Oficina del President

Mas

President Mas: "Estem invertint en FP amb visió a llarg termini, que no té res a veure amb l'economia especulativa"

query_builder   20 juliol 2012 13:45

event_note Nota de premsa

President Mas: "Estem invertint en FP amb visió a llarg termini, que no té res a veure amb l'economia especulativa"

 
El president Mas, durant la visita a les obres del nou Centre de Formació de Professionals de l'Automoció de Catalunya
El president Mas durant la visita a les obres del nou Centre
 
 
  • El cap de l’Executiu ha fet una visita a les obres del nou Centre per a la Formació de Professionals de l’Automoció de Catalunya
  • El president ha destacat “el sentit d’anticipació en l’evolució del model dual de la formació professional” a Catalunya
  • Artur Mas assenyala que “ara cal treballar junts dintre de l’administració, entre l’administració i el sector i dintre del propi sector de l’automoció”
  • El Govern, l’Ajuntament de Martorell i les empreses capdavanteres de l’automoció catalana han signat un protocol de col·laboració per impulsar un centre que vol ser referent formatiu per a d’altres sectors
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat durant la visita d’obres del nou Centre de Formació de Professionals de l’Automoció de Catalunya, a Martorell (el Baix Llobregat) que “centres com aquest són claus pel futur del país i per fer evolucionar el model productiu”, i ha advertit que aquestes inversions “no tenen res a veure amb l’economia especulativa”, ja que “això no és fer avui per guanyar demà, això és sembrar avui per recollir d’aquí a un temps”.
 
En el decurs de la visita el president ha posat de relleu “el sentit d’anticipació” del govern en la defensa d’un model dual de formació professional, i ha recordat que "a més a més de l'austeritat de les retallades, en part obligades, i de la reacció al carrer, hi ha l'aposta rotunda del Govern de Catalunya de cara a la formació professional evolucionada, en la línia d’un model dual".  Ha assegurat que aquest avançament és clau en un moment en que “es necessita fer aquelles coses que serveixin al model productiu”, ja que aquesta és una garantia per crear llocs de treball qualificats.
 
Artur Mas ha recordat que un dels compromisos del Govern és l’evolució del model de la formació professional, identificant-lo com una de les claus per sortir de la crisi. El president ha subratllat que “invertir en formació professional i en ensenyament no permet sortir de la crisi en 15 mesos, però posa la base per tal que el model productiu sigui un bon model per quinze anys o per més”.  “Estem fent inversions en FP amb una visió de llarg termini, res a veure amb l’economia especulativa”, ha reblat.
 
El president Mas ha agraït també l’esforç conjunt dels departaments implicats, de l’Ajuntament de Martorell per cedir els terrenys i de totes les empreses que hi participen,  que seran els màxims responsables de la futura fundació que s’ocuparà de la gestió del centre .
 
Durant la visita als terrenys on s’està construint aquest nou centre, s’ha signat també un protocol de col·laboració entre el Govern, l’Ajuntament de Martorell i algunes de les empreses més representatives de l’automoció catalana per l’impuls futur d’aquest equipament.
 
En aquest punt, el cap de l’Executiu ha ressaltat també la col·laboració entre el món públic i el món privat i ha aprofitat  la ocasió per advertir que “si no havíem  avançat més ràpid en aquest terreny és perquè faltava l’impuls, fins i tot podria ser que faltés l’impuls polític definitiu, però també perquè era molt difícil avançar junts”. Així, ha advertit que “hem d’aprendre a treballar junts dintre de l’administració, entre l’administració i el sector i dintre del propi sector de l’automoció” .
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president també ha explicat que les xifres relacionades amb la formació professional avalen l’evolució del model, ja que s’ha passat de 60.000 alumnes l’any 2.000 a una previsió de 110.000 pel curs vinent i  fins a 130.000 comptant amb els que faran formació a distància.
 
