qualsevol tractament.

 

  • Combineu els tractaments amb l’adopció d’hàbits de vida sans per facilitar l’obtenció d’uns resultats òptims.