Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital

Catalunya supera la mitjana europea de llars connectades amb banda ampla en gairebé 2,5 punts

query_builder   8 juliol 2012 08:00

event_note Nota de premsa

Catalunya supera la mitjana europea de llars connectades amb banda ampla en gairebé 2,5 punts

  • Segons l’Enquesta territorial d’equipament a la llar i ús de les TIC 2011, el 69,3% de les llars catalanes es connecten a la xarxa a través de la banda ampla, però Catalunya encara està dos punts per sota de la mitjana europea pel que fa al global de llars amb accés a Internet (banda ampla i estreta)

  • El nombre de llars amb accés a Internet és un dels indicadors que el Pla idigital identifica que cal millorar per assolir l’objectiu últim del pla: que Catalunya convergeixi amb el grup de les 10 euroregions capdavanteres en TIC el 2020
 
El 69,3% de les llars catalanes disposen d’accés a Internet a través de la banda ampla,  percentatge lleugerament superior al de la Unió Europea, que se situa en el 67%, i gairebé 8 punts per sobre del de l’Estat espanyol (61,9%). Malgrat això, el percentatge global de llars catalanes amb accés a Internet, ja sigui amb banda ampla o estreta (71%) és encara dos punts inferior a la mitjana europea (73%), tot i que supera la mitjana espanyola en més de 9 punts (63,9%). En ambdós casos, però, el percentatge ha augmentat sensiblement respecte la dada de l’any 2010, en un 3% pel que fa a llars amb accés a Internet i en un 2% pel que fa a llars connectades amb banda ampla.

Aquestes són dades que es desprenen de l’Enquesta territorial d’equipament a la llar i ús de les TIC 2011 que aquesta setmana ha fet pública l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’enquesta també revela que l’Anoia i el Garraf són les comarques catalanes amb el percentatge més elevat de llars amb connexió a Internet (amb un 76,5 i un 76,3%, respectivament) i que la Ribera d’Ebre, amb un 75,2% de llars amb connexió a Internet mitjançant banda ampla, encapçala el grup de les 32 comarques catalanes que superen la mitjana europea en aquest àmbit.
Precisament, el nombre de llars amb accés a Internet és un dels indicadors que, segons el diagnòstic de la situació de les TIC a Catalunya realitzat per definir les polítiques i línies d’actuació estratègiques del Pla idigital, cal  millorar per assolir l’objectiu últim del pla: que Catalunya convergeixi amb el grup de les 10 euroregions capdavanteres en TIC el 2020.

Partint dels valors que aporta l’Índex idigital --l’indicador tecnològic de regions europees que mesura l’evolució del país en competitivitat i TIC i que ha estat creat específicament com a eina d’avaluació del Pla idigital--, Catalunya hauria de tenir un 6,7% més de llars amb accés a Internet per convergir amb la mitjana de les 23 euroregions capdavanteres en TIC (ER23) i, per tant, situar-se en el grup de les 10 primeres. Cal tenir en compte, però, que els valors utilitzats per fer aquesta projecció, tant en el cas de Catalunya com en el del grup ER23 corresponen als percentatges de llars amb accés a Internet del 2010.

En aquest sentit, segons el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, Carles Flamerich, l’augment de 3 punts percentuals en el percentatge de llars catalanes amb accés a Internet respecte l’any 2010 (68%) “confirma un bon comportament de l’indicador, avala les polítiques d’impuls i foment de les TIC dutes a terme per la Generalitat de Catalunya, i justifica la necessitat d’incidir en la millora d’aquest indicador no només quantitativament sinó qualitativament, facilitant l’arribada de les xarxes ultraràpides a les llars”.

Segons Flamerich, per assolir aquesta millora, així com la d’altres indicadors tecnològics del país, “cal una estratègia integrada i participada per tots els agents implicats en el desenvolupament de la societat digital a Catalunya com la que planteja el Pla idigital”. Aquest pla, recentement aprovat pel Govern, és la nova estratègia del Govern català en matèria de societat de la informació que ha de fer de Catalunya un referent d’innovació digital que generi creixement econòmic, competitivitat empresarial, ocupació de qualitat i transformació de l’Administració.

Per tal d’assolir aquesta i altres fites i amb l’objectiu estratègic de fomentar la integració digital de la ciutadania, el Pla idigital inclou un conjunt de projectes tractors i iniciatives destinats específicament a potenciar el coneixement, la utilització i l’aprofitament de les TIC en aquest àmbit. Aquest ús intensiu i profitós de les TIC, segons Carles Flamerich, ha de servir per “impulsar el desenvolupament personal de la ciutadania catalana, millorar la seva qualitat de vida i fomentar la cohesió digital territorial i social”.
 
Més informació a idigital.cat