Justícia

L'Institut de Medicina Legal de Catalunya presenta una proposta de protocol d'actuació en les exhumacions de nens per sospita d'adopció irregular i robatori de nadons

query_builder   18 juliol 2012 13:11

event_note Nota de premsa

L'Institut de Medicina Legal de Catalunya presenta una proposta de protocol d'actuació en les exhumacions de nens per sospita d'adopció irregular i robatori de nadons

 
Durant la trobada de directors d’instituts de medicina legal d’Espanya que se celebra avui i demà a Madrid, l’Institut de Medicina Legal de Catalunya presenta també una proposta per establir un protocol d’investigació medicoforense de les morts naturals
L’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), que participa en la trobada de directors d’instituts de medicina forense de l’Estat, presenta una proposta de protocol d’actuació en els casos d’exhumació de nens per sospita d’adopció irregular i robatori de nadons i una proposta per establir un protocol d’investigació medicoforense de les morts naturals.
 
El Dr. Santiago Crespo, metge forense i antropòleg, serà l’encarregat d’explicar la participació, l’experiència i el protocol que s’ha utilitzat a l’IMLC en els casos d’adopció irregular i robatori de menors a Catalunya. 
 
L’IMLC ha actuat, a instància de la fiscalia de Barcelona i dels jutjats d’instrucció de Barcelona, en l’obertura de set tombes amb la finalitat de recollir les restes òssies dels nadons, practicar l’estudi antropològic d’aquestes restes i recollir-ne mostres, que, juntament amb les mostres recollides als pares biològics, se sotmeten a un estudi genètic posterior d’ADN que realitza l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses del Ministeri de Justícia. Aquestes exhumacions es van iniciar fa uns tres mesos i els resultats no estan disponibles de moment.
 
D’altra banda, el director de l’IMLC, Dr. Jordi Medallo, presenta una proposta per tal d’establir un protocol d’investigació medicoforense de les morts naturals. Les defuncions per causes naturals representen a Catalunya un 50-55 % de les morts que el Servei de Patologia Forense investiga per ordre judicial.
 
El Dr. Medallo planteja la necessitat d’actualitzar la Llei d’enjudiciament criminal, que regula la investigació medicoforense en aquests casos, la necessitat d’accedir a antecedents patològics dels cadàvers per la via familiar o a través de la possibilitat d’accés a la història clínica i, finalment, el protocol d’actuació en aquests casos dins la varietat de condicions en què pot presentar-se el cadàver.
 
En finalitzar aquesta trobada, s’elaborarà un protocol conjunt per a tots els instituts de medicina legal de l’Estat.