Salut

La donació altruista permet fer una cadena de trasplantament renal encreuat de donant viu

query_builder   11 juliol 2012 11:38

event_note Nota de premsa

La donació altruista permet fer una cadena de trasplantament renal encreuat de donant viu

La segona donació altruista de Catalunya i de l’Estat ha permès encetar una cadena simple de trasplantament renal en què han intervingut l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i l’Hospital Dotze d’Octubre de Madrid.
L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i l’Hospital Dotze d’Octubre de Madrid han intervingut en una cadena de trasplantament renal encreuat de donant viu, que s’ha iniciat amb una donació altruista i una donació de donant viu d’una parella i que ha permès el trasplantament a dos receptors, un d’una parella, el donant de la qual, a la vegada, ha fet la donació que ha permès trasplantar a un receptor de llista d’espera de donant cadàver.
 
Tant els donants com els receptors d’aquesta cadena es troben en perfecte estat.
 
La donació altruista permet iniciar una cadena en la qual es trasplanta a un receptor conegut d’una parella, el donant de la qual, a la vegada, fa donació al receptor d’una altra parella, seguint amb aquesta cadena fins a esgotar totes les possibilitats. La cadena finalitza amb el darrer trasplantament, que es du a terme a un receptor de llista d’espera de donant cadàver.
 
Des que es va iniciar aquest programa nacional, l’Organització Catalana de Trasplantaments ha rebut 37 sol·licituds de candidats a donants altruistes. D’aquests, després de la primera selecció, s’han valorat 10 casos, dels quals fins al moment han estat considerats aptes per a donació altruista 4 casos. Fins a data d’avui, a Catalunya s’ha fet efectiva aquesta donació en dos casos.
 
L’any 2010, la Comissió de Trasplantaments del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, amb l’aprovació de l’Organització Nacional de Trasplantaments i dels representants de totes les comunitats autònomes de l’Estat, va incorporar la figura del donant "altruista" o "bon samarità", nova modalitat de trasplantament renal de viu a l’Estat, tot i que a altres països ja funciona des de fa anys.
 
Aquest tipus de donació està emparada per la normativa espanyola de trasplantaments, la Llei 30/1979 i pel Reial decret 2070/1999, que la desenvolupa, que preveuen la possibilitat de donació de viu entre persones no relacionades entre si.