Finalment, Artur Mas ha afirmat que per un sector clau de l’economia com el de l’automoció, aquest centre respon a la necessitat de “formar a la gent d’una manera diferent, amb uns models nous, i a posar la base perquè sigui més competitiu”.
 
El president de la Generalitat ha estat acompanyat durant la visita a les obres del que serà el futur Centre per a la Formació de Professionals de l’Automoció de Catalunya,  situats a Martorell, per la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena; l’alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; la presidenta del Consell Català de Formació Professional, M. Teresa Casanovas, i el delegat de la Generalitat a Barcelona, Salvador Jorba. També hi ha pres part representants dels sindicats UGT i CCOO, la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec, i Foment del Treball, així com els màxims responsables d’algunes de les empreses capdavanteres del sector de l’automòbil.
 
El nou centre, que obrirà les seves portes el curs 2013-2014, representarà una iniciativa pionera a l’Estat, en tant que serà la primera que donarà servei a tot el sector de l’automoció, integrant els dos sistemes de formació existents actualment: FP Inicial i FP per a l’Ocupació. D’aquesta manera es vol incrementar la qualitat, l’ocupabilitat i l’interès dels ciutadans –especialment dels joves- per la Formació Professional tecnològica, fent d’aquest Centre un referent formatiu per a d’altres sectors de l’economia catalana.
 
Signatura d’un protocol de col·laboració
 
Després de visitar les obres i conèixer els detalls del projecte constructiu, el conseller d’Empresa  i Ocupació, com a representant del Govern, ha signat, en presència del president de la Generalitat, un protocol de col·laboració amb l’alcalde de Martorell (consistori que cedeix la major part dels terrenys) i algunes de les companyies més importants del sector (Doga, Ficosa, Gestamp, Nissan i Seat), plasmant així el compromís de les parts en l’impuls futur d’aquest equipament. El protocol remarca que l’automoció, en tant que motor de l’economia catalana, precisa d’uns professionals amb un gran nivell d’excel·lència, objectiu per al qual és imprescindible una formació global que integri els sistemes d’FP, garanteixi la vinculació del món formatiu amb el món laboral i, en definitiva, doni resposta a les empreses i els treballadors del sector.    
 
Breu radiografia del centre
 
Amb més de 10.000 m2 de superfície construïda, el nou Centre de Formació Professional de l’Automoció de Catalunya s’ubicarà a uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Martorell (la major part, amb uns 12.000 m2) i per Seat (al voltant de 2.400 m2) que estan situats en una ubicació estratègica, al bell mig d’una zona amb gran pes per a la indústria del país. 
 
L’edifici dedicarà més d’un 20% de l’espai a tallers, demostrant la intenció de donar a les pràctiques un gran protagonisme en els currículums dels alumnes. Tanmateix, l’espai s’ha projectat amb una gran capacitat d’adaptació tant a les necessitats formatives de cada moment -marcades per l’activitat empresarial- com a les dimensions de les companyies.
 
Es preveu que els treballs de construcció del Centre es perllonguin durant 18 mesos, podent estar operatiu per al curs 2013-2014. A ple rendiment, aquestes instal·lacions podrien rebre anualment un màxim de fins a 16.000 alumnes, tant de Formació Professional Inicial com d’FP per a l’Ocupació.
 
Projecte de país
 
El Centre de Formació Professional de l’Automoció de Catalunya s’emmarca en la voluntat del Govern de transformar de l’FP, com a clau de volta fonamental per aconseguir reduir l’atur i contribuir així a la reactivació econòmica del país.
 
Combinant formació teòrica i pràctica al mercat laboral real, l’Executiu vol potenciar un model que s’emmiralli en els sistemes que funcionen en països com Alemanya, Àustria, Holanda o Suïssa. A Catalunya, però, es vol posar un èmfasi especial en sectors i professions determinades, remarcant també una voluntat clara de facilitar l’accés a professionals altament qualificats a totes les companyies, sigui quina sigui la seva dimensió.
 

2  

Imatges

Visita obres nou centre

Visita obres nou centre 999

Visita obres

Visita obres 618