Interior

El Departament d'Interior i l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) milloren la comunicació dels incidents menors a les empreses químiques

query_builder   10 juliol 2012 19:52

event_note Nota de premsa

El Departament d'Interior i l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) milloren la comunicació dels incidents menors a les empreses químiques

Foto
 
  • El conseller Puig ha destacat que amb la signatura d’aquest conveni “es pretén donar una major resposta comunicativa, informativa i formativa, i establir un nou marc d’actuació entre empresa, Govern i ciutadania”
 
  • L’objectiu del conveni és informar a la ciutadania dels incidents menors que no activen el Pla especial d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT) però que poden causar alarma a la població
 
  • Amb la signatura del conveni, l’AEQT queda integrada a la xarxa RESCAT de radiocomunicacions d’emergències
 
 
El conseller d’Interior, Felip Puig, i el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Joan Pedrerol, han signat aquesta tarda a l’edifici del 112 a Reus un conveni per millorar la notificació d’incidents menors en empreses químiques. Amb la signatura d’aquest conveni, a partir d’ara també s’informarà a la població d’incidents, que no impliquen l’activació del Pla especial d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT) perquè per la seva naturalesa no són greus, però que poden causar preocupació i alarma a la ciutadania si desconeixen la naturalesa del fet.
 
“Aquest és un conveni signat entre un dels sectors industrials més potents d’Europa i de Catalunya i el Govern de la Generalitat de Catalunya, que renova i millora un primer conveni signat fa 18 anys i en el què es pretén donar una major resposta comunicativa, informativa i formativa i establir un nou marc d’actuació entre empresa, Govern i ciutadania”, ha explicat el conseller Puig.
 
En aquest sentit, el titular d’Interior ha dit que “el conveni que s’ha signat avui estableix que totes les empreses i parcs de bombers químics passaran a incorporar-se a la xarxa RESCAT que funciona per radiotransmissió i supera les limitacions dels mitjans mòbils analògics i tradicionals”.
 
 
D’altra banda, pel que fa a la relació entre els agents implicats en la seguretat industrial, “el conveni dona lloc a nous protocols d’actuació i un nou calendari de simulacres, de la revisió del sistema de sirenes i de la xarxa de sensors per tal de millorar la logística en el camp de la seguretat industrial basat en la prevenció i en la capacitat de reacció quan passa una situació inesperada”.
 
En aquest sentit, Puig ha afirmat que “la signatura del conveni d’avui no és el final d’un recorregut que va començar fa 18 anys sinó el principi d’una nova etapa de comunicació i d’intercanvi d’informació per garantir la seguretat, que és un dels elements elementals d’una societat que vol garantir el seu futur”.
 
A la signatura també hi han assistit, entre d’altres, el delegat territorial del Govern a Tarragona, Joaquim Nin; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; el president de la Comissió de Seguretat de l’AEQT, Antonio Ferrer; el director general de Protecció Civil de la Generalitat, Manel Pardo; i la subdirectora territorial del Departament d’Interior, Carme Mansilla.
 
El conveni també acorda la substitució de l’actual sistema de ràdio analògic existent a les empreses per terminals de ràdio digitals integrats a la xarxa RESCAT de radiocomunicacions d’emergències i seguretat de Catalunya, per tal d’aconseguir un sistema de notificació més eficient entre les empreses i el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT).
 
Amb aquesta signatura, a més, millora la col·laboració per establir eines per a la realització de simulacres i informar a la població; concretar la distribució, terminis d’execució i costos de totes les sirenes del camp de Tarragona; i definir sistemes de coordinació i comunicació entre el CECAT i les indústries adherides i els parcs químics de l’AEQT.
 
S’entén per incident menor qualsevol disfunció de la planta, que es controla amb els mitjans habituals establerts a la pròpia empresa i que en cap moment afecta la seguretat de les instal·lacions, les persones i el medi ambient. També queda inclòs, sota aquest concepte, qualsevol fet que pot crear una alarma injustificada a l’exterior de la indústria.
 
 
Els tipus incidents menors són:
 
  • Episodis visibles:
 
- Funcionament alarmant de torxes per alta flama o producció persistent de fums
- Fuites, vessaments i/o incendis de substàncies, que generen boires visibles des de l’exterior del recinte de la planta i que no suposin un risc per a la població i el medi.
- Núvols de partícules sòlides que no suposin un risc per a la població i el medi.
 
  • Sorolls susceptibles de causar alarma, conseqüència de:
 
- Trets de vàlvules de seguretat
- Trets de discos de ruptura
- Ventament a l’atmosfera
- Sorolls perceptibles des de l’exterior no vinculats accidents
 
  • Exercicis i proves d’implantació dels plans d’emergència
 
- Les pràctiques contra incendis i altres exercicis (exclosos els supòsits regulats pel Decret 82/2010 de 29 de juny)
- Proves de megafonia, i/o de sirenes
- Altres que per la seva naturalesa puguin crear alarma a la població a criteri de la indústria
 
 
Per tant, queden fora del conveni signat avui els accidents inclosos en el PLASEQCAT, com ara qualsevol fuita o vessament, explosió o incendi de substàncies perilloses, a banda de les situacions incontrolades quan suposin un risc, immediat o potencial, per a la població o el medi ambient.
 
D’altra banda, la DGPC vol implantar una xarxa de sensors i sistema automàtic de detecció de fuites químiques per tal de reduir el temps de resposta dels grups operatius davant l’emergència i adoptar, de manera eficaç, mesures de protecció sobre la població.
 
També és una prioritat la instal·lació de noves sirenes per alertar a la població afectada per risc d’accidents greus. L’AEQT i la DGPC han acordat avui estudiar el seu finançament.
 
 
Els dos organismes també s’han compromès en l’elaboració d’un procediment d’actuació en cas d’episodis de males olors que afectin a la població.
 
Amb aquest acte, l’AEQT posa de manifest que comparteix la voluntat de la DGPC d’informar adequadament a la població dels possibles riscos greus de les activitats industrials, de les mesures i recursos de protecció existents i de les mesures d’autoprotecció a aplicar i també dels incidents que, sense ser greus, poden infondre preocupació o alarma als ciutadans.
 
Aquest conveni substitueix el signat l’any 1994.

2  

Fitxers adjunts

FOTO1

FOTO1
JPG | 929

FOTO2

FOTO2
JPG | 1192