Polítiques Digitals

La vicepresidenta anuncia la creació d'una comissió de treball entre la Generalitat i l'Estat per substituir les diputacions per vegueries

Joana Ortega ha explicat que el Govern català està treballant per desenvolupar una Llei de Governs Locals que definirà les competències de cada administració

query_builder   19 juliol 2012 14:11

event_note Nota de premsa

La vicepresidenta anuncia la creació d'una comissió de treball entre la Generalitat i l'Estat per substituir les diputacions per vegueries

Joana Ortega ha explicat que el Govern català està treballant per desenvolupar una Llei de Governs Locals que definirà les competències de cada administració

 
La vicepresidenta intervé al Parlament
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha anunciat avui que, arran de les negociacions mantingudes amb el Govern de l’Estat, es crearà una comissió de treball per tractar els canvis legals necessaris per desenvolupar les administracions pròpies de Catalunya que substitueixin les diputacions existents. Aquesta comissió es reunirà durant aquest mes de juliol i en els pròxims mesos mantindrà altres trobades per avançar en aquesta matèria.
 
La vicepresidenta ho ha explicat en la seva intervenció en el ple del Parlament, durant la qual ha assegurat que el Govern està treballant en la Llei de Governs Locals, que ha de desenvolupar l’Estatut, sense afegir noves administracions a les ja existents. “Buscarem el consens per trobar l’encaix de les vegueries en l’àmbit competencial de les diputacions i sense crear nous nivells administratius”, ha dit.
 
Així mateix, en referència a reforma de les administracions locals impulsada pel Govern de l’Estat, la vicepresidenta ha dit que “vol imposar un model que no és el nostre, obvia la realitat asimètrica catalana, envaeix competències i ataca de forma directa l’autonomia local”. En aquest sentit, Joana Ortega ha recordat que, per reformar l’administració local, el Govern treballa conjuntament amb els representants del món local i que es va constituir una comissió de vint experts que en els propers dies lliurarà el seu informe.
 
La vicepresidenta ha avançat que el model català no es basa en la supressió forçosa de municipis, sinó en l’agrupació voluntària i la mancomunació de serveis i d’inversions i d’infraestructures. “Les comarques han d’esdevenir instruments de gestió mancomunada dels serveis municipals, sempre sota criteris d’absoluta eficiència”, ha dit.
 
D’altra banda, la vicepresidenta ha advertit que la crisi no pot ser cap excusa per recentralitzar ni per fulminar el principi d’autonomia local. “Cal evitar caure en els paranys que ens posa l’Estat amb l’excusa de l’estabilitat pressupostària. Ni les comunitats ni el món local no són la causa dels problemes d’Espanya”, ha reblat. I ha recordat que el deute total de les corporacions locals el 2011 era tot just del 3,4% del PIB, enfront del total del deute públic espanyol, que era del 66% del PIB.
 
Joana Ortega també s’ha mostrat contrària a treure competències als municipis de menys de 20.000 habitants, els quals, ha dit, són els que generen menys dèficit. “Per què hem de treure competències al 93% dels municipis de Catalunya que són precisament els que demostren ser més eficaços?”.
 
Amb tot, la vicepresidenta ha assegurat que la reforma que planteja el Govern català evitarà l’assumpció insostenible de responsabilitats, sempre des del respecte de l’autonomia local, i reduirà de manera important el nombre de càrrecs públics i els òrgans i institucions existents. “En definitiva, la reforma definirà amb claredat les competències i responsabilitats de cada administració, evitarà duplicitats i podrà dimensionar bé aquestes responsabilitats en personal i recursos”.