Interior

L'Escola d'Estiu de l'ISPC aporta el marc reflexiu per a la futura llei de l'ús de l'espai públic

query_builder   12 juliol 2012 17:34

event_note Nota de premsa

L'Escola d'Estiu de l'ISPC aporta el marc reflexiu per a la futura llei de l'ús de l'espai públic

  • 200 persones han assistit a la segona edició d’aquestes jornades, que se celebren a la seu de l’ISPC, a Mollet del Vallès
El secretari general d’Interior, Xavier Gibert, ha afirmat en la cloenda de la segona Escola d’Estiu de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya que les jornades han permès aportar el debat i la reflexió per “aprofundir en la preparació de la regulació de l’ús de l’espai públic, una normativa que reclamen tant la ciutadania com els actors de la seguretat”. En aquest sentit Gibert ha observat que la futura llei de l’ús de l’espai públic “no pot ser una supraregulació de les ordenances municipals, ha de ser més ambiciosa i contenir tant els valors com els elements claus de la convivència”.
 
Durant quatre dies, l’ISPC ha reunit representants de les administracions locals i autonòmiques, de partits polítics, de la justícia, de l’àmbit acadèmic, periodístic i de la policia de Catalunya, entre d’altres, que han enriquit el debat sobre l’ús i la seguretat de l’espai públic, aprofundint més enllà del punt de vista estrictament policial.
 
El marc general introductori sobre l’espai públic en una societat democràtica va evidenciar que l’espai públic és un espai de llibertat però també una realitat que canvia contínuament i per aquest motiu les polítiques que en regeixen la gestió s’ha fet més complexes amb els anys. Aquesta complexitat exigeix una corresponsabilitat sobre els espais per part de tots els usuaris, tant individuals com col·lectius, ja siguin del sector públic o del privat, i un sistema de valors sobre els quals es puguin establir quins són els usos abusius de l’espai públic. 
 
De fet, les característiques de la cultura i model de ciutat mediterrània permeten la convivència, la tolerància, la cultura i el lleure, en definitiva un ús de l’espai públic de forma més intensa que altres països; recentment, a més, cal tenir en compte que hi ha hagut una modificació dels usos i hàbits en moltes poblacions, com per exemple algunes localitats on l’oci s’ha traslladat de la perifèria a l’interior del nucli urbà.
 
Segons el catedràtic Joan Manuel Trayter, una llei catalana sobre la regulació de l’espai públic establiria un marc general que, a més, permetria als municipis focalitzar amb les seves ordenances els problemes que els afectin més. 
 
L’àmbit municipal s’ha dotat de l’ordenança com a la normativa local que ajuda a gestionar la convivència i el problema de l’alteració del civisme, però els diferents representants dels ajuntaments participants van coincidir que hi ha dificultats d’actualització i d’aplicació i, que cal una llei més general per abordar la qüestió a tot el país, com assenyalava també el secretari general en la cloenda de les jornades.
 
Representants de municipis com Sant Cugat, Tàrrega, Sitges, Cunit o Girona van fer al·lusió a la necessitat d’un clar lideratge polític a l’hora d’establir i impulsar mesures que permetin una convivència de l’espai públic. A més del lideratge polític, calen unes normatives aplicades amb constància i campanyes informatives, de sensibilització i de formació als ciutadans per potenciar els comportaments cívics.
 
En efecte, com s’ha afirmat en diferents ocasions, les sancions i les penes de presó no són les úniques solucions; l’educació en els valors col·lectius i les campanyes de sensibilització per un ús correcte de l’espai són molt importants. Precisament en aquesta segona Escola d’Estiu s’han exposat diferents exemples de les campanyes i de les actuacions de prevenció que es duen a terme en diferents àmbits, a tots els nivells i amb tots els col·lectius i que ja estan tenint una contribució en la bona convivència de la ciutadania.
 
També ha estat objecte de discussió les reivindicacions socials, on pren una importància més gran la mediació i el comportament cívic dels que hi participen, especialment en la situació econòmica que viu la societat actual.
 
Aquestes són algunes de les reflexions que s’han dut a terme en les diferents taules de debat que han analitzat i reflexionat sobre la utilització de l’espai públic en l’àmbit del lleure, com a espai de reivindicacions festives, socials o polítiques; els aspectes normatius que en regulen l’ús, i els abusos que s’hi produeixen, en forma d’incivisme, de vandalisme, o d’activitats il·lícites; o els nous usos que sorgeixen en diferents espais, tant en zones urbanes com en espais naturals. 
 
L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya té, entre les seves finalitats, promocionar l’estudi i la recerca en l’àmbit de la seguretat. Amb l’organització de l’Escola d’Estiu, l’Institut de Seguretat Pública vol aprofundir en el coneixement de determinats aspectes del sistema públic de seguretat, difondre els pilars i els valors de servei que el sustenten i generar sinèrgies entre els diferents operadors, així com potenciar la creació de xarxes estables de col·laboració entre professionals.

1  

Fitxers adjunts

Nota en pdf

Nota en pdf
PDF | 50