Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Govern agilitza les gestions del paquet de mesures per la pedregada

Agricultura es reuneix amb la Taula de concertació agrària per concretar les mesures de suport al sector

query_builder   12 juliol 2012 18:58

event_note Nota de premsa

El Govern agilitza les gestions del paquet de mesures per la pedregada

Agricultura es reuneix amb la Taula de concertació agrària per concretar les mesures de suport al sector

 

El Departament ha convocat aquest matí la Taula de concertació agrària  a la seu del Departament d’Agricultura  per concretar les mesures destinades a pal·liar els efectes de la pedregada de 5 de juliol de 2012. A la reunió hi ha assistit els representants de les organitzacions del sector agrari i cooperatiu (organitzacions professionals agràries i Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya).
 
El Departament ha informat sobre les gestions que s’estan fent des del Govern en relació al paquet de mesures que està impulsant el Departament per tal que els productors afectats puguin minimitzar els efectes de la pedregada i recuperar la normalitat quan abans.
 

Des del Departament s’han fet gestions amb AGROSEGURO, per tal que s’agilitin el màxim possible la tramitació i el pagament de les indemnitzacions corresponents a les assegurances de les explotacions afectades. Des d’avui, 12 de juliol, hi ha 20 pèrits treballant a la zona i a partir de dilluns 16 de juliol n’hi haurà 10 més.

 

S’analitzaran de forma individualitzada les sol·licituds d’ajuts al Pla de Reconversió de la Fruita corresponents a les explotacions agràries afectades.

 

El Departament publicarà una nova ordre per a l’any 2012 per a possibilitar la comunicació prèvia a l’inici de les inversions acollides al règim dels ajuts associats al Contracte Global d’Explotació per a la modernització de les explotacions agràries. Avui 12 de juliol es fa arribar aquesta proposta d’ordre a les organitzacions del sector per a la seva informació. Un cop publicada, els titulars de les explotacions disposaran de 90 dies per a presentar les comunicacions. Els afectats tindran prioritat en els ajuts per a inversions en modernització de les explotacions agràries en la convocatòria que surti per al 2013.

El Departament conjuntament amb l’ICF estan dissenyant una nova línia de finançament per a liquiditat adreçada a les SAT i cooperatives de transformació i comercialització i a les explotacions agràries afectades que estiguin assegurades per la pedregada per un import inicial de 5 milions d’euros. El Departament en bonificarà 3 punts.

El calendari previst és treure la convocatòria d’ajuts a finals del mes de juliol, deixar un mes per a la presentació de sol·licituds i el mes d’octubre resoldre-la i que es presentin els avals a l’ICF, de manera que al novembre ja podrien estar formalitzats els préstecs.
 
Així mateix, l’ICF disposa de línies de finançament de circulant per al sector agroalimentari, en aquest cas sense bonificar, que permetrien finançar danys catastròfics, amb les garanties corresponents.

 

El Departament treballa conjuntament amb el Departament d’Empresa i Ocupació  per tal d’agilitar els possibles ERES temporals que se’n puguin derivar a causa de la baixada de producció i d’activitat.  En aquest sentit hi ha 2 pèrits del DEMO desplaçats a Lleida per a resoldre aquestes qüestions. El DAAM s’ha posat en contacte amb la FCAC per tal de fer-ne un seguiment i agilitar el màxim els tràmits.

 

El conseller d’Agricultura ha sol·licitat formalment al Ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que s’adoptin una sèrie de mesures que són de competència estatal en favor del sector afectat, com són les relatives a la fiscalitat (IRPF, IBI, llibertat d’amortització), a mesures laborals i de la Seguretat Social (exempció de pagament de quotes de la Seguretat Social, mesures de flexibilització de les condicions laborals dels treballadors). El passat dilluns el Ministre Arias Cañete ja es va comprometre amb el conseller Pelegrí a activar-ne algunes amb tota celeritat, especialment pel que respecta a la gestió dels peritatges i de la modificació dels mòduls del IRPF.

 

Es donarà suport per part del Departament d’Agricultura  a les inversions a efectuar l’any 2013 en xarxes antipedra mitjançant els plans de millora i els fons operatius.