Drets Socials

Aj. Alcarràs

El director general per a la Immigració visita el Segrià per fer seguiment de la campanya d'estiu de temporers

query_builder   19 juliol 2012 14:00

event_note Nota de premsa

El director general per a la Immigració visita el Segrià per fer seguiment de la campanya d'estiu de temporers

Xavier Bosch ha estat a Lleida, Alcarràs i Aitona on s’ha reunit amb responsables municipals i ha pogut comprovar el treball en xarxa que promouen administracions i entitats
La comitiva de visita a Alcarràs
El director general per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, Xavier Bosch, acompanyat pel director dels serveis territorials a Lleida, Joan Ramon Saura, ha visitat avui la comarca del Segrià per tal de fer un seguiment sobre el terreny de la campanya d’estiu de temporers. Bosch ha començat la jornada a Lleida on ha comprovat com funciona l’estructura de primera acollida que promou cada any l’Ajuntament al centre històric, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.
 
En paraules del director general, “avui hem vingut al Segrià per constatar la bona feina i el treball en xarxa que promovem les administracions i les organitzacions implicades per garantir que la campanya funcioni bé i no es vulnerin drets essencials de les persones”. En aquest sentit, malgrat les dificultats econòmiques i les circumstàncies viscudes fins ara, s’ha felicitat per la capacitat de reacció i col·laboració que demostren totes les parts.  
 
Posteriorment, el director general s’ha traslladat a Alcarràs on s’ha reunit amb l’alcalde de la població, Miquel Serra, per tal de conèixer la realitat del municipi i el desenvolupament de l’actual campanya de recollida de la fruita. En aquest sentit, l’alcalde ha reiterat que “cal seguir fent una crida perquè no arribin més temporers a la vila en busca de feina per a la fruita, ja que no n’hi ha i els agricultors ja tenen les plantilles cobertes”. La comitiva ha visitat  l’alberg municipal que allotja treballadors per tal de facilitar un habitatge digne i en condicions al col·lectiu de temporers. La capacitat de l’allotjament és de 96 persones repartides en 12 mòduls de vuit persones cadascun. Actualment l’ocupació és de 80 usuaris i, d’acord amb els plans d’ocupació, s’ha contractat temporalment a quatre persones per a la gestió i bon funcionament de l’alberg.
 
Finalment, Bosch i Saura s’han desplaçat a Aitona on els ha rebut la primera tinenta d’alcalde, Maria Antònia Royes, amb qui han mantingut una reunió de treball abans de visitar la comissaria dels Mossos d’Esquadra que centralitza tot l’operatiu de seguretat vinculat a la campanya. Entre d’altres, els responsables de Benestar Social i Família han pogut conèixer de primera mà els efectes de la intensa pedragada que va afectar a principis de juliol a diverses comarques de Ponent.
 
La col·laboració del Departament de Benestar Social i Família en la gestió de l’arribada de treballadors nouvinguts durant la campanya es concreta a través de les subvencions anuals que la Direcció General per a la Immigració atorga als ens locals i entitats col·laboradores com Creu Roja i els sindicats agraris, ja sigui a través dels contractes programa, les subvencions directes o els convenis amb els principals operadors.
 
Segons l’Idescat, el 2011 el Segrià comptava gairebé amb 40.000 persones de nacionalitat estrangera que representaven el 19 % de la població, essent els col·lectius majoritaris el romanès, el marroquí, l’algerià, el colombià i el senegalès. Cal tenir en compte, no obstant, que la majoria de treballadors de la campanya són itinerants i, per tant, no tenen la seva residència fixa a Ponent.
 
La campanya agrària de 2011 va implicar la contractació de 10.503 persones. Del conjunt de les contractacions un 82 % eren d’estrangers. Encapçalaven la llista les persones de nacionalitat marroquina (19 %), seguides de l’espanyola (18 %) i la romanesa (15 %). La resta de persones contractades procedien de Senegal, Mali, Gàmbia, Colòmbia, Guinea, Polònia i Algèria, entre d’altres.

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la visita a l'Ajuntament d'Alcarràs

Imatge de la visita a l'Ajuntament d'Alcarràs
JPG | 1274