Oficina del President

El cap de l'Executiu ha presidit aquest vespre l'acte de lliurament del Premi Jove Empresari de l'AIJEC

El president Mas viatja dimarts a Portugal per entrevistar-se amb el president de la República, Cavaco Silva, i el primer ministre, Passos Coelho

query_builder   6 juliol 2012 20:57

event_note Nota de premsa

El president Mas viatja dimarts a Portugal per entrevistar-se amb el president de la República, Cavaco Silva, i el primer ministre, Passos Coelho

  • Artur Mas explicarà als governants del país veí les polítiques d’austeritat i el valor de la responsabilitat que està exercint el Govern de la Generalitat davant l’actual situació econòmica
  • Els mitjans que vulguin cobrir l’acte caldrà que s’acreditin prèviament davant aquest Gabinet
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’entrevistarà dimarts vinent, 10 de juliol, amb el president de la República de Portugal, Aníbal Cavaco Silva,  i també amb el primer ministre i el conseller d’Economia i Treball d’aquest país, Pedro Manuel Passos Coelho, i Álvaro Santos Pereira, respectivament.
 
Aquestes reunions tindran lloc en el decurs del viatge que el cap de l’Executiu farà a Portugal, i s’emmarquen en la política que està duent a terme el president d’explicar a les principals autoritats comunitàries i als representants dels països membres de la UE les polítiques d’austeritat i el valor de la responsabilitat que està exercint el Govern de la Generalitat davant l’actual situació de dificultats econòmiques. Es tracta del primer país estranger que visita, en el marc d’un programa per explicar la realitat catalana i la proposta de resoldre, a través d’un pacte fiscal just, la situació de discriminació que pateixen els catalans.
 
El president Mas destacarà el paper pioner de Catalunya al si de l'Estat per alinear-se amb les directrius europees, d'acord amb el seu paper capdavanter en matèria econòmica i comercial, i desmentirà la responsabilitat que des d'alguns mitjans interessats s'atribueix a les comunitats autònomes pel que fa al dèficit espanyol. També explicarà el continuat esforç de solidaritat de Catalunya en relació amb la resta de territoris d'Espanya i lamentarà que el Govern de l'Estat no hagi estat fidel encara als compromisos legals de finançament de Catalunya. Una de les prioritats del Govern de la Generalitat és assolir, en aquesta legislatura, un finançament adequat i just. Aquest objectiu respon tant a la necessitat de dotar la Generalitat dels recursos necessaris per a les polítiques públiques previstes i derivades del marc estatutari actual com també de reduir la situació de dèficit fiscal extrem envers el conjunt de l'Estat espanyol.
 
Artur Mas obrirà la seva agenda de contactes a les 15.00 hores (hora local) amb la reunió que mantindrà amb el primer ministre de Portugal, al Palacio de Sao Bento. Una hora més tard, a les 16.00 hores, el president de la Generalitat i el president de la República s’entrevistaran al Palau de Belém, seu de la presidència de Portugal. Per últim, a les 17.00 hores, el cap de l’Executiu mantindrà una trobada amb el ministre d’Economia, a la seu del ministeri, i clourà així el seu viatge al país lusità.
 
El president Mas farà una valoració de les entrevistes desprès de la trobada amb el ministre d’Economia portuguès.
 
 
Catalunya i Portugal, una relació llarga i intensa
  • Catalunya és el 1er soci comercial de Portugal a Espanya. Les relacions comercials anuals superen els 5.000 MEUR. Les relacions empresarials també són intenses (3ª comunitat autònoma client i 1ª proveïdora).
  •  Portugal és el 4rt client de Catalunya, per darrere de França, Itàlia i Alemanya i per sobre del Regne Unit o Suïssa, amb exportacions al 2011 per valor de 3.708 MEUR. Principalment matèries plàstiques, vehicles, màquines i aparells mecànics.
  • Portugal és el 10è proveïdor de Catalunya amb importacions per valor de 1.501 MEUR el 2011 (similar a les provinents de Japó o Rússia, superiors a les de Turquia o Brasil i per sota de les de provinents de Països Baixos o Bèlgica). Principalment, màquines, material elèctric, vehicles i accessoris, roba i complements de vestir, matèries plàstiques i mobles.
  • Catalunya emet el 19,89% de la inversió exterior d'Espanya a Portugal.
  • A Catalunya hi ha instal·lades 52 empreses espanyoles amb capital portuguès (prop del 13,2% del total; 2ª comunitat autònoma amb major nombre, després de Madrid).
  • A Portugal hi ha instal·lades 4 empreses catalanes: Abertis, ACL-Directpromo, AIS-Aplicacions Intel·ligència Artificial, Arbressa- Abrasivos de Portugal.
  • Les inversions directes entre Portugal i Catalunya han estat per valor de 85.432,65 milers d'euros el 2011, xifra que significa un fort creixement respecte a la xifra de l'any 2010 que es va situar en 46.490,84 milers d'euros.

Nota: Totes les reunions seran a porta tancada, però es podran fer imatges a l’inici. Els mitjans de comunicació interessats en cobrir aquests actes caldrà que s’acreditin prèviament davant aquest Gabinet. Cal que facilitin nom i cognoms, DNI i mitjà pel qual es treballa a l’adreça de correu premsa.president@gencat.cat abans de dilluns, 9 de juliol, a les 15.00 hores.