Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Treballs silvícoles de prevenció de grans incendis forestals i millora d'hàbitats al sector oest de la serra del Cadí

query_builder   19 juliol 2012 13:25

event_note Nota de premsa

Treballs silvícoles de prevenció de grans incendis forestals i millora d'hàbitats al sector oest de la serra del Cadí

Treballs forestals al Parc Natural Cadí Moixeró
Treballs de prevenció d'incendis al Parc Natural del Cadí-Moixeró
Aquesta actuació es fa gràcies al conveni de col·laboració entre l'Obra Social de "La Caixa" i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; l'entitat financera hi destina un total de 59.976 euros
 
 
Els estudis de prevenció d’incendis realitzats en el Parc Natural del Cadí-Moixeró han detectat que el sector oest del Cadí és un punt crític per on poden entrar al Parc grans incendis forestals (GIF) de conseqüències devastadores. És per aquest motiu que cal establir punts estratègics de gestió (PEG) en aquest sector de l’espai protegit per intentar apagar o debilitar un possible GIF. Per establir aquests PEG, s’ha comptat amb l’assessorament dels Bombers de la Generalitat i dels tècnics forestals comarcals.
 
Els tractaments silvícoles en curs consisteixen a desbrossar la vegetació arbustiva, aclarir la massa arbrada, podar els arbres restants per evitar la continuïtat vertical de combustible, i eliminar totes les restes vegetals generades, que es trituren.
 
Alhora, aquests treballs milloren la biodiversitat de la zona, ja que són molt beneficiosos per a les espècies característiques dels espais oberts de muntanya mitjana, com són el cabirol, la perdiu xerra, determinades espècies d’ocells i nombroses comunitats d’invertebrats, algunes de les quals escasses o rares. Així mateix, algunes espècies de flora com ara les orquídies poden ser també afavorides pels treballs, com és el cas de la rara planta Sideritis bubanii.
 
Per complir els objectius del conveni, les finalitats de conservació i millora de les àrees naturals i la inserció de persones en risc d'exclusió social, un equip de treballadors de la Fundació Integra Pirineus està executant el projecte aprovat, amb uns excel·lents resultats de rendiment, qualitat en l’execució i efectivitat.
 
La Fundació Integra Pirineus treballa, des de la comarca de l’Alt Urgell, per la inserció social i laboral de persones en situació o risc d’exclusió social, amb especial atenció a les persones amb discapacitat psíquica i/o malaltia mental.
 
Els treballs s’han desenvolupat en els municipis de Josa i Tuixén i la Vansa i Fórnols, i han comptat amb la col·laboració i autorització dels respectius ajuntaments i dels propietaris implicats.

1  

Fitxers adjunts

Fotografia dels Treballs de Prevenció d'Incendis

Fotografia dels Treballs de Prevenció d'Incendis
JPG | 3249