Direcció General de Comunicació

#11

La deslleialtat institucional de l'Estat espanyol en xifres

query_builder   19 juliol 2012 19:25

event_note Nota de premsa

#11

La deslleialtat institucional de l'Estat espanyol en xifres

La deslleialtat institucional de l'Estat espanyol en xifres
 
 
Catalunya i la resta de comunitats autònomes estan sotmeses a una gran pressió per part del Govern de l’estat per acomplir l’objectiu de dèficit imposat per les autoritats europees. El Govern de la Generalitat s’ha mostrat des del primer moment disposat a entendre la gravetat de la situació, però reclama la mateixa coresponsabilitat al govern de l’Estat en aquest procés. 
 
L’acompliment de l’objectiu de dèficit ha comportat l’aplicació de mesures extraordinàries d’ajustament que el Govern de la Generalitat ja fa més d’un any que porta a terme i que ara han començat a fer la resta de comunitats autònomes i el propi govern de l’estat.
 
El repartiment d’aquest dèficit però, no s’ha fet d’una manera que correspongui a l’estructura de l’estat, integrat per una administració central, un sistema autonòmic i una administració local. El Govern central imposa una distribució injusta de l’esforç que han d’assumir les comunitats autònomes, esforç que redunda directament en l’estat del benestar, ja que són les comunitats autònomes les que tenen al seu càrrec les polítiques de salut, ensenyament  i serveis socials, entre d’altres.
 
La tensió s’agreuja quan  les autoritats europees flexibilitzen el dèficit  de l’administració de l’estat i aquest és nega rotundament a compartir aquesta relaxació del dèficit amb  les comunitats autònomes. 
 
La manca de coresponsabilitat del govern de l’estat i la seva deslleialtat es posa de manifest quan demana a les comunitats autònomes que facin el doble d’ajustament del que els correspon, mentre el Govern central en fa la meitat, com es demostra en les següents dades:
 
Pel que fa  a la despesa:
-       Les CCAA han de fer front al 64% de l’ajust i gestionen el 35% de la despesa, mentre que l’administració central només ha de fer front al 31% de l’ajust mentre que gestiona el 52% de la despesa
 
Pel que fa al dèficit:
-       L’Estat és el responsable del 60% del dèficit general el 2011, i ha de fer front al 31% de l’ajust.
-       Les CCAA són les responsables del 35% del dèficit general el 2011 i han de fer front al 64% de l’ajust.
 
Pel que fa l’endeutament:
-       L’administració central acumula el 76,5% de l’endeutament
-       Les CCAA acumulen el 18,8% de tot l’endeutament
-       Les corporacions locals acumulen el 4,7% de tot l’endeutament

1  

Fitxers adjunts

La deslleialtat institucional de l'Estat espanyol en xifres

La deslleialtat institucional de l'Estat espanyol en xifres
PDF | 800