Bombers

Els Bombers de la Generalitat han treballat al llarg del dia d'avui en diferents rescats a muntanya, cap d'ells de gravetat

query_builder   8 juliol 2012 20:09

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat han treballat al llarg del dia d'avui en diferents rescats a muntanya, cap d'ells de gravetat

 
 
Rescat a l’Estanh des Trueites (Vall d’Aran)
A les 14.36 hores els Bombers de la Generalitat han estat alertats d’una excursionista que s’ha fet mal a l’Estanh des Trueites (Vall d’Aran). Es tracta d’una dona de 72 anys que, segons ha informat Pompièrs d’Aran, hauria caigut i s’ha fet un esquinç al turmell.
En el rescat hi ha intervingut una dotació terrestre dels Pompièrs d’Aran, que ha evacuat la dona a l’Hospital de Vielha. També hi ha participat un helicòpter de Bombers de la Generalitat amb membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), tot i que s’ha hagut de retirar per problemes de visibilitat.
 
Rescat a Margalef (Priorat)
Alertats a les 15.26 hores, els Bombers de la Generalitat han rescatat una persona que patia una luxació del turmell a la zona de les Espadelles, al municipi de Margalef (Parc Natural Montsant). Fins al lloc s’hi han desplaçat quatre dotacions dels Bombers i dues ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
El ferit, un noi de 26 anys, ha estat evacuat a la clínica Perpetuo Socorro de Lleida.
 
Rescat al Montcalm (França)
A les 16.15 hores els Bombers de la Generalitat han rebut l’avís d’un rescat de muntanya al municipi francès d’Auzat. Un helicòpter amb membres del Grup d’Actuacions Especial (GRAE) s’ha desplaçat fins al lloc i ha rescatat un home de 60 anys, veí de Vic, que s’ha trencat el turmell mentre baixava del Montcalm, un cim proper a la Pica d’Estats. El ferit ha estat evacuat a l’Hospital de Tremp.
L’actuació dels Bombers ha estat un requeriment de la Gendarmeria, que no podia arribar a la zona del rescat a causa de la boira que cobria la vessant francesa.
 
Recordem que aquest matí els Bombers de la Generalitat han rescatat dues persones que estaven escalant a Camarasa (Noguera) i que han resultat il·leses. Els Bombers també han treballat en un altre servei a Tavascan (Pallars Sobirà), on han rescatat una persona ferida lleu.
 
Atès l’increment d’aquest tipus de serveis en període estival, els Bombers de la Generalitat recorden la importància de preparar qualsevol activitat a muntanya tenint en compte que cal anar-hi ben equipats per tal d’evitar accidents. En general, aquests són els consells bàsics que cal tenir en compte:
 
Abans de començar l’activitat:
- Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Actualment hi ha molts recursos per poder mantenir-nos degudament informats sobre aquest punt, a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat), entre molts d’altres
- Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer
- És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat
- Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric
 
Durant la marxa:
- Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys
- Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos
- Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics
- Si fa fred, no deixeu de caminar
 
En cas d’accident:
- Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo.
- Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.